Το ποντίκι κινείται μόνο του ή δεν λειτουργεί

Το ποντίκι κινείται μόνο του ή δεν λειτουργεί – Χάλασε; Top Οδηγός

Εάν το ποντίκι σας κινείται μόνο του, ή δεν ανταπκρίνεται θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αμέσως. Μερικά από τα ζητήματα που προκαλούν την κίνηση μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου εάν αφεθούν χωρίς επίβλεψη. Τα περισσότερα σύγχρονα ποντίκια χρησιμοποιούν φως ή λέιζερ που αγγίζει την κάτω επιφάνεια. Το φως αναπηδά και ένας αισθητήρας ερμηνεύει την κίνησή του. Εάν το ποντίκι σας κινείται μόνο του, αυτό το φως μπορεί να ενεργοποιηθεί από κάτι, όπως ζημιά ή ποντίκι που είναι πολύ βρώμικο για να λειτουργήσει σωστά. Ωστόσο, ο υπολογιστής μπορεί επίσης να έχει μια λανθασμένη ρύθμιση και να κάνει το βελάκι να φαίνεται ότι κινείται από μόνη του.

Γιατί το ποντίκι κινείται μόνο του

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους το ποντίκι μπορεί να κινείται μόνο του. Η βρωμιά ή τα υπολείμματα πάνω ή μέσα στο ποντίκι μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας του. Η επιφάνεια στην οποία το χρησιμοποιείτε μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Προβλήματα με τις ρυθμίσεις του ποντικιού στον υπολογιστή μπορεί να εμποδίσουν τη σωστή λειτουργία του ποντικιού.

Το ποντίκι μπορεί να χρειαστεί αντικατάσταση. Το να καταλάβετε ποιο πρόβλημα προκαλεί τα προβλήματά σας είναι πρωτίστως θέμα δοκιμής και λάθους. Ξεκινάμε πάντα την αντιμετώπιση προβλημάτων καθαρίζοντας εξαρτήματα όταν μπορεί να γίνει γρήγορα. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα κι αν δεν λειτουργεί, μπορούμε να κάνουμε κάτι χρήσιμο που θα ωφελήσει τις ρυθμίσεις.

Πώς να διορθώσετε το ποντίκι κινείται μόνο του

Όταν το ποντίκι σας κινείται μόνο του ή δεν λειτουργεί, διορθώστε μερικά πιθανά προβλήματα και ελέγξτε όλες τις ρυθμίσεις σας. Είναι πιθανό να επιλύσετε το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο.

Συντήρηση ποντικιού

Κάντε μερικά πράγματα πριν ξεκινήσετε την αντιμετώπιση προβλημάτων. Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή, ειδικά εάν το πρόβλημα παρουσιάστηκε μόλις για πρώτη φορά. Μερικές φορές μια επανεκκίνηση κάνει τα πάντα καλύτερα με ελάχιστη προσπάθεια. Αποσυνδέστε το ποντίκι σας, αφαιρέστε τις μπαταρίες, αφαιρέστε τυχόν συνδέσεις USB μεταξύ του ποντικιού και του υπολογιστή. Περιμένετε πέντε λεπτά, τοποθετήστε νέες μπαταρίες και συνδέστε ξανά τα πάντα. Συνδέστε το ποντίκι απευθείας στον υπολογιστή αντί να χρησιμοποιήσετε έναν διανομέα για να δείτε εάν επιλύει το πρόβλημα. Δοκιμάστε μια διαφορετική θύρα USB για να δείτε αν διορθώνει το ποντίκι. Εάν καμία από αυτές τις επιδιορθώσεις δεν λειτουργεί, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές πιο σύνθετες επιδιορθώσεις.

Καθαρίστε το ποντίκι

Ο τρόπος με τον οποίο ξεχωρίζετε το ποντίκι σας θα διαφέρει ανάλογα με τον τύπο που έχετε. Μερικά ποντίκια έχουν αφαιρούμενες πλευρές ή βάσεις. Μπορούν να διαθέτουν διαφορετικές λαβές ή ρυθμίσεις κουμπιών που μπορείτε να αφαιρέσετε και να καθαρίσετε ξεχωριστά. Ελέγξτε το εγχειρίδιό σας εάν δεν είστε σίγουροι ποια μέρη του ποντικιού σας μπορούν να αφαιρεθούν.

