Πως να αφαιρέσετε τα Bloatware από τα Windows (1)

Πως να αφαιρέσετε τα Bloatware από τα Windows

Δεν είναι εκνευριστικό όταν παίρνετε έναν λαμπερό νέο υπολογιστή και τον βρίσκετε γεμάτο προγράμματα που δεν θέλετε ή δεν χρειάζεστε (ή αυτό που ονομάζουμε bloatware); Ο κατασκευαστής πρόσθεσε αυτά τα προγράμματα στον υπολογιστή σας για να προωθήσει τις εφαρμογές του ή τις εφαρμογές των συνεργατών του. Τρώνε χώρο στον σκληρό σας δίσκο, εμφανίζονται στο μενού Έναρξη και μερικές φορές μπορεί να εκτελούνται στο παρασκήνιο και να επιβραδύνουν τον υπολογιστή σας. Όμως μπορείτε να αφαιρέσετε το bloatware από τα Windows 10 ή τα Windows 11 και να ελευθερώσετε χώρο. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι οι σημαντικές ενημερώσεις των Windows τείνουν να τις επανεγκαταστήσουν ούτως ή άλλως, οπότε μπορεί να βρεθείτε να παλεύετε ενάντια σε αυτό.

Ευτυχώς, έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με διαφορετικούς τρόπους για να απαλλαγείτε από bloatware και ανεπιθύμητες εφαρμογές. Ας ξεκινήσουμε!

Πως να αφαιρέσετε άχρηστα προγράμματα από τα Windows

O&O ShutUp10++

Το εξαιρετικό εργαλείο της O&O για τα Windows 10 έχει ενημερωθεί ώστε να λειτουργεί με τα Windows 11 και κάνει μια ευρεία σάρωση του λειτουργικού συστήματος για να απαλλαγεί από όλες τις εφαρμογές και τις λειτουργίες που μοιάζουν με bloatware και spyware στο λειτουργικό σύστημα. Μόλις εγκατασταθεί το ShutUp10, μπορείτε να επιλέξετε να απενεργοποιήσετε ένα τεράστιο αριθμό λειτουργιών που διακυβεύουν το απόρρητο στα Windows, τις οποίες μπορεί να μην γνωρίζατε. Κάντε κλικ στο όνομα της δυνατότητας για να δείτε μια περιγραφή του τι κάνει και πώς λειτουργεί και, στη συνέχεια, απλώς κάντε κλικ στο ρυθμιστικό για να την απενεργοποιήσετε.

Διαβάστε  Πώς να αλλάξεις τον κωδικό σου στο Gmail (από PC & κινητό)

Η εφαρμογή θα προσφερθεί να δημιουργήσει πρώτα ένα σημείο επαναφοράς συστήματος, το οποίο θα πρέπει να αποδεχτείτε και εάν δεν είστε σίγουροι για το τι να απενεργοποιήσετε, απλώς χρησιμοποιήστε τη στήλη “Συνιστάται” στη δεξιά πλευρά του ShutUp.

Κατάργηση Προτάσεων και Διαφημίσεων

Περισσότερο από οποιαδήποτε προηγούμενη έκδοση των Windows, τα Windows 10 και τα Windows 11 είναι συνυφασμένα με διάφορες εταιρείες και προγραμματιστές για να προωθήσουν ορισμένα προϊόντα σε εσάς (ή τα προϊόντα της Microsoft που πιθανώς δεν χρειάζεστε). Είναι ενοχλητικό και αφαιρεί την αίσθηση ότι αυτό είναι το λειτουργικό σας σύστημα. Πώς μπορείτε λοιπόν να απαλλαγείτε από τη συγκεκριμένη μάρκα φουσκώματος;

Υπάρχουν πολλά μέρη στα Windows 11 όπου μπορείτε να αλλάξετε τα ρυθμιστικά έτσι ώστε να μειώσετε τα αναδυόμενα παράθυρα στο λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή σας. Μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις -> Απόρρητο και ασφάλεια -> Γενικά”. Καταργήστε τις ρυθμίσεις απορρήτου των Windows 11 του Bloatware. Σε κάθε επισκευή υπολογιστών αναλαμβάνουμε την διαδικασία αφαίρεσης προγραμμάτων που δεν χρειάζεστε.

Εδώ μπορείτε σχεδόν να αλλάξετε όλα τα ρυθμιστικά On/Off στη θέση “Off” για να βελτιώσετε το απόρρητό σας. Η ιδιαίτερα επιλογή “Bloatware” είναι αυτή που λέει “Δείξε μου προτεινόμενο περιεχόμενο στην εφαρμογή Ρυθμίσεις”, η οποία θα σου έδινε δείκτες για εφαρμογές και πληροφορίες που σχεδόν σίγουρα δεν θέλεις. Δεκάδες αργά Laptop, που έρχονται στο εργαστήριο μας καθημερινά είναι και από τα αυτά τα προγρράμματα.

Windows 10

Κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη, πληκτρολογήστε “πρόταση – suggestion” και επιλέξτε “Εμφάνιση προτάσεων περιστασιακά στην Έναρξη”. Ένα άλλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να καθαρίσετε το μενού “Έναρξη” του Microsoft bloat είναι απλώς να κάνετε δεξί κλικ στα πλακίδια και να κάνετε κλικ στο “Ξεκαρφίτσωμα από την Έναρξη”.

