Από βιντεοπαιχνίδια έως την επαγγελματική εργασία, μια κάρτα γραφικών είναι ένα απαραίτητο κομμάτι κιτ για όσους θέλουν να ωθήσουν τους υπολογιστές τους στο επόμενο επίπεδο απόδοσης γραφικών. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει συνήθως με την προσθήκη επιπλέον υλικού σε έναν υπολογιστή, οι κάρτες γραφικών έχουν τα δικά τους προβλήματα. Πολλές φορές βλέπουμε χρήστες να διαμαρτύρονται για πρόβλημα με κάρτα γραφικών που διαθέτουν. Εάν η κάρτα γραφικών σας δεν λειτουργεί, μπορεί να είναι απογοητευτικό, ειδικά για όσους δεν έχουν εμπειρία με κάρτες γραφικών και δεν ξέρουν πώς να διαγνώσουν σφάλματα. Ακολουθούν τα συμπτώματα μιας ελαττωματικής κάρτας γραφικών και πώς μπορείτε να το διορθώσετε όταν δεν λειτουργεί.
Παιχνίδια με χαμηλή απόδοση
Είναι μια ιστορία τόσο παλιά όσο ο χρόνος. Αγοράζετε ένα νέο laptop ή μια GPU έχοντας ακούσει ότι θα τρέχει με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς καρέ, αλλά όταν πρόκειται για την πραγματική εκτέλεση των παιχνιδιών, αποδίδει 30% ή χειρότερα κάτω από τις προσδοκίες. Είναι αρκετά συνηθισμένο για το framerate σε ένα παιχνίδι να είναι λίγο χαμηλότερο (ή πάνω) από αυτό που περιμένετε. Υπάρχουν πολλές μεταβλητές που πρέπει να λάβετε υπόψη. Αλλά εάν η GPU σας λειτουργεί πολύ κάτω από τις προσδοκίες σας, τότε θα πρέπει να αρχίσετε να αναζητάτε λύσεις.
Οι κάρτες γραφικών που βγάζουν προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν συντριβή ενός υπολογιστή. Αυτά τα σφάλματα μπορούν να ποικίλουν, από μια απλή μπλε οθόνη, έως ένα “κλείδωμα” (όπου ο υπολογιστής παγώνει αλλά δεν εμφανίζει μπλε οθόνη), έως τυχαίες επανεκκινήσεις και απενεργοποίηση. Δεν προκαλείται κάθε σύγκρουση από την κάρτα γραφικών, αλλά αν έχετε ενεργοποιήσει τις αποθήκες μνήμης και κατηγορούν το πρόγραμμα οδήγησης της κάρτας γραφικών, μπορείτε να πείτε με ασφάλεια ότι είναι ο ένοχος.
Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου η επισκευή της κάρτας γραφικών είναι εφικτή!
Σημάδια Προβλημάτων στη Κάρτα Γραφικών
Όταν κάτι δεν πάει καλά με την κάρτα γραφικών, μπορεί να το παρατηρήσετε μέσω παράξενων γραφικών στην οθόνη. Αυτό συμβαίνει επειδή η κάρτα γραφικών είναι ο τρόπος με τον οποίο ο υπολογιστής «τραβάει» στην οθόνη. Τα χρώματα θα φαίνονται περίεργα, χωρίς λόγο, θα εμφανιστεί “ψηφιακό χιόνι” ή ολόκληρη η οθόνη θα καλυφθεί με οπτικά σκουπίδια.
Όταν εκκινείτε λογισμικό που χρησιμοποιεί τρισδιάστατα γραφικά (ή ακόμα και όταν εκκινείτε τον υπολογιστή!), μπορεί να ακούσετε αυτό που ακούγεται σαν ένα μικρό αεροσκάφος που απογειώνεται μέσα στον υπολογιστή. Αυτός είναι ο αποκαλυπτικός ήχος ενός από τους θαυμαστές του συστήματός σας που πηγαίνει στην παράταση. Το πρόβλημα με την κάρτα γραφικών είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο
Εάν αυτός ο ανεμιστήρας κάνει θόρυβο στην κάρτα γραφικών σας, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Μερικές φορές θα χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας κανονικά όταν η οθόνη θα μαυρίσει για μερικά δευτερόλεπτα. Όταν επιστρέψει, θα ενημερωθείτε ότι τα προγράμματα οδήγησης βίντεο έχουν καταρρεύσει και έπρεπε να επανεκκινηθούν. Αυτό δεν θα καταστρέψει ολόκληρο τον υπολογιστή σας, αλλά μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό εάν συμβαίνει συχνά.
