Το δίκτυο 5G και η εξέλιξη του στην Ελλάδα

Το δίκτυο 5G και η εξέλιξη του στην Ελλάδα

Το δίκτυο 5G είναι η επόμενη γενιά δικτύου στην κινητή τηλεφωνία που υπόσχεται πολύ υψηλές ταχύτητες και νέες δυνατότητες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το 5G είναι η εξέλιξη των σημερινών δικτύων 4G και σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει τη μεταφορά ακόμη πιο μεγάλων ποσοτήτων data, αλλά και τη διασύνδεση εκατομμυρίων συσκευών, μέσω του Internet of Things (IoT).

Η μέση ταχύτητα του δικτύου 5G κυμαίνεται από 150-200Mbps και η μέγιστη φτάνει το  1Gbps. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορεί κάποιος να «κατεβάσει» μια full HD ταινία μέσα σε περίπου 3 λεπτά.

Το 5G φέρνει υπόσχεται να φέρει μια νέα εποχή στον κόσμο του διαδικτύου. Πρόκειται για μια τεχνολογία που θα προσφέρει απίστευτα υψηλές ταχύτητές για “σερφάρισμα” στο διαδίκτυο και δεν αποκλείεται καθόλου να αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα τις ζωές μας.

 

Τα δίκτυα 5G αποτελούν λοιπόν την επόμενη τεχνολογία σύνδεσης ηλεκτρονικών συσκευών στο διαδίκτυο, πιο καλές  και πιο αξιόπιστες συνδέσεις. Οι τελευταίες έρευνες υποστηρίζουν ότι το 5G δίκτυο θα προσφέρει πιο γρήγορες συνδέσεις από τις τρέχουσες με μέσες ταχύτητες λήψης (περίπου 1GBps).

Το 5G δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τον κόσμο του μέλλοντος όπου δισεκατομμύρια συσκευές θα απαιτούν συνεχή σύνδεση τους στο διαδίκτυο.

Καταλυτική χρονιά-στόχος των περισσότερων παρόχων, για την εφαρμογή της τεχνολογίας 5G θεωρείται το 2020. Στις ΗΠΑ, Ευρώπη και ανατολική Ασία, οι τεχνικές διαδικασίες κινούνται με γοργούς ρυθμούς, γεγονός που έχει επηρεάσει και την ιδιαίτερη προσοχή της Ελλάδας στο 5G.

Έτσι και για τη χώρα μας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η. ημερομηνία κλειδί βρίσκεται κάπου στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 με τη δημοπράτηση φάσματος συχνοτήτων για το 5G στα 3,5 GHz.

Διαβάστε  Αργό Laptop - Πως να βελτιώσεις την ταχύτητα

Μέσα στο α’ εξάμηνο του 2019, η Cosmote υλοποίησε το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο 5G στην Ελλάδα, με live ταχύτητες πάνω από 12Gbps, 60 φορές μεγαλύτερες από τις σημερινές ταχύτητες 4G.

Vodafone και Wind έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες υποδομών, αν και έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μέχρι να ξεκινήσει η εμπορική εκμετάλλευση υπηρεσιών 5G στην Ελλάδα.

H ομάδα του PC support, βρίσκεται πάντα στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε.