υπερθερμανση καρτας γραφικων

Υπερθέρμανση κάρτας γραφικών – Οδηγός και λύσεις

Η υπερθέρμανση κάρτας γραφικών μπορεί να επιβαρύνει ολόκληρο το σύστημά σας. Με την πάροδο του χρόνου, η υπερθέρμανση μπορεί να καταστρέψει όλα τα στοιχεία του υπολογιστή, συμπεριλαμβανομένης της GPU σας. Η παρακολούθηση των θερμοκρασιών σας και η αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων με τον μετριασμό της θερμότητας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε την κάρτα γραφικών σας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μπορεί μια κάρτα γραφικών να υπερθερμανθεί;

Μια κάρτα γραφικών μπορεί να υπερθερμανθεί εντελώς. Κάθε ένα έχει βαθμολογηθεί για απόδοση μέχρι μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, όπως καθορίζεται από τον κατασκευαστή. Μπορείτε να μάθετε ποια είναι η ασφαλής θερμοκρασία λειτουργίας για την κάρτα γραφικών σας διαβάζοντας το εγχείριδιο της εταιρείας. Οι κάρτες γραφικών που λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά ολόκληρο το σύστημα. Η επιδιόρθωση υπερθέρμανσης GPU πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Γιατί η κάρτα γραφικών μου υπερθερμαίνεται;

Η έλλειψη ροής αέρα μέσα και έξω από τη θήκη μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία για όλα τα εξαρτήματα. Τα απαιτητικά προγράμματα όπως τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να αυξήσουν γρήγορα τη θερμοκρασία του συστήματος, ειδικά αν βασίζονται στη GPU. Η παλιά θερμική πάστα ή η λανθασμένη τοποθέτηση μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση της GPU. Οι εσφαλμένες ρυθμίσεις για τη GPU ή τους ανεμιστήρες μπορεί να οδηγήσουν την κάρτα γραφικών να ανεβάζει θερμοκρασίες.

Γιατί η κάρτα γραφικών μου υπερθερμαίνεται ξαφνικά;

Εάν η κάρτα γραφικών σας μόλις άρχισε να υπερθερμαίνεται, σκεφτείτε ποια νέα πράγματα έχετε κάνει. Εάν παίζετε ένα νέο παιχνίδι, δοκιμάζετε ένα νέο πρόγραμμα, εγκαθιστάτε νέα στοιχεία, αντιμετωπίστε τα προβλήματα ξεκινώντας με ό,τι νέο υπάρχει. Εάν όχι, αναζητήστε απαντήσεις στα πιο πιθανά ζητήματα.

Κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας

Εάν η κάρτα γραφικών σας υπερθερμαίνεται κατά τη διάρκεια κανονικών λειτουργιών, ελέγξτε τις ρυθμίσεις του ανεμιστήρα σας για ολόκληρο τον υπολογιστή στο BIOS. Βεβαιωθείτε ότι τρέχετε σε υψηλές ταχύτητες. Θα κάνει περισσότερ θόρυβο, αλλά θα κρατήσει τον υπολογιστή σας λιγότερο ζεστό. Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι δεν εκτελείτε απαιτητικά προγράμματα στο παρασκήνιο. Ορισμένα μπορεί να αυξήσουν τη θερμοκρασία σας ακόμα και όταν δεν τα χρησιμοποιείτε απευθείας. Κλείνετε πάντα όλα τα προγράμματα όταν τελειώσετε με αυτά.

Τι να κάνετε όταν παίζετε παιχνίδια

Η υπερθέρμανση κάρτας γραφικών στα παιχνίδια είναι συνήθως σημάδι ότι το παιχνίδι και οι ρυθμίσεις είναι πολύ απαιτητικές. Το παιχνίδι μπορεί να έχει κακή απόδοση ή να κλείσει τελείως. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η κάρτα γραφικών κλείνει για να προστατευτεί από μόνιμη βλάβη. Χαμηλώστε λίγο τις ρυθμίσεις ποιότητας στο παιχνίδι για να διατηρήσετε τις θερμοκρασίες χαμηλότερες. Η απόσταση προβολής και οι σκιές έχουν αρκετά μεγάλο αντίκτυπο σε πολλές GPU. Η μείωση αυτών μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον υπολογιστή σας σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό GPU είναι ρυθμισμένο για απόδοση. Το να διατηρείτε τα ανεμιστηράκια της κ΄ρατας γραφικών σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να είναι εντάξει εάν χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, αλλά πρέπει να είναι λειτουργούν στο μέγιστο, εάν βρίσκεστε σε ένα απαιτητικό παιχνίδι.

