Σχέδιο χωρίς τίτλο (2)

10 ενδείξεις για να δεις ότι μπαταρία χρειάζεται αντικατάσταση

     Προτού όμως βιαστούμε να βγάλουμε το πόρισμα της χαλασμένης μπαταρίας, πρέπει πρώτα να αποκλείσουμε τους υπόλοιπους παράγοντες που εμφανίζουν το ανεπιθύμητο “5% μπαταρίας” στην οθόνη μας.

     Παρακάτω θα δούμε, λοιπόν τους πιθανούς λόγους που η μπαταρία του κινητού σου μειώνεται, καθώς και τι μπορείς να κάνεις για να το αποφύγεις.

 

 • Φωτεινότητα & λειτουργία οθόνης

     Η φωτεινότητα της οθόνης επηρεάζει την ενεργειακή απόδοση του κινητού σου. Αν θέλεις να κερδίσεις ώρες χρήσης, χαμήλωσε τη φωτεινότητα του κινητού στο 30-40%ή ρύθμισε την αυτόματη λειτουργία για να το κάνει μόνο του. Επίσης, βάλε ένα όριο σβησίματος οθόνης 15”, για να βοηθάς τη μπαταρία να ξεκουραστεί.

 

 • Εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο

       Ο nο.1 λόγος για την εξάντληση της μπαταρίας: ο επεξεργαστής. Η CPU λειτουργεί σε στάδια, από το Deep Sleep μέχρι τον συγχρονισμό πολλών εφαρμογών, ανάλογα με τη χρήση του κινητού. Υπάρχουν όμως εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο, καταναλώνουν ενέργεια, ισχύ και δεδομένα και δεν αφήνουν το κινητό σου να «ησυχάσει».

       Αν κάθε πρωί που ξυπνάς έχεις -30% μπαταρίας, χωρίς να το έχεις χρησιμοποιήσει καθόλου, κατέβασε το CPU Spy για Android για να δεις πόσο χρόνο «ξοδεύει» η CPU σου στην κατάσταση Deep Sleep. Αν το ποσοστό είναι πολύ, χρησιμοποίησε το Better Battery Stas για να εντοπίσεις την εφαρμογή που ξυπνάει τον επεξεργαστή σου, πατώντας “Partial Wakelocks” και μετά “Since Unplugged”.

  Για τα  iOS αντίστοιχα μια καλή εφαρμογή είναι το CPU – x Dasher z Battery life.

 
 • Live Wallpapers

       Μπορεί να είναι εντυπωσιακά, αλλά είναι και «εχθρός» της μπαταρίας σου. Προτίμησε ένα στατικό ασπρόμαυρο φόντο στην οθόνη σου.

 
 • Δίκτυο και GPS

       Σου χρειάζονται συχνά, αλλά όχι συνέχεια. Γι’ αυτό καλό είναι να ρυθμίσεις το δίκτυο και την τοποθεσία σου, ανάλογα με τη χρήση. Για παράδειγμα, όταν βρίσκεσαι σε μέρος που δεν έχει καλό σήμα, η κεραία του κινητού σου μετακινείται ανάμεσα σε 4G, 3G και 2G και καταναλώνει ενέργεια χωρίς λόγο. 

       Ρύθμισε τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε ένα δίκτυο και κλείσε το WiFi όταν δεν το χρησιμοποιείς. Το GPS παρόλο που σπάνια λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται, αξιοποιείται από πολλές εφαρμογές με Geotagging, οπότε καλό θα ήταν να απενεργοποιείς την υπηρεσία τοποθεσίας όταν δεν είναι απαραίτητη.

 
 • Θερμότητα

     Αν έχεις το κινητό συνέχεια στο χέρι σου, το εκθέτεις και σε θερμοκρασίες που δεν συμπαθεί η μπαταρία σου. Όσο πιο υψηλή η θερμοκρασία, τόσο πιο χαμηλή η απόδοση της μπαταρίας. Τα  iPhone έχουν ενσωματωμένη λειτουργία για να σε ενημερώνουν όταν η αύξηση της θερμοκρασίας είναι επικίνδυνη. Για τα Android αντίστοιχα υπάρχει το Cooling Master. Καλό είναι όμως να το προστατεύεις και να το τοποθετείς στην τσάντα σου όταν βρίσκεσαι σε εξωτερικούς χώρους.

 

 • Συγχρονισμός των εφαρμογών

     Υπάρχουν εφαρμογές που ενημερώνονται διαρκώς για να είναι λειτουργικές, όπως ο καιρός, twitter, email κτλ. Κάποιες από αυτές  μπορείς να τις ρυθμίσεις αυξάνοντας το διάστημα αυτόματης ανανέωσης, ώστε να συγχρονίζονται όσο πρέπει. Για παράδειγμα: 8 ώρες είναι ένα καλό μεσοδιάστημα μεταξύ των συγχρονισμών του καιρού για να έχεις πλήρη εικόνα τον καιρικών συνθηκών, δεν χρειάζεται να ανανεώνεται κάθε μία ώρα.

 

 • Ειδοποιήσεις

     Ο ρυθμός των ειδοποιήσεων που προωθούνται αυτόματα από τις εφαρμογές, είναι άλλος ένας «εχθρός» της μπαταρίας. Η ενεργοποίηση της οθόνηςο ήχος και η δόνηση, καταναλώνουν μπαταρία χωρίς να το καταλαβαίνεις. Αν κλείσεις τις ειδοποιήσεις των εφαρμογών, η απόδοση της μπαταρίας σου θα βελτιωθεί αμέσως.

10 ενδείξεις για να δεις ότι η μπαταρία του κινητού σου χρειάζεται αντικατάσταση:

 1.  Η μπαταρία διαρκεί λιγότερο από 4 ώρες χρήσης
 2.  Αδειάζει ανεξήγηταακόμα και όταν βρίσκεται σε αναμονή
 3.  Δεν φορτίζει μέχρι το 100% αλλά κολλάει στο 99%
 4.  Η ένδειξη του ποσοστού της μπαταρίαςδεν μεταβάλλεται
 5.  Η ένδειξη του ποσοστού της μπαταρίας μεταβάλλεται χωρίς σωστή μέτρηση,από 10% φτάνει 40%
 6.  Δείχνει φορτισμένο και μετά από μια κλήση έχει πέσει στο 10%
 7.  Το κινητό σβήνει απότομα ενώ έχει μπαταρία
 8.  Το κινητό κάνει συχνές επανεκκινήσεις
 9.  Το κινητόδεν μπορεί να φορτιστεί
 10.  Η μπαταρία έχει φουσκώσει

 

Η ομάδα της PC supports είναι πάντα στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και έλεγχο της συσκευής σας!