πως να κανετε τα windows 10 πιο γρηγορα

Πως να κάνετε πιο γρήγορα τα Windows 10

Πλέον τα Windows 10 τρέχουν καλά σε σχεδόν οποιονδήποτε υπολογιστή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχετε πάντα γρήγορη απόδοση. Εάν τα Windows 10 αργούν, γιατί να μην δοκιμάσετε μερικούς από αυτούς τους τρόπους για να αυξήσετε την ταχύτητα;

Πως να βελτιώσετε την ταχύτητα στα Windows 10

Κάντε restart τον υπολογιστή σας

Είναι εύκολο να διατηρήσετε μια περίοδο λειτουργίας των Windows για μέρες, εβδομάδες ή και μήνες. Τα Windows είναι τόσο σταθερά αυτές τις μέρες. Αυτό είναι υπέροχο, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι οι εφαρμογές μπορούν σιγά-σιγά να αρχίσουν να φράζουν τα πράγματα, επειδή δεν παίζουν καλά με τους πόρους της μνήμης και της CPU. Εάν ο υπολογιστής σας με Windows 10 είναι αργός, δοκιμάστε πρώτα να τον απενεργοποιήσετε και να τον ενεργοποιήσετε ξανά για να δείτε αν βοηθάει.

Χρησιμοποιήστε έναν SSD δίσκο

Αν και πρόκειται να σας κοστίσει λίγα χρήματα, μια από τις μεγαλύτερες ενισχύσεις ταχύτητας που μπορείτε να δώσετε στα Windows 10 είναι η εγκατάστασή σε μια μονάδα Solid State (SSD). Αυτοί οι δίσκοι είναι πολλές φορές πιο γρήγοροι από τους μηχανικούς περιστρεφόμενους σκληρούς δίσκους. Δεν χρειάζεται επίσης να ξοδέψετε μια περιουσία. Εάν το κόστος είναι ανησυχητικό, σκεφτείτε να αγοράσετε έναν σχετικά μικρό SSD (π.χ. 250 GB) και στη συνέχεια να τον χρησιμοποιήσετε ως μονάδα εγκατάστασης των Windows μαζί με μερικές από τις βασικές εφαρμογές σας.

Σχεδόν σε οποιονδήποτε υπολογιστή, η εναλλαγή σε SSD φέρνει άμεσες και δραματικές βελτιώσεις στην ταχύτητα. Οι SSD μπορεί να είναι λίγο περίπλοκοι, γι’ αυτό προτείνουμε να κάνετε την έρευνα σας.

Διαβάστε  Πώς να αλλάξετε το όνομα και το φόντο σας στο Zoom

Εγκαταστήστε περισσότερη μνήμη RAM

Η μνήμη τυχαίας πρόσβασης (RAM) είναι ο γρήγορος χώρος μνήμης του υπολογιστή σας. Όταν δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα για να περιέχει όλα τα δεδομένα της ενεργής εφαρμογής και του λειτουργικού σας συστήματος, τα Windows αναγκάζονται να ανταλλάξουν δεδομένα στη μνήμη RAM προς και από τον σκληρό σας δίσκο. Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές απόδοσης που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας υπολογιστής, επιβραδύνοντας τα πάντα σε μια οδυνηρή ανίχνευση. Η πιο απλή λύση είναι να προσθέσετε περισσότερη μνήμη RAM στο σύστημά σας. Διαβάστε περισσότερα στον οδηγό μας για το πως να αναβαθμίσετε την μνήμη Ram.

Αρχικά, εξοικειωθείτε με τις απαιτήσεις RAM των Windows για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή. Επίσης, ελέγξτε τις απαιτήσεις RAM των εφαρμογών που θέλετε να εκτελείτε ταυτόχρονα για να πάρετε μια ιδέα για το πόση RAM χρειάζεστε. Μπορεί να μην χρειαστεί να ξοδέψετε χρήματα για μια αναβάθμιση ακόμα.