Όταν το PC είναι σε αδράνεια

Εάν η κάρτα γραφικών υπερθερμαίνεται όταν το σύστημα είναι αδρανές, πιθανότατα έχετε πρόβλημα με την κάρτα σας. Τα περισσότερα συστήματα θα πρέπει να λειτουργούν πολύ καλά όταν είναι σε αδράνεια. Μπορείτε ακόμα να προσπαθήσετε να τοποθετήσετε τον υπολογιστή σας σε πιο δροσερό σημείο, να τον καθαρίσετε και να κλείσετε απαιτητικά προγράμματα παρασκηνίου. Εάν δεν λειτουργεί, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία της PC Supports για να διαγνωστεί η κάρτα γραφικών σας.

Διαβάστε  3 τρόποι για βρείτε τον κωδικό του ρούτερ σας εύκολα και γρήγορα!

Πώς μπορώ θα ξέρω εάν η κάρτα γραφικών μου υπερθερμαίνεται;

Υπάρχουν μερικές σαφείς ενδείξεις ότι η κάρτα γραφικών σας υπερθερμαίνεται. Ωστόσο, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιείτε λογισμικό παρακολούθησης κάρτας γραφικών για να παρακολουθείτε τις θερμοκρασίες σας, ειδικά αν έχετε παρατηρήσει κάτι από αυτά να συμβαίνει στο σύστημά σας. Θερμαίνεται στο ΄όριο ή πέρα ​​από τη μέγιστη θερμοκρασία; Οι κατασκευαστές τσιπ GPU συνήθως βάζουν τη μέγιστη λειτουργική θερμοκρασία μαζί με τους αριθμούς. Η ποιότητα των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, οι περιορισμοί σχεδιασμού και οι αποδόσεις της στοκ ψύκτρας που αξιολογούνται από τον κατασκευαστή είναι βασικοί παράγοντες της μέγιστης θερμοκρασίας μιας κάρτας γραφικών. Πρόσφατα, ωστόσο, ορισμένα νεότερα μοντέλα δεν έχουν επίσημο αριθμό Max Temp στη σελίδα προδιαγραφών.

Σε γενικές γραμμές, οι θερμοκρασίες κάτω των 85-90°C, προτιμώνται στο stock Air cooling μετά από μια επίπονη ώρα παιχνιδιού ή εντατικό φόρτο εργασίας. Αφού μάθετε το TDP της GPU σας χρησιμοποιώντας διάφορα λογισμικά παρακολούθησης, θα γνωρίζετε τις ακριβείς θερμοκρασίες που αναφέρουν η διασταύρωση της GPU και οι αισθητήρες τσιπ κατά τη διάρκεια της αδράνειας και της φόρτωσης. Εάν είναι στο όριο ή πέρα ​​από τις προτεινόμενες μέγιστες θερμοκρασίες, έχετε υπερθέρμανση κάρτας γραφικών. Οι GPU της AMD έχουν συνήθως υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργούν στους100° Κελσίου. Όσο πιο κοντά η GPU σας φτάσει σε αυτή τη θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερη είναι η φθορά στα εξαρτήματά της, τόσο πιο σοβαρός είναι ο θερμικός στραγγαλισμός και τόσο πιο δυνατά θα ακούγονται οι ανεμιστήρες της.

Αποτυχία κάρτας γραφικών

Εάν έχετε πάγωμα προγράμματος και βλέπετε ένα μήνυμα ότι η κάρτα γραφικών ή το πρόγραμμα οδήγησης απέτυχε, ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι τα προγράμματα οδήγησης είναι ενημερωμένα. Ενδεχομένως, η κάρτα γραφικών σας μπορεί να υπερθερμαίνεται.

Προβλήματα παιχνιδιού

Σφάλματα, καθυστερήσεις και επιβράδυνση σε παιχνίδια που δεν οφείλονται στη σύνδεση δικτύου ή προβλήματα εντός του παιχνιδιού μπορεί να είναι σημάδι ότι η κάρτα γραφικών σας είναι πολύ ζεστή. Εάν το παιχνίδι σβήσει από το πουθενά, αυτό είναι επίσης ένα σημάδι ότι η κάρτα σας υπερθερμαίνεται.

