πρόβλημα ανάλυσης οθόνης windows (1)

Πρόβλημα με ανάλυση Οθόνης στα Windows

Είτε παίζετε παιχνίδια, είτε κάνετε streaming ή εργάζεστε, τα προβλήματα ανάλυσης οθόνης καταστρέφουν την εμπειρία. Η επίλυση του προβλήματος εξαρτάται από την αιτία, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από προβλήματα υλικού έως προβλήματα ρυθμίσεων. Τα Windows προσφέρουν μια ποικιλία ρυθμίσεων για την προσαρμογή της ανάλυσης της οθόνης σας ώστε να ταιριάζει καλύτερα στον τύπο και την κατάστασή σας.

Συνήθεις αιτίες προβλημάτων ανάλυσης οθόνης

Τα περισσότερα προβλήματα ανάλυσης οθόνης οφείλονται σε μία από τις ακόλουθες αιτίες:

Οι ρυθμίσεις δεν έχουν βελτιστοποιηθεί ή έχουν αλλάξει

  • Εγκατάσταση νέας οθόνης
  • Προβλήματα με το Windows Update
  • Προβλήματα προγράμματος οδήγησης
  • Ζητήματα που αφορούν συγκεκριμένες εφαρμογές
  • Πρόβλημα υλικού (οθόνη, κάρτα γραφικών)

Ενώ όλα τα άλλα περιλαμβάνουν αλλαγή ρυθμίσεων, εάν έχετε πρόβλημα υλικού, πιθανότατα θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε το υλικό που αποτυγχάνει. Αυτό συμβαίνει καθώς φθείρονται οι οθόνες. Ωστόσο, εάν προσπαθείτε να παίξετε ένα παιχνίδι ή να παρακολουθήσετε κάτι σε υψηλότερη ανάλυση από την υποστήριξη της κάρτας γραφικών και της οθόνης σας, θα έχετε προβλήματα ό,τι κι αν κάνετε. Τα σημάδια ότι αυτό είναι το πρόβλημα περιλαμβάνουν:

  • Οθόνη που τρεμοπαίζει
  • Η οθόνη γίνεται τυχαία μαύρη ή παραμένει μαύρη
  • Τρεμοπαίζει ανεξάρτητα από τις ρυθμίσεις που αλλάζετε
  • Γραμμές στην οθόνη
  • Ορισμένα χρώματα είναι απενεργοποιημένα

Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστεί να επιλέξετε χαμηλότερη ανάλυση πριν παίξετε ή παρακολουθήσετε οτιδήποτε. Για παράδειγμα, το YouTube σάς επιτρέπει να αλλάξετε την ποιότητα του βίντεο, κάτι που το βοηθά να εμφανίζεται καλύτερα και να μεταδίδεται ταχύτερα.

Για τα άλλα ζητήματα, η προσαρμογή μερικών ρυθμίσεων είναι συχνά το μόνο που χρειάζεται να κάνετε.

Ελέγξτε για ζητήματα Windows Update

Πριν μπούμε στις ρυθμίσεις της οθόνης σας, ας ρίξουμε μια ματιά στα ζητήματα του Windows Update. Εάν τα προβλήματα με την ανάλυση της οθόνης σας ξεκίνησαν αμέσως μετά την εγκατάσταση ενός Windows Update, το πρόβλημα συνήθως προκαλείται από μια ενημέρωση που αλλάζει τις ρυθμίσεις της οθόνης ή την αλλαγή του προγράμματος οδήγησης οθόνης/γραφικών.

Διαβάστε  Πως να κάνετε πιο γρήγορα τα Windows 10

Προσαρμόστε την Ανάλυση

Μπορείτε να λύσετε πολλά προβλήματα ανάλυσης οθόνης στα Windows απλώς προσαρμόζοντας την ανάλυση. Οι ενημερώσεις των Windows, οι εφαρμογές, οι δεύτερες οθόνες και άλλα μπορούν όλα να αλλάξουν τις προεπιλεγμένες ή προσαρμοσμένες ρυθμίσεις σας. Κάντε δεξί κλικ οπουδήποτε στην επιφάνεια εργασίας σας και επιλέξτε “Ρυθμίσεις οθόνης”. Κάντε κύλιση προς τα κάτω μέχρι να δείτε την ένδειξη “Ανάλυση οθόνης”.