Διαβάστε  Ποιο Modem Router να αγοράσω;

Μπορείτε να αφαιρέσετε κάποιο bloatware μέσω της παραδοσιακής δυνατότητας “Uninstall” στα Windows. Για να καταργήσετε προγράμματα όπως Microsoft Money, News ή Sports: Κάντε κλικ στο λογότυπο των Windows στην κάτω αριστερή γωνία. Εντοπίστε το πρόγραμμα που θέλετε να απεγκαταστήσετε και κάντε δεξί κλικ πάνω του.

Κάντε κλικ στο Uninstall και επιβεβαιώστε την απεγκατάσταση. Κάντε κλικ στο Uninstall

Αφαιρέστε το Bloatware με το PowerShell

Το Windows PowerShell είναι μια διεπαφή χρήστη, που αναπτύχθηκε από τη Microsoft για την αυτοματοποίηση εργασιών και τη διαχείριση παραμέτρων. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το PowerShell για να αφαιρέσουμε bloatware με δύο διαφορετικούς τρόπους.

Απόκρυψη εφαρμογών με χρήση “Remove-AppxPackage”

Η πρώτη διαδικασία αποκρύπτει τις εφαρμογές χωρίς να τις διαγράφει πραγματικά από το σύστημά σας. Αυτή η μέθοδος είναι καλύτερη εάν δεν θέλετε να εμφανιστεί ξανά η εφαρμογή εάν τα Windows την εγκαταστήσουν ξανά, επειδή στην πραγματικότητα δεν επανεγκαθίσταται. Πριν απεγκαταστήσετε εφαρμογές, βεβαιωθείτε ότι δεν εκτελούνται άλλα προγράμματα στον υπολογιστή σας. Στη συνέχεια, ξεκινήστε το PowerShell. Πληκτρολογήστε Powershell στο πλαίσιο αναζήτησης στην κάτω αριστερή γωνία.

Κάντε κλικ στην επιλογή “Εκτέλεση ως διαχειριστής”. Κάντε κλικ στο «Ναι» για επιβεβαίωση. Εισαγάγετε την εντολή που αναφέρεται παρακάτω για το πρόγραμμα που θέλετε να απεγκαταστήσετε.

Get-AppxPackage appName | Remove-AppxPackage

Αντικαταστήστε το appName με το πραγματικό όνομα της εφαρμογής που θέλετε να απεγκαταστήσετε. Πατήστε Enter. Επαναλάβετε για άλλα προγράμματα που θέλετε να καταργήσετε.

Διαγραφή Bloatware χρησιμοποιώντας DISM

Εάν θέλετε να διαγράψετε εντελώς όλο το bloatware από το σύστημά σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια διαφορετική εντολή στο PowerShell που ονομάζεται DISM. Το DISM σημαίνει Deployment Imaging Service and Management. Πληκτρολογήστε Powershell στο πλαίσιο αναζήτησης στην κάτω αριστερή γωνία. Κάντε κλικ στην επιλογή “Εκτέλεση ως διαχειριστής”. Κάντε κλικ στο «Ναι» για επιβεβαίωση. Προβάλετε ολόκληρη τη λίστα του συστήματος bloatware χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή: DISM /Online /Get-ProvisionedAppxPackages | Select-string

Διαβάστε  Καθαρισμός Ιών

Εντοπίστε μια εφαρμογή που θέλετε να διαγράψετε εντελώς από το σύστημά σας. Αντιγράψτε το όνομα πακέτου για την εφαρμογή.

Πληκτρολογήστε αυτήν την εντολή: DISM /Online /Remove-ProvisionedAppxPackage /PackageName:PACKAGENAME αντικαθιστώντας το PACKAGENAME με το όνομα του προγράμματος.

Επαναλάβετε μέχρι να διαγράψετε το bloatware που θέλετε να αφαιρέσετε.

Επανεκκινήστε το μηχάνημά σας για να τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές.

Εάν είστε απολύτως βέβαιοι ότι θέλετε να διαγράψετε όλο το bloatware στον υπολογιστή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή που ονομάζεται Windows 10 Debloater για να τα αφαιρέσετε όλα με ένα κλικ ενός κουμπιού. Ακολουθεί μια λίστα με τα προγράμματα που θα καταργήσει το Windows 10 Debloater. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε στα Windows 11. Μεταβείτε στον ιστότοπο των Windows 10 Debloater. Κάντε κλικ στο πράσινο κουμπί Κλωνοποίηση ή λήψη. Πλέον σχεδόν όλα τα Laptop, έρχονται με τέτοιου είδους προγράμματα.

Κάντε κλικ στην επιλογή Λήψη ZIP. Αποθηκεύστε το αρχείο στο μηχάνημά σας. Κάντε κλικ στο κουμπί “Εξαγωγή όλων” για να εξαγάγετε τα περιεχόμενα του αρχείου. Για εύκολη τοποθεσία, κάντε κλικ στο πλαίσιο που λέει, “Εμφάνιση εξαγόμενων αρχείων όταν ολοκληρωθεί”.

Κάντε δεξί κλικ στο Windows10DebloaterGUI και επιλέξτε «Εκτέλεση με PowerShell».

Κάντε κλικ στο Άνοιγμα.

Πληκτρολογήστε Y για ναι και πατήστε Enter.

Θα ανοίξει ένα παράθυρο για το Windows 10 Debloater. Κάντε κλικ στο πρώτο κουμπί, το οποίο λέει, “Remove All Bloatware”. Η εφαρμογή θα ξεκινήσει αμέσως την απεγκατάσταση εφαρμογών bloatware στον υπολογιστή σας. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πρόοδο που παραμένει ανοιχτή στο παρασκήνιο στο παράθυρο του PowerShell.