Εκτελέστε την Εκκαθάριση δίσκου

Υπάρχουν πολλα σημεία όπου συσσωρεύονται τυχαία σκουπίδια στον σκληρό σας δίσκο. Αυτά τα προσωρινά αρχεία μπορούν να επιβραδύνουν το σύστημά σας πολύ περισσότερο, αλλά η μη αυτόματη εύρεση και αφαίρεσή τους είναι πολύ δύσκολη. Αντίθετα, δοκιμάστε να εκτελέσετε την Εκκαθάριση δίσκου για να βρείτε και να αφαιρέσετε αυτόματα αυτά τα αρχεία.

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις απόδοσης των Windows

Τα Windows έχουν πολλές ελκυστικές οπτικές ρυθμίσεις, αλλά έχουν ένα τίμημα! Σε υπολογιστές χαμηλού επιπέδου, η απενεργοποίηση ορισμένων ή όλων των οπτικών διακοσμήσεων των Windows μπορεί να απελευθερώσει πόρους συστήματος: Ανοίξτε το μενού Έναρξη και επιλέξτε το εικονίδιο γρανάζι ρυθμίσεων. Επιλέξτε Σύστημα. Επιλέξτε Σχετικά. Επιλέξτε Προηγμένες ρυθμίσεις συστήματος. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις στην επιλογή Απόδοση και, στη συνέχεια, Προσαρμογή για βέλτιστη απόδοση. Επιλέξτε ΟΚ. Τώρα τα Windows δεν θα είναι τόσο εντυπωσιακά, αλλά θα πρέπει να είναι πιο γρήγορα.

Βελτιώστε τις εφαρμογές εκκίνησης

Με κάθε επανεκκίνηση των Windows, υπάρχει πιθανώς ένας μακρύς κατάλογος εφαρμογών που περιμένουν να εκτελεστούν κατά την εκκίνηση. Πολλά από αυτά μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον χρόνο που χρειάζεται για να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας. Είναι καλή ιδέα να διαβάσετε όλες τις εφαρμογές που έχουν ρυθμιστεί να ξεκινούν αυτόματα με τα Windows και να απενεργοποιήσετε αυτές που δεν χρειάζεστε.

Διαβάστε  Αναβάθμιση BIOS Υπολογιστή - Ποιο το κόστος και πως γίνεται

Ενεργοποιήστε την υψηλή απόδοση

Τα Windows είναι ένα λειτουργικό σύστημα με μεγάλη ευαισθησία και μπορεί να περιορίζουν την απόδοση του υπολογιστή σας για εξοικονόμηση ενέργειας της μπαταρίας ή μείωση του μηνιαίου λογαριασμού ρεύματος. Ωστόσο, εάν το σύστημά σας είναι συνδεδεμένο, γιατί να μην ξεκλειδώσετε πλήρως τις δυνατότητές του; Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι: Ανοίξτε το μενού Έναρξη και επιλέξτε το εικονίδιο γρανάζι ρυθμίσεων. Επιλέξτε Σύστημα. Πηγαίνετε Power & Sleep. Επιλέξτε Πρόσθετες ρυθμίσεις ενέργειας. Και πατήστε στο Υψηλή απόδοση. Ο υπολογιστής σας θα έχει τώρα όση ενέργεια χρειάζεται για να φτάσει στο μέγιστο της απόδοσής του.

Ενεργοποιήστε τη γρήγορη εκκίνηση στο BIOS

Οι περισσότερες μητρικές έχουν μια επιλογή γρήγορης εκκίνησης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μειώσετε τον αριθμό των πραγμάτων που κάνει το BIOS κατά την εκκίνηση και να αφαιρέσετε τυχόν τεχνητές καθυστερήσεις, όπως αυτή που σας περιμένει να πατήσετε το κουμπί που εκκινεί το BIOS. Ελέγξτε το εγχειρίδιο της μητρικής πλακέτας για συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς να το κάνετε στο σύστημά σας.