Ανοίξτε το αναπτυσσόμενο πλαίσιο για να δείτε τις επιλογές σας. Συνήθως, η επιλογή “προτεινόμενη” είναι η καλύτερη για την τρέχουσα οθόνη σας. Ωστόσο, δοκιμάστε άλλες επιλογές για να προσαρμόσετε την ανάλυση για εσάς. Από τις ρυθμίσεις οθόνης, μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε τη φωτεινότητα, την κλίμακα και τις ρυθμίσεις για πρόσθετες συνδεδεμένες οθόνες. Εάν χρειάζεστε μια πιο φωτεινή ή πιο ζωντανή οθόνη και το HD υποστηρίζεται από την οθόνη σας, κάντε κλικ στις «Ρυθμίσεις χρώματος των Windows HD».

Θα μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις μόνο εάν η οθόνη σας τις υποστηρίζει, κάτι που δεν τις υποστηρίζει η δική μου, επομένως δεν υπάρχουν παιχνίδια και βίντεο HDR για αυτόν τον συγγραφέα. Στα Windows 11, αναζητήστε τη ρύθμιση HDR στην ενότητα “Οθόνη”. Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε πρόσβαση στις σύνθετες ρυθμίσεις κάνοντας κλικ στο “Σύνθετες ρυθμίσεις οθόνης” στις ρυθμίσεις οθόνης.

Ενημερώστε τα προγράμματα οδήγησης οθόνης

Για κάτι τόσο απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του υλικού στα Windows, τα προγράμματα οδήγησης προκαλούν πολλά προβλήματα μερικές φορές. Για παράδειγμα, μια οθόνη που τρεμοπαίζει είναι συχνά πρόβλημα προγράμματος οδήγησης. Οι οδηγοί είναι συχνά ο ένοχος πίσω από τις αυτές τις οθόνες, τη ασαφή ανάλυση, τους χαμηλούς ρυθμούς ανανέωσης και πολλά άλλα. Μπορούν επίσης να κάνουν την οθόνη σας να μοιάζει περισσότερο με επιτραπέζιο υπολογιστή Windows 95 παρά με τη μοντέρνα, καθαρή εμφάνιση που όλοι έχουμε συνηθίσει.

Οι ενημερώσεις των Windows ενδέχεται να βοηθήσουν στη διόρθωση προβλημάτων ανάλυσης οθόνης, εάν η ενημέρωση περιλαμβάνει βελτιωμένο πρόγραμμα οδήγησης. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα, αλλά είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Ενώ τα Windows αγαπούν να επιβάλλουν τις ενημερώσεις αυτόματα, μπορείτε επίσης να εκτελέσετε έναν μη αυτόματο έλεγχο.

Ανοίξτε το μενού Έναρξη, πληκτρολογήστε “Windows Update” και κάντε κλικ στο “Ρυθμίσεις Windows Update”. Εάν τα Windows δεν αναφέρουν ενημερώσεις ή δεν ελέγχουν αυτόματα για νέες, κάντε κλικ στο «Έλεγχος για ενημερώσεις». Διαφορετικά, μπορεί να χρειαστεί να καταργήσετε την παύση των ενημερώσεων εάν τις έχετε βάλει σε παύση. Εάν η ενημέρωση δεν λειτουργεί, θα χρειαστεί να ενημερώσετε το πρόγραμμα οδήγησης με μη αυτόματο τρόπο. Κάντε δεξί κλικ στο μενού Έναρξη και επιλέξτε «Διαχείριση Συσκευών».