Διαβάστε  Εγκατάσταση Internet στο σπίτι - Σύνδεση Wifi με τον σωστό τρόπο

Ξεκόλλησε το ποντίκι σου

Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε βίδες ή μη αφαιρούμενα μέρη σε αυτό το στάδιο. Απλώς αφαιρέστε τυχόν εξαρτήματα, αποσυνδέστε το ποντίκι και αφαιρέστε τυχόν μπαταρίες. Εάν έχει διακόπτη on/off, απενεργοποιήστε το ποντίκι. Πάρτε μια ηλεκτρονική βούρτσα καθαρισμού και περάστε την πάνω από τις εκτεθειμένες επιφάνειες του ποντικιού, εστιάζοντας στο κάτω μέρος. Μερικές φορές το κάτω μέρος έχει βρωμιά που εμποδίζει την ομαλή μετάβαση πάνω από το ποντίκι σας. Φροντίστε να καθαρίσετε τυχόν συσσώρευση σκόνης ή βρωμιάς που βλέπετε. Βρέξτε μια μπατονέτα με 99 τοις εκατό καθαρή ισοπροπυλική αλκοόλη. Περάστε το το ανάμεσα στα κουμπιά του ποντικιού. Εστιάστε στις εσοχές μεταξύ των κουμπιών. Σύρετε το γύρω από τυχόν ανυψωμένες ή ανώμαλες επιφάνειες στο κάτω μέρος του ποντικιού. Βρέξτε ένα πανί με 99 τοις εκατό καθαρή ισοπροπυλική αλκοόλη.

Βεβαιωθείτε ότι το στύβετε όταν είναι υγρό για να μην στάζει. Δεν θέλετε να μπει καθόλου υγρό στα εσωτερικά μέρη του ποντικιού. Περάστε το πανί πάνω από τις επιφάνειες που τρίψατε. Επαναλάβετε αυτά τα βήματα σε όλα τα μέρη του ποντικιού που αφαιρέσατε πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό. Περιμένετε τέσσερις ώρες για να στεγνώσει το ποντίκι. Μπορείτε να περιμένετε λιγότερο χρόνο, αν προσέχατε να μην στάξει υγρό στο ποντίκι, αλλά είναι καλύτερα να αφιερώσετε χρόνο και να βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνό αντί να καταστρέψετε το ποντίκι σας. Συναρμολογήστε ξανά το ποντίκι. Μπορεί να φαίνεται διαισθητικό να αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε αμέσως. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να καθαρίσετε ή να αντικαταστήσετε το mousepad σας ενώ το ποντίκι στεγνώνει.

Καθαρισμός του ποντικιού σας

Πριν καθαρίσετε το mousepad σας, αποφασίστε αν αξίζει τον κόπο. Τα υφασμάτινα επιθέματα ποντικιού σφίγγουν και δεν είναι ομοιόμορφα με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την καλή απόδοση, και μπορεί να συμβάλλει στην κίνηση του ποντικιού από μόνο του. Εάν έχετε σκληρό mousepad, ελέγξτε αν η επιφάνεια είναι λεία και ομοιόμορφη. Εάν είναι, πλύντε το με ένα πανί εμποτισμένο με ισοπροπυλική αλκοόλη. Αφήστε το να στεγνώσει πριν χρησιμοποιήσετε ξανά το ποντίκι πάνω του. Επίσης, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα κάτω από το mousepad. Θέλετε μια επίπεδη, ομοιόμορφη επιφάνεια για την καλύτερη δυνατή απόδοση.

Αλλάξτε την ευαισθησία

Μερικές φορές η ευαισθησία είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι θα έπρεπε, και ακόμη και ένα ελαφρύ πάτημα μπορεί να κάνει το ποντίκι να κινείται απότομα ​​, ώστε να φαίνεται ότι κινείται μόνο του. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις σας για να βεβαιωθείτε ότι όλα έχουν ρυθμιστεί σωστά, ώστε το ποντίκι να λειτουργεί.

 • Πατήστε το πλήκτρο Windows.
 • Πληκτρολογήστε Mouse και επιλέξτε Mouse Settings από τη λίστα εφαρμογών.
 • Κάντε κλικ στην επιλογή Πρόσθετες επιλογές ποντικιού.
 • Κάντε κλικ στην καρτέλα Επιλογές δείκτη.
 • Μειώστε την ταχύτητα του δείκτη.
 • Καταργήστε την επιλογή Enhance Pointer Precision.
 • Κάντε κλικ στην επιλογή Εφαρμογή.
 • Κάντε κλικ στο OK.
Διαβάστε  Το νέο Samsung Galaxy S20 FE κάτω από τα 700€

Δείτε αν φαίνεται να λειτουργεί ή όχι. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις σας για να τις κάνετε άνετες για εσάς και να συνεχίσετε να δοκιμάζετε το ποντίκι μέχρι να κάνετε τις σωστές ρυθμίσεις. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ταχύτητα του ποντικιού σας, μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε το DPI στα Windows ή σε προγράμματα τρίτων κατασκευαστών.