Μαύρες οθόνες
Μερικές φορές δεν θα δείτε καθόλου οπτικές ενδείξεις! Μια κάρτα γραφικών που έχει καταστραφεί μπορεί απλώς να αποφασίσει να σταματήσει να λειτουργεί και να μην εμφανίσει τίποτα. Θα πρέπει να καταφύγετε σε ενσωματωμένα γραφικά, για να δείτε αν είναι η κάρτα σας ή η οθόνη σας ενεργοποιείται. Εάν λειτουργεί με κάποιο από αυτά, πιθανότατα φταίει η κάρτα γραφικών σας.
Οι Διορθώσεις
Ενώ πολλά από τα παραπάνω είναι συμπτώματα μιας ετοιμοθάνατης κάρτας γραφικών, δεν σημαίνει πάντα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να διορθώσετε την κάρτα γραφικών προτού την χάσετε οριστικά και αγοράσετε μια νέα. Όταν θέλετε να πάτε τον υπολογιστή σας στον τεχνικό πολλές φορές τιον κουβαλάτε μόνοι σας. Δώστε προσοχή στη μεταφορά μην χτυπηθεί ο πύργος. Επίσης αν έχετε πολλούς πύργους προσέξτε μην τους κουβαλήσετε ταυτόχρονα και αυξήσετε το βάρος. Τα μεγάλα βάρη φέρνουν τραυματισμός έχοντας ως αποτέλεσμα την αρθροσκόπηση γόνατος ή αρθροσκόπηση ώμου.
Βεβαιωθείτε ότι η GPU σας είναι ενεργοποιημένη
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για Laptop, αλλά μπορεί επίσης να ισχύει και για επιτραπέζιους υπολογιστές εάν η CPU σας διαθέτει ενσωματωμένη GPU. Πολλοί φορητοί υπολογιστές έχουν μια ενσωματωμένη δυνατότητα που όταν τους αποσυνδέετε από την πρίζα, απενεργοποιούν αυτόματα την αποκλειστική GPU για να διατηρήσουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Μερικές φορές αυτή η δυνατότητα μπορεί να παραμείνει ενεργοποιημένη ακόμα και αν είστε συνδεδεμένοι στο ρεύμα ή μπορεί να την έχετε ρυθμίσει σε “πάντα ενεργοποιημένο” κάποια στιγμή.
Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να διασφαλίσετε ότι η GPU σας είναι ενεργοποιημένη: Εάν διαθέτετε GPU Nvidia, μεταβείτε στον Πίνακα Ελέγχου Nvidia και, στη συνέχεια, στην ενότητα “Διαχείριση ρυθμίσεων 3D”, κάντε κλικ στην καρτέλα Ρυθμίσεις προγράμματος, μεταβείτε στο παιχνίδι με το οποίο αντιμετωπίζετε προβλήματα και, στη συνέχεια, στο “Επιλέξτε τον προτιμώμενο επεξεργαστή γραφικών” κάτω, επιλέξτε «Επεξεργαστής NVIDIA υψηλής απόδοσης».
Ορισμένες GPU δεν παίζουν καλά με ορισμένες ρυθμίσεις
Τόσο οι GPU της AMD όσο και της Nvidia έχουν αρκετά συχνά ορισμένα γραφικά χαρακτηριστικά που είναι ειδικά σχεδιασμένα για τη μία ή την άλλη κάρτα (όπως το DLSS και η ανίχνευση ακτίνων για Nvidia και το FidelityFX για την AMD). Η ενεργοποίηση λειτουργιών που δεν έχουν κατασκευαστεί για την επωνυμία της GPU σας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Ένα διαβόητο παράδειγμα είναι το Nvidia HairWorks για το The Witcher 3, το οποίο λειτούργησε καλά σε κάρτες Nvidia, αλλά κατέστρεψε εντελώς τον ρυθμό καρέ στην AMD.
Ενημερώστε τα προγράμματα οδήγησης
Τα προγράμματα οδήγησης της κάρτας γραφικών μπορεί να είναι άστατα. Εάν είναι παλιά, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όταν παίζετε πιο μοντέρνα παιχνίδια. Εάν η κάρτα γραφικών είναι παλιά, τα νεότερα προγράμματα οδήγησης μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στη σταθερότητα του συστήματος. Μερικές φορές θα έχετε μια πολύ πρόσφατη κάρτα γραφικών και ενημερωμένα προγράμματα οδήγησης και ο υπολογιστής σας θα εξακολουθεί να κολλάει ανεξάρτητα!
Εάν δεν έχετε ενημερώσει τα προγράμματα οδήγησης της κάρτας γραφικών σας για λίγο διάστημα, ενημερώστε τα μέσω NVidia, AMD ή Intel, ανάλογα με τον κατασκευαστή. Εναλλακτικά, εάν ενημερώσατε πρόσφατα τα προγράμματα οδήγησης, δοκιμάστε να επαναφέρετε το πρόγραμμα οδήγησης σε παλαιότερη ημερομηνία ή να εγκαταστήσετε παλαιότερα προγράμματα οδήγησης μέσω του αρχείου προγραμμάτων οδήγησης του προμηθευτή σας.