Σχέδιο χωρίς τίτλο (1)

5 συχνότερες βλάβες σε έναν υπολογιστή

Όπως έχουμε πει και σε προηγούμενο άρθρο μας, οι υπολογιστές είναι εξαρτήματα ισχυρά και που έχουν δημιουργηθεί για να αντέχουν αρκετά χρόνια χωρίς κάποια συντήρηση ή επισκευή αν γίνεται σωστή χρήση. Πολλές φορές μπορεί να κρατήσουν και δεκαετία χωρίς καμία βλάβη, άλλες όμως φορές μπορεί και λίγους μήνες.

Οι βλάβες που μπορεί να πάθει ένας υπολογιστής είναι αρκετές. Κάποιες από αυτές είναι εύκολες να αναγνωριστούν και χωρίς να είστε ειδικός! Παρακάτω θα δούμε μερικά συμπτώματα βλαβών…..Beep Codes

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο υπολογιστής μας λέει ο ίδιος τι πρόβλημα έχει μέσω κωδικών ήχων. Τα λεγόμενα beep codes είναι ένας τρόπος για να μας δείχνει το σύστημα που αντιμετωπίζει πρόβλημα ώστε να είναι πιο εύκολη η εύρεση του.

Οι ηχητικοί αυτοί κωδικοί διαφέρουν ανάλογα με τον κατασκευαστή του BIOS το οποίο έχει η μητρική μας. Οπότε αν ο υπολογιστής σας δώσει beep sounds και γνωρίζετε ποιο BIOS έχει μπορείτε να βρείτε εύκολα τη αιτία του προβλήματος.

Πολλές φορές όμως μπορεί να μη δώσει ηχητικά σήματα ή να μην ξέρετε ποιο BIOS έχει, όπου εδώ έρχεται η δική μας σειρά να επέμβουμε άμεσα! Ας δούμε όμως, πιο αναλυτικά τις συνηθέστερες βλάβες σε έναν υπολογιστή και ποιες είναι οι αιτίες.

Οι βλάβες είναι ίδιες είτε πρόκειται για σταθερό υπολογιστή (Desktop) , είτε για Laptop/Netbook, το μόνο που αλλάζει είναι η ευκολία στην επισκευή.

 

  1. Ανοίγω τον υπολογιστή και η οθόνη είναι μαύρη

Η πιο συχνή βλάβη σε έναν υπολογιστή είναι να τον ανοίξετε κάποια στιγμή και η οθόνη να μη δείχνει τίποτα. Εδώ τα αίτια μπορεί να είναι πολλά.

Αιτία: η οθόνη

Αν έχει πρόβλημα η οθόνη θα πρέπει ο υπολογιστής να δουλεύει σαν να μην υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα (εκτός από τη μαύρη οθόνη φυσικά). Οπότε θα πρέπει να ακούτε τον ήχο ενός υπολογιστή που δουλεύει, να βλέπετε τα ενδεικτικά φωτάκια του δίσκου να αναβοσβήνουν και να ακούτε τους ήχους από την εκκίνηση του λειτουργικού (αν τους έχετε ενεργοποιήσει).

Αν τα βλέπετε όλα αυτά τότε σίγουρα είναι πρόβλημα οθόνης.
Αν πρόκειται για Dekstop, ελέγξτε το φωτάκι ένδειξης λειτουργίας και αν το καλώδιο είναι συνδεδεμένο σωστά. Αν δείτε οποιαδήποτε ένδειξη στην οθόνη τότε σημαίνει ότι λειτουργεί κανονικά. Αν αποσυνδέσετε το καλώδιο που συνδέεται με τον υπολογιστή θα πρέπει να δείτε ένα μήνυμα που να λέει ότι δεν υπάρχει σήμα ή κάτι παρόμοιο. Αν το δείτε σημαίνει ότι η οθόνη σας δεν έχει κάποιο πρόβλημα, οπότε ελέγξτε αν το καλώδιο είναι συνδεδεμένο σωστά. Για σιγουριά ξεσυνδέστε το και επανασυνδέστε.
Τώρα αν πρόκειται για Laptop και βλέπετε ότι ο υπολογιστής δουλεύει εκτός από την οθόνη κανονικά, θα πρέπει να βρείτε ένα καλώδιο και να συνδέσετε το Laptop με μια εξωτερική οθόνη/τηλεόραση. Αν στην εξωτερική οθόνη είναι και εκεί μαύρο, τότε δεν ευθύνεται η οθόνη.
Αν τώρα και στις δύο περιπτώσεις ευθύνεται η οθόνη, τότε μπορεί να είναι διαφορετικά τα αίτια.