Διαβάστε  Το ποντίκι κινείται μόνο του ή δεν λειτουργεί - Χάλασε; Top Οδηγός

Αναπτύξτε το στοιχείο “Προσαρμογείς οθόνης”. Κάντε δεξί κλικ στον προσαρμογέα οθόνης και επιλέξτε “Ενημέρωση προγράμματος οδήγησης”. Ακολουθήστε τις οδηγίες για να αναζητήσετε και να εγκαταστήσετε ένα νέο πρόγραμμα οδήγησης. Εάν έχετε εγκαταστήσει μια νέα οθόνη, αναπτύξτε το “Οθόνες” και κάντε το ίδιο με τη νέα σας οθόνη. Εάν συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα, κάντε δεξί κλικ στον προσαρμογέα οθόνης και επιλέξτε “Κατάργηση εγκατάστασης συσκευής”.

Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας και αφήστε τα Windows να επανεγκαταστήσουν αυτόματα το πρόγραμμα οδήγησης. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του κατασκευαστή του προσαρμογέα οθόνης σας για να κατεβάσετε απευθείας το πιο πρόσφατο πρόγραμμα οδήγησης. Στη PC Supports αναλαμβάνουμε επισκευές υπολογιστών και πραγματοποιούμε αντικατάσταση οθόνης εφόσον χρειαστεί.

Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις για συγκεκριμένες εφαρμογές

Εάν εγκαταστήσατε πρόσφατα ένα νέο παιχνίδι, εφαρμογή, πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο ή κάτι παρόμοιο, η εφαρμογή μπορεί να ευθύνεται για τα προβλήματα ανάλυσης οθόνης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν τα προβλήματα επίλυσης εμφανίζονται μόνο εντός της συγκεκριμένης εφαρμογής. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις της εφαρμογής για ανάλυση ή ρυθμίσεις οθόνης.

Καμία ρύθμιση δεν θα διορθώσει μια εφαρμογή που χρειάζεται υψηλότερη ανάλυση από αυτή που μπορεί να προσφέρει η οθόνη σας.

Προσαρμόστε το μέγεθος DPI

Η μη αυτόματη προσαρμογή του μεγέθους DPI συνήθως δεν συνιστάται. Ωστόσο, το DPI (κουκκίδες ανά ίντσα) επηρεάζει το μέγεθος διαφόρων στοιχείων, όπως τα εικονίδια. Εάν αυτά φαίνονται ασαφή, τότε η ανάλυση της οθόνης σας μπορεί να φαίνεται ασαφής. Εάν τίποτα άλλο δεν φαίνεται να λειτουργεί, μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις οθόνης” και επιλέξτε “Κλίμακα”.

Εισαγάγετε έναν αριθμό μεταξύ 100 και 500 στο πλαίσιο “Προσαρμοσμένη κλίμακα”. Κάντε κλικ στο σημάδι επιλογής για να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις σας. Η προεπιλογή είναι 100. Καθίσταται προβληματικό όταν αλλάζετε τη ρύθμιση, καθώς όλες οι ρυθμίσεις οθόνης προσαρμόζονται ανάλογα. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε όλες τις αρχικές ρυθμίσεις οθόνης σας προτού αλλάξετε οτιδήποτε.

Αλλάξτε τη λειτουργία προσαρμογέα οθόνης

Εάν τα προβλήματα ανάλυσης οθόνης στα Windows σχετίζονται με χαμηλή ανάλυση και δεν μπορείτε να αλλάξετε την ανάλυση χρησιμοποιώντας καμία από τις παραπάνω μεθόδους, μπορεί να υπάρχει μια ακόμη επιλογή. (Σημειώστε την αρχική ρύθμιση, ώστε να μπορείτε να την επαναφέρετε εάν αυτή η μέθοδος δεν λειτουργεί.) Μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις -> Σύστημα -> Οθόνη -> Προηγμένη οθόνη”. Κάντε κλικ στην επιλογή «Εμφάνιση ιδιοτήτων προσαρμογέα για [Όνομα εμφάνισης]».