Απροσδόκητες διακοπές λειτουργίας

Εάν ο υπολογιστής σας κλείνει τυχαία, αρχίστε να παρακολουθείτε στενά τις θερμοκρασίες της κάρτας γραφικών. Ενώ πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν τερματισμό λειτουργίας του υπολογιστή, η υπερθέρμανση της κάρτας γραφικών ή της CPU είναι δύο κρίσιμα σημεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η συνέχιση της λειτουργίας τους πάνω από τη συνιστώμενη θερμοκρασία, δεν είναι καλό για το σύστημά σας.

Μπλε οθόνη υπολογιστή

Οι μπλε οθόνες είναι άλλο ένα σημάδι υπερθέρμανσης της GPU. Ορισμένοι χρήστες ανέφεραν επαναλαμβανόμενες μπλε οθόνες κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων παιχνιδιού, ακόμη και όταν οι θερμοκρασίες παρέμεναν χαμηλές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ελέγξτε τις ρυθμίσεις λογισμικού, τις ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης και βεβαιωθείτε ότι όλοι οι ανεμιστήρες, έχουν ρυθμιστεί να αυξάνουν την απόδοση και όχι να μειώνουν το θόρυβο.

Πώς να διορθώσετε την υπερθέρμανση της κάρτας γραφικών

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να παρακολουθείτε τις θερμοκρασίες σας. Παρατηρήστε εάν αρχίζουν να ανεβαίνουν λόγω ενός συγκεκριμένου προγράμματος ή παιχνιδιού. Εάν η κάρτα σας υπερθερμαίνεται κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών ή μόνο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων προγραμμάτων, χαμηλώστε τις ρυθμίσεις στο παιχνίδι. Η μείωση των γραφικών, στα παιχνίδια μπορεί να μειώσει αμέσως τη θερμοκρασία της GPU. Εάν υπερθερμαίνεται κατά τη διάρκεια κανονικών λειτουργιών ή όταν είναι σε αδράνεια, εκτελέστε τη βασική συντήρηση του υπολογιστή προτού εξετάσετε το ενδεχόμενο βλάβης ή επισκευής της κάρτας γραφικών.

Διαβάστε  Desktop ή Laptop; Διαφορές, τι να επιλέξετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας

Ρυθμίσεις Κάρτας Γραφικών

Ελέγξτε το λογισμικό της κάρτας γραφικών σας και προσαρμόστε ό,τι μπορείτε. Ανεβάζοντας την ένταση στους ανεμιστήρεςθα μειώσετε, τη θερμοκρασία κατά δέκα βαθμούς σε περίπου ένα λεπτό. Μπορείτε επίσης να μειώσετε τον στόχο θερμοκρασίας. Μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή σας, αλλά θα έχετε και χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Βασική Συντήρηση

Είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε τη βασική συντήρηση στον υπολογιστή σας για να διατηρείτε τη σωστή λειτουργία της κάρτας γραφικών σας. Όλα τα εξαρτήματα πρέπει να είναι ξεσκονισμένα και καθαρά. Οι ανεμιστήρες και τα φίλτρα στο σύστημά σας θα πρέπει να αφαιρεθούν, να καθαριστούν, να στεγνώσουν και να αντικατασταθούν. Τις περισσότερες φορές, οι δυσλειτουργικοί ανεμιστήρες θήκης θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την κάρτα γραφικών από καθαρό δροσερό αέρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό για αερόψυκτους υπολογιστές που βασίζονται στους ανεμιστήρες της θήκης, τον προσανατολισμό και την τοποθέτησή τους για βέλτιστη ροή αέρα.

Ελέγξτε εάν όλοι οι ανεμιστήρες της θήκης λειτουργούν με την προβλεπόμενη σειρά και σπρώχνουν περισσότερο ψυχρό αέρα προς τα μέσα παρά αφήνουν τον ζεστό αέρα έξω. Προτιμάται υψηλότερη εισροή από εκροή, αλλά μόνο σε μικρές αναλογίες. Μπορείτε ακόμη να κάνετε έναν πρόχειρο υπολογισμό της συνολικής εκκένωσης αέρα χρησιμοποιώντας το ατομικό φύλλο προδιαγραφών των ανεμιστήρων από τα κουτιά, τα εγχειρίδια ή τον ιστότοπο τους. Θυμηθείτε: Υπάρχουν ανεμιστήρες στην ίδια την κάρτα γραφικών σας.

Φροντίστε να καθαρίζετε προσεκτικά αυτούς τους ανεμιστήρες όταν ο υπολογιστής είναι απενεργοποιημένος. Προτείνεται για τον καθαρισμό τηνς κάρτας γραφικών σας να επικοινωνήσετε μαζί μας. Παρακολουθήστε επίσης τις θερμοκρασίες της CPU σας. Ας υποθέσουμε ότι τόσο η κάρτα γραφικών όσο και η CPU υπερθερμαίνονται. Ίσως χρειαστεί να ελέγξετε το σύστημά σας, άλλα εξαρτήματα και καθεμία από τις λύσεις ψύξης σας σε αυτήν την περίπτωση.