Χρησιμοποιήστε την αναστολή λειτουργίας ή την αδρανοποίηση

Αντί να απενεργοποιήσετε εντελώς τον υπολογιστή σας, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε είτε τις λειτουργίες αναστολής λειτουργίας είτε αδρανοποίησης, οι οποίες είναι και οι δύο πιο γρήγορες στην εκκίνηση από μια κρύα εκκίνηση.

Παύση ή διακοπή συγχρονισμού εφαρμογών Cloud

Οι εφαρμογές cloud όπως το OneDrive, το Google Drive και το Dropbox είναι βολικοί τρόποι δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και κοινής χρήσης αρχείων στον υπολογιστή σας, αλλά εάν χρησιμοποιούν το δίσκο σας ενώ προσπαθείτε να κάνετε κάτι άλλο, μπορεί να προκληθούν προβλήματα απόδοσης. Επομένως, εάν εκτελείτε κάποια από αυτές ή παρόμοιες εφαρμογές συγχρονισμού cloud στον υπολογιστή σας, σκεφτείτε να απενεργοποιήσετε τον αυτόματο συγχρονισμό ή να τον προγραμματίσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν δεν προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή.

Διαβάστε  Πώς να κατεβάσεις μουσική από το Spotify στο κινητό σου

Απενεργοποιήστε το Search Indexing

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι λαμβάνετε άμεσα αποτελέσματα αναζήτησης στα Windows, υπάρχει ένα πρόγραμμα δημιουργίας ευρετηρίου αρχείων που εκτελείται στο παρασκήνιο σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Σε ορισμένους υπολογιστές η ευρετηρίαση αναζήτησης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα απόδοσης, αλλά μπορείτε να την απενεργοποιήσετε χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ελέγξτε για κακόβουλο λογισμικό

Υπάρχουν όλα τα είδη κακόβουλου λογισμικού που μπορούν να σταματήσουν τον υπολογιστή σας, επομένως είναι πάντα καλή ιδέα να εκτελείτε λογισμικό προστασίας από ιούς και λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό για να αποκλείσετε το κακόβουλο λογισμικό ως τον ένοχο πίσω από μια καθυστερημένη εμπειρία των Windows. Στη PC Supports αναλαμβάνουμε αφαίρεση ιών τόσο σε Laptop συσκευές όσο και σε Desktop υπολογιστές.

Ενημερώστε τα προγράμματα οδήγησης σας

Τα λανθασμένα ή ξεπερασμένα προγράμματα οδήγησης μπορεί συχνά να είναι ο ένοχος πίσω από την κακή απόδοση. Ο μη αυτόματος έλεγχος ότι τα προγράμματα οδήγησης είναι ενημερωμένα είναι δύσκολος, οπότε μάλλον θα θέλετε να διαβάσετε τον οδηγό μας σχετικά με τον τρόπο αυτοματοποίησης των ενημερώσεων προγραμμάτων οδήγησης συσκευών.

Απενεργοποιήστε τις εφαρμογές φόντου

Εάν ο υπολογιστής σας δεν είναι ιδιαίτερα προηγμένος, τότε τα προγράμματα που εκτελούν το παρασκήνιο μπορούν να συμβάλουν στην απόδοση του υλικού σας. Για να απενεργοποιήσετε τις εφαρμογές παρασκηνίου: Ανοίξτε το μενού Έναρξη και επιλέξτε το εικονίδιο γρανάζι ρυθμίσεων. Επιλέξτε Απόρρητο. Επιλέξτε Εφαρμογές φόντου. Είτε απενεργοποιήστε όλες τις εφαρμογές παρασκηνίου ή κάντε το για μεμονωμένες εφαρμογές που δεν χρειάζεστε. Για τους περισσότερους σύγχρονους υπολογιστές δεν χρειάζεται να το κάνετε αυτό, αλλά σε μηχανήματα με σοβαρούς περιορισμούς είναι μια από αυτές τις μικρές βελτιώσεις απόδοσης που μπορούν πραγματικά να αυξηθούν στο τέλος.

Αυτό ολοκληρώνει τη λίστα μας με συμβουλές για ενίσχυση της ταχύτητας των Windows 10.