Αντιμετώπιση προβλημάτων του υλικού σας

Δεν υπάρχει διαθέσιμο εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων ποντικιού, αλλά μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων υλικού για να βρείτε, να διαγνώσετε και να διορθώσετε προβλήματα. Ένα άγνωστο σφάλμα μπορεί να είναι η αιτία της κίνησης του ποντικιού σας από μόνο του.

 • Πατήστε Windows Key + X.
 • Επιλέξτε Windows Power Shell (Διαχειριστής).
 • Κάντε κλικ στο Ναι.
 • Πληκτρολογήστε “msdt.exe -id DeviceDiagnostic” χωρίς εισαγωγικά. windows-poersell-command
 • Πατήστε Enter. Κάντε κλικ στο Advanced.

Αν θέλετε, καταργήστε την επιλογή Εφαρμογή επισκευών αυτόματα κάντε κλικ στο Επόμενο. Περιμένετε όσο τα Windows αναζητούν προβλήματα με τις ρυθμίσεις σας. Επιλέξτε μια λύση για εφαρμογή, εάν θέλετε. Ενδέχεται να βρείτε άλλα μικρά προβλήματα με το σύστημά σας που θέλετε επίσης να επιδιορθώσετε. Κάντε κλικ στο Επόμενο. Συνεχίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες για να διορθώσετε τα προβλήματα. Φροντίστε να διαβάσετε κάθε βήμα για να μάθετε ποια διόρθωση εφαρμόζεται σε περίπτωση που δεν είναι κάτι που θέλετε. Μερικές φορές μια επιδιόρθωση δεν φαίνεται καν να σχετίζεται με το ποντίκι. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε πρόβλημα με πρόγραμμα οδήγησης ή θύρα USB. Προσπαθώντας να τα διορθώσετε μπορεί να διορθωθούν τα προβλήματα με το ποντίκι σας χωρίς να λέτε ευθέως ότι πρόκειται για πρόβλημα με το ποντίκι. Σε πολλές επισκευές pc έχουμε παρατηρήσει δυσλειτουργίες με το ποντίκι.

Ενημέρωση ή απεγκατάσταση προγραμμάτων οδήγησης

Εάν τα προγράμματα οδήγησης είναι παλιά ή λάθος εγκαταστημένα, το ποντίκι σας μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα με την κίνηση. Προσπαθήστε πρώτα να ενημερώσετε τα προγράμματα οδήγησης σε περίπτωση που λυθεί το πρόβλημα. Εάν αυτό δεν λειτουργεί, αφαιρέστε το πρόγραμμα οδήγησης και δείτε εάν ένα πρόσφατα εγκατεστημένο πρόγραμμα το κάνει να λειτουργεί σωστά.

 • Πατήστε το πλήκτρο Windows + X.
 • Επιλέξτε Διαχείριση Συσκευών.
 • Αναπτύξτε την κατηγορία
 • Ποντίκια και άλλες συσκευές κατάδειξης.
 • Κάντε δεξί κλικ στην καταχώριση του ποντικιού σας.
 • Κάντε κλικ στην Ενημέρωση προγράμματος οδήγησης.
 • Επιλέξτε Αυτόματη αναζήτηση για προγράμματα οδήγησης.

Ακολουθήστε τις οδηγίες για να εγκαταστήσετε τα προγράμματα οδήγησης. Εάν αυτό δεν λειτουργεί, διαγράψτε το πρόγραμμα οδήγησης του ποντικιού και αφήστε τα Windows να το εγκαταστήσουν ξανά. Θα πρέπει να εντοπίσει ότι το νέο υλικό ήταν συνδεδεμένο και να βρει τα σωστά προγράμματα οδήγησης. Κάντε δεξί κλικ στην καταχώριση του ποντικιού σας στη Διαχείριση Συσκευών.