Αναίρεση Overclocking

Εάν υπερχρονίζετε την GPU σας, επαναφέρετέ την στις τυπικές ρυθμίσεις. Το overclocking ενός στοιχείου θα το κάνει να λειτουργεί σε μεγαλύτερη θερμοκρασία. Δεν θέλετε να κάνετε overclock μια GPU εάν λειτουργεί κοντά στο υψηλό όριο των προτεινόμενων θερμοκρασιών λειτουργίας της.

Τοποθέτηση

Ο τρόπος με τον οποίο κρατάτε τον υπολογιστή σας τοποθετημένο μπορεί να έχει απροσδόκητο αντίκτυπο στο πόσο ζεσταίνεται η κάρτα γραφικών. Κρατήστε το μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Θέλετε να είστε σίγουροι ότι έχει πολύ δροσερό αέρα. Μην τοποθετείτε πράγματα πάνω ή ακριβώς δίπλα γιατί μπορεί να εμποδίσουν τον αέρα να εισέλθει και να βγει από τη θήκη.

Επισκευή Καθαρισμός Κάρτας Γραφικών

Πολλές φορές πρέπει να επισκευάσετε την κάρτα γραφικών για να λειτουργήσει σωστά. Η θερμική πάστα σε μια κάρτα γραφικών τη βοηθά να διατηρείται δροσερή. Εάν είναι παλαιότερη, δεν έχει εφαρμοστεί σωστά ή δεν είναι στη σωστή θέση επειδή οι βίδες της GPU έχουν τοποθετηθεί λάθος, η κάρτα μπορεί να υπερθερμανθεί. Ζητήστε από έναν πιστοποιημένο ειδικό επισκευής υπολογιστών στην Αθήνα βοήθεια. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αποσύνθεση της GPU σας μπορεί να ακυρώσει την εγγύησή σας ή να την καταστρέψει. Αν και η θερμική πάστα θα πρέπει να εφαρμόζεται ξανά κάθε λίγα χρόνια, βεβαιωθείτε ότι είναι κάτι για το οποίο είστε σίγουροι ότι θα κάνετε πριν ξεκινήσετε ή λάβετε βοήθεια από κάποιον που το κάνει.

Εάν η επισκευή της κάρτας γραφικών δεν λειτούργησε, μπορεί να έχετε πρόβλημα με άλλο κομμάτι του υπολογιστή σας. Μπορείτε να εκτελέσετε δοκιμές RAM ή δοκιμές πίεσης της CPU σας για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν σωστά. Τελικά, ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να επισκευάσετε ολόκληρο τον υπολογιστή, εάν εξακολουθεί να μην παραμένει δροσερός μόλις εγκατασταθεί η πρόσφατα επισκευασμένη GPU.

Ένας πολύ καλός τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων υλικού είναι να ανταλλάξετε το στοιχείο που υποψιάζεστε ότι μπορεί να είναι κακό με ένα άλλο. Η εγκατάσταση μιας παλιάς GPU στον υπολογιστή σας για να δείτε αν αντιδρά το ίδιο με την τρέχουσα μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε αν είναι η κάρτα γραφικών ή το σύστημα. Στη συνέχεια, θα μάθετε ποιο κομμάτι πρέπει να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί.

Διαβάστε  Πώς να κατεβάσεις μουσική από το Spotify στο κινητό σου

Υπερθέρμανση κάρτας γραφικών σε Laptop

Εάν η κάρτα γραφικών σας υπερθερμαίνεται σε laptop, μπορεί να είναι θέμα σχεδίασης. Οι κάρτες γραφικών στα laptop έχουν λιγότερο χώρο ψύξης και συχνά το αντισταθμίζουν μειώνοντας τις μέγιστες θερμοκρασίες απόδοσης. Εάν εκτελείτε τα ίδια παιχνίδια στο laptop σας με τον επιτραπέζιο υπολογιστή, χωρίς την ίδια απόδοση, αυτό μπορεί να είναι το πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση, μάλλον πρέπει να προσαρμόσετε τις προσδοκίες σας.