 

Inverter/Backlight

Σε σκοτεινό δωμάτιο ελέγξτε με έναν φακό, αν λειτουργεί η οθόνη έστω και με αμυδρά κάποια γράμματα. Αν τα δείτε τότε ευθύνεται ο φωτισμός της οθόνης και μάλλον έχει καεί το inverter ή το backlight.

 

Καλώδιο/Πυκνωτής άλλη βλάβη

Αν δοκιμάσατε το κόλπο με το φακό και δεν είδατε κάτι, τότε δεν είναι το inverter ή κάποιο στοιχείο του φωτισμού της οθόνης. Είναι πιθανό η βλάβη να είναι κάτι εξαιρετικά απλό (όπως μια καλωδιοταινία ή ένας καμένος πυκνωτής).

 

Drivers

Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το πρόβλημα να σχετίζεται με τους drivers της κάρτας γραφικών. Εφόσον ο υπολογιστής δουλεύει με εξωτερική οθόνη ελέγξτε αν οι driver λειτουργού χωρίς πρόβλημα.

 

Αιτία: Κάρτα γραφικών/RAM/Ανάλυση

Αν στην περίπτωση που δοκιμάσατε σε εξωτερική οθόνη/τηλεόραση και εκεί υπήρχε μαύρο, τότε τα αίτια μπορεί να είναι αρκετά

 

Hard Reset

Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να δοκιμάσετε να κάνετε ένα hard reset στον υπολογιστή. Για να κάνετε το hard reset θα πρέπει:

  1. Να αποσυνδέσετε το καλώδιο από το τροφοδοτικό (αν είναι Laptop αποσυνδέστε και τη μπαταρία)
  2. Να αφαιρέσετε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτόν
  3. Να πατήσετε και κρατήσετε πατημένο το κουμπί Power για τουλάχιστον 15 δεύτερα
  4. Τέλος, επανασυνδέστε την τροφοδοσία ρεύματος και τις συσκευές που αποσυνδέσατε πριν και ξεκινήστε τον υπολογιστή

 

RAM

Αν το Hard Reset δεν έδωσε λύση τότε θα πρέπει να ελέγξετε τη μνήμη RAM. Αν πρόκειται για Desktop θα πρέπει να ανοίξετε το κουτί, ενώ αν είναι Laptop θα πρέπει να ανοίξετε το ειδικό καπάκι κάτω από το οποίο είναι η RAM.

Εδώ υπάρχουν δύο τινά, είτε γίνεται κακή επαφή της RAM με το σύστημα, είτε είναι καμένη η μνήμη.

 

Κάρτα γραφικών

Ίσως το πιο πιθανό ενδεχόμενο όταν βλέπεται μαύρη οθόνη δυστυχώς είναι να έχει πρόβλημα η κάρτα γραφικών.
Αν η κάρτα γραφικών είναι εξωτερική υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να έχει κουνηθεί και να μην κάνει καλή επαφή, οπότε δοκιμάστε να κάνετε reseat.
Αν παρόλο το reseat εξακολουθεί να έχει πρόβλημα τότε έχει πρόβλημα. Είναι αρκετά πιθανό να έχει καεί κάποιος πυκνωτής.

Αν η κάρτα γραφικών είναι on-board, τότε τα πράγματα περιπλέκονται αρκετά.

 

Επεξεργαστής

Υπάρχει μια πιθανότητα να έχει καεί ή να μην κάνει καλή επαφή ο επεξεργαστής. Αν έχει συμβεί αυτό τότε ο υπολογιστής θα σας δώσει σίγουρα ηχητικά σήματα. Πάντως το να καεί ο επεξεργαστής χωρίς να έχετε κάνει κάτι ιδιαίτερο (πχ overclocking) είναι εξαιρετικά απίθανο. Οι επεξεργαστές είναι το πιο αξιόπιστο κομμάτι στον υπολογιστή.