Εάν έχετε πολλές οθόνες με προβλήματα ανάλυσης, μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία για κάθε οθόνη. Διορθώστε προβλήματα επίλυσης οθόνης στον προσαρμογέα των Windows Στην καρτέλα Προσαρμογέας, επιλέξτε “Λίστα όλων των λειτουργιών”. Επιλέξτε μια διαφορετική λειτουργία από τη λίστα για να δείτε αν έχει κάποια διαφορά. Όπως μπορείτε να πείτε, έχετε πολλά να διαλέξετε. Πατήστε “OK” για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας.

Διαβάστε  Αναβάθμιση BIOS Υπολογιστή - Ποιο το κόστος και πως γίνεται

Η σύνδεση μιας δεύτερης οθόνης θα βλάψει την ανάλυση της αρχικής οθόνης μου;

Όχι. Ωστόσο, είναι ένα κοινό πρόβλημα ότι όταν προσπαθείτε να συνδέσετε και να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις οθόνης για τη δεύτερη οθόνη σας, κατά λάθος είτε αλλάξετε τις ρυθμίσεις της αρχικής οθόνης σας είτε οι ρυθμίσεις εφαρμόζονται και στις δύο οθόνες. Σε αυτήν την περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει την αρχική οθόνη σας στην οθόνη ρυθμίσεων οθόνης και προσαρμόστε τις ρυθμίσεις σε αυτό που φαίνεται καλύτερο για την πρώτη σας οθόνη.

Θα με βοηθήσει η αλλαγή της ανάλυσης της οθόνης μου να βλέπω καλύτερα τα εικονίδια της επιφάνειας εργασίας μου;

Η προσαρμογή της ανάλυσης της οθόνης σας μπορεί να αυξήσει ή να θολώσει τα εικονίδια της επιφάνειας εργασίας σας, ανάλογα με την ανάλυση που θα επιλέξετε. Ωστόσο, εάν οι εφαρμογές και τα γραφικά φαίνονται καλά, δεν έχετε πρόβλημα επίλυσης.

Αντίθετα, χρειάζεται απλώς να προσαρμόσετε το μέγεθος των εικονιδίων της επιφάνειας εργασίας σας. Κάντε δεξί κλικ σε οποιαδήποτε ελεύθερη περιοχή της επιφάνειας εργασίας και επιλέξτε «Προβολή». Από εδώ, επιλέξτε «Μικρό», «Μεσαίο» ή «Μεγάλο». Εάν θέλετε ένα προσαρμοσμένο μέγεθος, πατήστε και κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Ctrl ενώ χρησιμοποιείτε το κουμπί κύλισης του ποντικιού σας για να προσαρμόσετε το μέγεθος μικρότερο ή μεγαλύτερο.

Εάν θέλετε να μεγεθύνετε το κείμενο συνολικά στις εφαρμογές και στην επιφάνεια εργασίας σας, μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις -> Προσβασιμότητα” και επιλέξτε “Μέγεθος κειμένου”. Χρησιμοποιήστε το ρυθμιστικό για να το προσαρμόσετε.

Γιατί η ανάλυση της οθόνης μου φαίνεται περίεργη μόνο τη νύχτα;

Εάν η οθόνη σας φαίνεται αμυδρή ή το χρώμα είναι λίγο κλειστό, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ωρών, όπως τη νύχτα, πιθανότατα έχετε ενεργοποιημένο το Night Light. Αυτή η δυνατότητα εισήχθη στα Windows 10 με το Creator’s Update. Έχει σχεδιαστεί για να μειώνει ελαφρώς τη φωτεινότητα και να χρησιμοποιεί ζεστά χρώματα για να μειώνει το μπλε φως. Μπορείτε να το απενεργοποιήσετε, να προσαρμόσετε τις ώρες και να αλλάξετε το πόσο φιλτράρεται το μπλε φως μεταβαίνοντας στις “Ρυθμίσεις -> Σύστημα -> Οθόνη -> Νυχτερινός φωτισμός”.