Πώς να δροσίσετε μια GPU σε Laptop

Βεβαιωθείτε ότι όλες οι θύρες του laptop σας είναι καθαρές και απαλλαγμένες από σκόνη. Τοποθετήστε το σε μια σταθερή επιφάνεια όπου το κάτω μέρος μπορεί να έχει ροή αέρα. Ορισμένες βάσεις laptop είναι κατασκευασμένες με ανεμιστήρες ενσωματωμένους σε αυτές και μπορεί να είναι χρήσιμες εάν δεν μπορείτε να διατηρήσετε την GPU σας δροσερή. Δοκιμάστε να μειώσετε τα γραφικά σας και άλλες ρυθμίσεις στα παιχνίδια για να βοηθήσετε τη κάρτα γραφικών να διατηρεί καλύτερη θερμοκρασία. Μπορείτε να κάνετε διαλείμματα και να το αφήσετε να κρυώσει αν χρειαστεί. Εάν χρησιμοποιείτε προγράμματα με ένταση γραφικών, μην το χρησιμοποιείτε σε μαλακά πράγματα όπως πάπλωμα, μαξιλάρι, στρώμα ή σεντόνια.

Μην ανοίγετε το λάπτοπ σας στη σκόνη και μην καθαρίζετε τα εσωτερικά εξαρτήματα, εκτός εάν αισθάνεστε άνετα με το να αποσυναρμολογήσετε έναν υπολογιστή. Μπορείτε, ωστόσο, να συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο τεχνικό. Επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή σας για να βεβαιωθείτε ότι τίποτα από όσα κάνετε δεν θα ακυρώσει την εγγύησή σας.

Μπορεί η υπερθέρμανση να βλάψει μια κάρτα γραφικών;

Η υπερβολική ζέστη μπορεί να βλάψει σοβαρά την κάρτα γραφικών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κάρτα γραφικών θα κλείσει μόνη της όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές για να λειτουργήσει με ασφάλεια. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι μπλε οθόνες και οι απροσδόκητοι τερματισμοί λειτουργίας είναι ενδείξεις ότι η GPU λειτουργεί σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Ωστόσο, η συχνή χρήση, κοντά στη μέγιστη θερμοκρασία μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στην κάρτα σας με την πάροδο του χρόνου. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε με την κάρτα γραφικών σας είναι να τη διατηρήσετε δροσερή. Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής αερίζεται πολύ και καθαρίζεται τακτικά.

Εγκαταστήστε μια μονάδα υδρόψυξης και προσθέστε περισσότερους ανεμιστήρες. Γενικά, αφαιρέστε περισσότερη θερμότητα από το σύστημά σας για να βοηθήσετε την κάρτα γραφικών σας να παραμείνει σε εξαιρετική φόρμα.

Μπορεί το τροφοδοτικό να προκαλέσει υπερθέρμανση της κάρτας γραφικών;

Μια αποτυχημένη ή ανεπαρκής παροχή ρεύματος μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία ολόκληρου του συστήματός σας, συμπεριλαμβανομένης της GPU σας. Εάν το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, ενδέχεται η κάρτα γραφικών σας να λειτουργεί πιο ζεστά από όσο θα έπρεπε. Επειδή αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα εξαρτήματα του υπολογιστή σας, φροντίστε να αντιμετωπίσετε το κατεστραμμένο ή ανεπαρκές PSU το συντομότερο δυνατό. Για να βεβαιωθείτε ότι το PSU σας μπορεί να χειριστεί τα εξαρτήματά σας, ελέγξτε την ονομαστική ισχύ του. Πρέπει να ελέγξετε την απαιτούμενη ισχύ για κάθε ένα από τα κομμάτια της κατασκευής σας. Προσθέστε τις απαιτήσεις τους και, στη συνέχεια, καθορίστε εάν το PSU μπορεί να παρέχει την απαραίτητη ισχύ. Μια καλή σύσταση είναι να αγοράσετε ένα PSU που είναι 30% ή περισσότερο από τη συνολική κατανάλωση ενέργειας όλων των εξαρτημάτων σας μαζί, χρησιμοποιώντας τις τιμές TDP του καθενός.

Ενώ πολλές μονάδες τροφοδοσίας υψηλής τεχνολογίας μπορούν να λειτουργήσουν για μια δεκαετία με διακοπτόμενη χρήση και λογική συντήρηση, άλλες πρέπει να αντικαθίστανται κάθε λίγα χρόνια. Η αγορά ενός PSU με επίπεδο υψηλότερου προτύπου και καλύτερη εγγύηση μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ένα που να διαρκεί περισσότερο. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε το δικό σας για περισσότερα από δέκα χρόνια, ίσως είναι καιρός να το αντικαταστήσετε.