  1. Η οθόνη δείχνει παραμορφωμένα

 

Αιτία : η κάρτα γραφικών ή οι drivers

Αν η οθόνη δουλεύει αλλά έχει κάποια παραμόρφωση (πχ γραμμές, λάθος χρώματα) τότε έχει πρόβλημα ή η κάρτα γραφικών ή οι drivers. Αν δεν έχετε κάνει κάποια αναβάθμιση ή νέα εγκατάσταση σε λειτουργικό και παρουσιάστηκε ξαφνικά τότε δεν είναι οι drivers κατά πάσα πιθανότητα.
Αν οι drivers είναι Ok τότε η αιτία δυστυχώς είναι η κάρτα γραφικών.

  1. Κολλάει ο υπολογιστής ξαφνικά

Ένα άλλο πολύ συχνό πρόβλημα είναι να κολλάει ο υπολογιστής ξαφνικά ενώ λειτουργεί.

Αιτία : o δίσκος ή η μνήμη

 

Δίσκος

Αν κολλάει ο υπολογιστής ξαφνικά, η πιο πιθανή αιτία είναι να είναι πρόβλημα δίσκου. Αν ο δίσκος έχει πρόβλημα ή χαλασμένα sectors έχει σαν αποτέλεσμα ο υπολογιστής να κολλάει. Αν ο δίσκος αντιμετωπίζει πρόβλημα, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα ακούσετε κάποιο ασυνήθιστο ήχο (συνεχόμενα κλικ, γρατσούνισμα …). Αν ακούσετε έναν τέτοιο ήχο σίγουρα ευθύνεται ο δίσκος και δυστυχώς ίσως έχετε και απώλεια δεδομένων.
Αν δεν ακούτε κάποιο περίεργο ήχο ίσως έχει κάποια bad sectors οπότε θα πρέπει να κάνετε μια επανεκκίνηση και έναν έλεγχο δίσκου με κάποιο εργαλείο που έχει το λειτουργικό σας σύστημα
Υπάρχει και το ενδεχόμενο το πρόβλημα να το δημιουργήσει κάποιος δίσκος που τέθηκε ξαφνικά σε λειτουργία ή απενεργοποιήθηκε αν κάποιο καλώδιο δεν είναι σωστά συνδεδεμένο.

 

Μνήμη

Μια άλλη πιθανή αιτία όταν κολλάει ο υπολογιστής, είναι να είναι πρόβλημα μνήμης. Αν είναι πρόβλημα μνήμης τότε θα σας εμφανίσει λογικά κάποιο error που θα σχετίζεται με τη μνήμη.

 

Λειτουργικό σύστημα/Εφαρμογές

Αν κολλάει ο υπολογιστής ξαφνικά ίσως έχει πρόβλημα το λειτουργικό σύστημα ή κάποια εφαρμογή. Έτσι αν κολλάει όταν τρέχει μια συγκεκριμένη εφαρμογή μάλλον το πρόβλημα είναι στην εφαρμογή, οπότε ίσως θα ήταν καλύτερο να την απεγκαταστήσετε. Αν συμβαίνει τυχαία αυτό τότε κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπίζετε και άλλα προβλήματα κατά διαστήματα, όπως error μηνύματα και γενικά προβληματική συμπεριφορά στο λειτουργικό σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε να επιδιόρθωση λαθών αν έχετε Windows ή να τρέξετε μια Live διανομή Linux για να δείτε αν αντιμετωπίσετε πάλι προβλήματα.

 

CPU/Motherboard

Οι πιθανότητες είναι σχετικά μικρές αλλά ίσως για το κόλλημα να ευθύνεται είτε η CPU ή η motherboard.

  1. Ο υπολογιστής επανεκκινεί ξαφνικά

Αν ο υπολογιστής κάνει επανεκκίνηση ξαφνικά και χωρίς κανένα λόγο τότε τα πιθανά ενδεχόμενα είναι τρία. Ιός, πρόβλημα στο λειτουργικό ή σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις κάποιο πρόβλημα στη τροφοδοσία.