 • Κάντε κλικ στην Κατάργηση εγκατάστασης συσκευής.
 • Αφαιρέστε το ποντίκι από τον υπολογιστή σας.
 • Επανεκκινήστε το μηχάνημα.
 • Συνδέστε το ποντίκι.
Διαβάστε  Δωρεάν εφαρμογές για υπολογιστές

Περιμένετε μέχρι τα Windows να εντοπίσουν το ποντίκι σας και να εγκαταστήσουν τα απαραίτητα προγράμματα οδήγησης. Εάν τα Windows δεν εγκαθιστούν τα προγράμματα οδήγησης, κάντε κλικ στο κουμπί Ενέργεια στη Διαχείριση Συσκευών. Επιλέξτε Σάρωση για αλλαγές υλικού. Αφήστε τα Windows να βρουν τα σωστά προγράμματα οδήγησης για το ποντίκι σας. Μπορείτε επίσης να βρείτε τα προγράμματα οδήγησης από τον κατασκευαστή του ποντικιού σας. Αποθηκεύστε τα στον υπολογιστή σας. Εγκαταστήστε τα κάνοντας την ίδια διαδικασία για να ενημερώσετε το πρόγραμμα οδήγησης, αλλά επιλέξτε να περιηγηθείτε στον υπολογιστή σας για προγράμματα οδήγησης.

Αφαιρέστε τις Περιφερειακές Συσκευές

Εάν απενεργοποιήσετε τον υπολογιστή σας, αφαιρέστε όλες τις περιφερειακές συσκευές που δεν είναι απαραίτητες και, στη συνέχεια, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το ποντίκι σας. Τοποθετήστε ξανά τις άλλες συσκευές μία κάθε φορά αφού δείτε ότι το ποντίκι λειτουργεί. Ίσως μπορείτε να εντοπίσετε ποια δημιουργεί το πρόβλημα. Εξετάστε το ενδεχόμενο κατάργησης:

 • Χειριστήρια παιχνιδιών Joysticks
 • Άλλα ποντίκια
 • Εξωτερικοί Σκληροί Δίσκοι
 • Οποιαδήποτε επιπλέον συσκευή είναι συνδεδεμένη στον υπολογιστή σας μπορεί να προκαλέσει διενέξεις

Η αφαίρεσή τους θα βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων για αυτό.

Απενεργοποιήστε την επιφάνεια αφής touchpad-toggle

Εάν χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή με εξωτερικό ποντίκι με προβλήματα, δοκιμάστε να απενεργοποιήσετε την επιφάνεια αφής. Μερικές φορές το άγγιγμα αυτού του μέρους του laptop θα μετακινήσει ό,τι ελέγχει το ποντίκι και θα κάνει να φαίνεται ότι το ποντίκι κινείται ενώ δεν κινείται.

Εκτελέστε μια ανίχνευση ιών

Εάν τίποτα άλλο δεν έχει λειτουργήσει, σαρώστε τον υπολογιστή σας για ιούς για να δείτε εάν το κακόβουλο λογισμικό είναι η ρίζα του προβλήματός σας.

 • Κάντε κλικ στο πλήκτρο Windows και επιλέξτε το γρανάζι Ρυθμίσεις.
 • Κάντε κλικ στην Ενημέρωση και ασφάλεια.
 • Επιλέξτε Ασφάλεια των Windows στο αριστερό πλαίσιο.
 • Κάντε κλικ στο άνοιγμα Ασφάλεια των Windows.
 • Κάντε κλικ στην Προστασία από ιούς και απειλές.
 • Κάντε κλικ στην επιλογή Γρήγορη σάρωση.
 • Ακολουθήστε τις οδηγίες για να ολοκληρώσετε τη σάρωση.

Ακόμα κι αν η σάρωση για ιούς δεν βρει τίποτα, ίσως θελήσετε να ελέγξετε τον υπολογιστή σας από έναν επαγγελματία. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το λειτουργικό σας σύστημα είναι σταθερό και ότι ο υπολογιστής δεν στοχεύεται από κάποιο είδος απάτης, όπως κάποιος που έχει πρόσβαση σε αυτό εξ αποστάσεως. Θυμηθείτε, εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος έχει πρόσβαση στον υπολογιστή σας από απόσταση και χρησιμοποιεί την κίνηση του ποντικιού, απευθυνθείτε αμέσως στη PC Supports. Πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας, να καθαρίσετε τον σκληρό σας δίσκο και να εγκαταστήσετε ένα νέο αντίγραφο του λειτουργικού σας συστήματος. Τέλος, ένας από τους απλούστερους τρόπους για να δείτε εάν το ποντίκι ή ο υπολογιστής σας προκαλεί το πρόβλημα είναι να συνδέσετε ένα διαφορετικό ποντίκι με τον ίδιο τύπο σύνδεσης. Εάν το ζήτημα εξαφανιστεί και επανεμφανιστεί κατά την επανεγκατάσταση του τελευταίου ποντικιού, πιθανότατα έχετε πρόβλημα με το ποντίκι.