Αιτία : ιός ή το λειτουργικό σύστημα

 

Ιός

Οι ιοί δημιουργούν περίεργα αποτέλεσμα στον υπολογιστή. Κάποιοι από αυτούς έχουν τη ικανότητα να επανεκκινούν ξαφνικά τον υπολογιστή. Αν έχετε Windows και βλέπετε τυχαία επανεκκίνησή, τότε κατά πάσα πιθανότητα έχετε κολλήσει έναν τέτοιο ιό και με ένα καλό antivirus πρόγραμμα θα πρέπει να ελέγξετε τον υπολογιστή σας για ιούς. Αν έχετε Linux ή MAC η ύπαρξη ενός ιού που να επανεκκινεί τον υπολογιστή δεν είναι πιθανή.

 

Πρόβλημα στο λειτουργικό σύστημα

Κάποιες φορές κάποιο πρόβλημα στο λειτουργικό σύστημα ή κάποιο conflict με drivers μπορεί να προκαλέσει επανεκκίνηση του υπολογιστή σας. Πάλι είναι πιθανό μόνο αν έχετε Windows σύστημα.
Ελέγξτε για λάθη σε hardware ή στα Windows που ίσως ευθύνονται για αυτές τις επανεκκινήσεις.

 

Τροφοδοσία

Ένα όχι και τόσο πιθανό ενδεχόμενο είναι να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη τροφοδοσία του υπολογιστή.
Πιθανό ενδεχόμενο είναι αν έχετε Desktop ή Laptop χωρίς καθόλου μπαταρία, να έχετε πτώσεις τάσεις στο ρεύμα και αυτές να ευθύνονται για τυχαίες επανεκκινήσεις του υπολογιστή.

  1. Ο υπολογιστής κλείνει ξαφνικά

Αν ο υπολογιστής κλείνει ξαφνικά, τότε τα πιθανά ενδεχόμενα είναι δύο. Τις περισσότερες των περιπτώσεων θα είναι υπερθέρμανση του επεξεργαστή ή πτώση τάσης στην τροφοδοσία.

Αιτία : Υπερθέρμανση ή πτώση τάσης

 

Υπερθέρμανση

Τις 9/10 φορές που θα κλείνει ένας υπολογιστής ξαφνικά, η αιτία είναι υπερθέρμανση του επεξεργαστή. Ο επεξεργαστής αναπτύσσει θερμότητα κατά τη λειτουργία του. Εμείς σας συνιστούμε συχνό καθάρισμα και την τοποθέτηση βάσης με ανεμιστηράκι.  

 

Τροφοδοσία/Τάση

 Αν το τροφοδοτικό δίνει λιγότερη τάση από ότι χρειάζεται το σύστημά σας τότε αυτό θα κλείνει ξαφνικά. Αυτό μπορείτε να το ελέγξετε είτε μέσα από το BIOS είτε με κάποιο benchmark πρόγραμμα που δείχνει την τροφοδοσία ή με κάποιο πολύμετρο αν έχετε (και ξέρετε πως λειτουργεί φυσικά).
Αν πρόκειται για Laptop και η μπαταρία του κρατάει ακόμα, τότε πρέπει να αποκλείσετε αυτό το ενδεχόμενο. Αν όμως η μπαταρία του είναι νεκρή και η θερμοκρασία του επεξεργαστή φαίνεται φυσιολογική τότε θα πρέπει να ελέγξετε σίγουρα το τροφοδοτικό και το βύσμα του τροφοδοτικού. Πολλές φορές όσο και αν φαίνεται απίστευτο, ένα απλό σκουπιδάκι που υπάρχει στο βύσμα του τροφοδοτικού ίσως ευθύνεται για αυτή τη ταλαιπωρία.

 

Πριν πανικοβληθείτε και σκέφτεστε διάφορα, βεβαιωθείτε πως όλα τα καλώδια είναι σωστά συνδεδεμένα. Αν είναι Desktop βγάλτε τα και ξαναβάλτε τα για σιγουριά.

Η ομάδα της PC supports είναι πάντα στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και έλεγχο της συσκευής σας!