αργο λαπτοπ

Αργό Laptop – Πως να βελτιώσεις την ταχύτητα

Όταν πρόκειται για ένα παλιό λάπτοπ, τίποτα δεν είναι εγγυημένο και θα χρειαστεί στο τέλος να κάνετε αναβάθμιση, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις αλλά έχουμε συγκεντρώσει τις καλύτερες συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να αγοράσετε περισσότερο χρόνο όταν έχετε ένα αργό laptop. Σε κάθε περίπτωση θα είστε σίγουροι ότι από την μεριά σας κάνατε ότι μπορούσατε.

Οι καλύτερες συμβουλές για βελτιώσετε ένα αργό laptop

Διαγράψτε προγράμματα που δεν χρησιμοποιούνται

Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο από χρήσιμα εργαλεία και βοηθητικά προγράμματα που μπορείτε να κατεβάσετε για την εκτέλεση διαφόρων εργασιών, από τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων έως την προσαρμογή της επιφάνειας εργασίας, αλλά αυτές οι εφαρμογές τείνουν να συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου. Είναι εύκολο να δημιουργήσετε μια μεγάλη συλλογή προγραμμάτων στον σκληρό σας δίσκο που δεν χρησιμοποιείτε πια στην πραγματικότητα και αυτά μπορεί συχνά να συμβάλλουν στο να είναι πιο αργοί οι φορητοί υπολογιστές στην καθημερινή χρήση.

Τα βοηθητικά προγράμματα που μπορεί να έχετε εγκαταστήσει καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της συσκευής σας, όπως σαρωτές ιών, καθαριστικά δίσκων και εργαλεία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, συχνά εκτελούνται αυτόματα κατά την εκκίνηση, αθόρυβα κολλώντας στο παρασκήνιο όπου δεν μπορείτε να τα δείτε. «Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ιδέα τι τρέχει πίσω στο προσκήνιο», προειδοποιεί η Microsoft. 

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να ελέγχετε τακτικά τις εγκατεστημένες εφαρμογές σας (το οποίο μπορείτε να κάνετε από το μενού ρυθμίσεων των Windows 10) και να αφαιρείτε όσες δεν χρησιμοποιείτε πλέον τακτικά. Εάν χρειάζεται να κάνετε λήψη εργαλείων για συγκεκριμένες μεμονωμένες εργασίες (όπως η κλωνοποίηση ενός σκληρού δίσκου), τότε θα πρέπει επίσης να τα απεγκαταστήσετε μόλις τελειώσετε, για να αποτρέψετε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Πολλά προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για να ξεκινούν αυτόματα μόλις ξεκινήσουν τα Windows. Οι κατασκευαστές λογισμικού συχνά ρυθμίζουν τα προγράμματά τους να ανοίγουν στο παρασκήνιο, μακριά από το οπτικό σας πεδίο, έτσι ώστε να ανοίγουν αμέσως όταν κάνετε κλικ στα εικονίδια τους. Αυτό είναι χρήσιμο για προγράμματα που χρησιμοποιείτε πολύ, αλλά για αυτά που σπάνια ή ποτέ δεν χρησιμοποιείτε, σπαταλά πολύτιμη μνήμη και λειτουργεί ως έλξη στη συνολική ταχύτητα του συστήματος, καθώς και καθυστερεί την εκκίνηση του υπολογιστή σας στην επιφάνεια εργασίας.

Ευτυχώς, είναι πλέον πιο εύκολο από ποτέ στα Windows 10 να προσαρμόσετε τις εφαρμογές που επιτρέπεται να εκτελούνται κατά την εκκίνηση. Απλώς μεταβείτε στο μενού ρυθμίσεων, κάντε κλικ στην επιλογή «Εφαρμογές» και στη συνέχεια στην καρτέλα «Εκκίνηση». Αυτό θα σας δείξει μια λίστα με κάθε πρόγραμμα ή υπηρεσία που έχει την επιλογή να εκτελείται κατά την εκκίνηση, μια ετικέτα που δείχνει τον αντίκτυπο στους πόρους και την απόδοση του συστήματος και έναν διακόπτη εναλλαγής για να αποκλείσετε ή να επιτρέψετε την εκτέλεση κατά την εκκίνηση. Απλώς γυρίστε τον διακόπτη σε όποιες υπηρεσίες δεν θέλετε να εκτελούνται συνεχώς και θα αρχίσετε να βλέπετε βελτίωση στην απόδοση και στους χρόνους εκκίνησης.

Ξεφορτωθείτε το «bloatware»

Δεν είναι μόνο τα παλιά αργά λάπτοπ που μπορεί να υποφέρουν από καθυστέρηση. Τα νέα laptop μπορούν επίσης να καθυστερολυν, και αυτό οφείλεται συχνά στην προεγκατάσταση των κατασκευαστών bloatware στους φορητούς υπολογιστές. Αυτό μερικές φορές λαμβάνει τη μορφή του λογισμικού και των υπηρεσιών του ίδιου του κατασκευαστή, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει εφαρμογές τρίτων που είναι προεγκατεστημένες ως μέρος εμπορικών συμφωνιών διανομής μεταξύ του κατασκευαστή και των προμηθευτών λογισμικού. Είτε το αναφέρετε ως bloatware, crapware ή PUP (δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα), αυτό το ανεπιθύμητο λογισμικό μπορεί πραγματικά να επιβραδύνει ένα αργό laptop.

Παρόμοια με τα παλιά προγράμματα και βοηθητικά προγράμματα που αναφέρονται παραπάνω, αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να φράξουν την επεξεργαστική ισχύ και τη μνήμη και μπορούν να καταναλώσουν πολύτιμο αποθηκευτικό χώρο. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ορισμένα προεγκατεστημένα προγράμματα – όπως η σουίτα Microsoft Office ή το Dropbox, είναι χρήσιμες προσθήκες, αλλά υπάρχει μια καλή πιθανότητα τουλάχιστον μερικά από αυτά να πλεονάζουν στις απαιτήσεις, επομένως αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να μελετήσετε ένα νέο laptop και προσδιορίστε τυχόν προεγκατεστημένες εφαρμογές στις οποίες μπορεί να δοθεί η εκκίνηση.

Αφαιρέστε το κακόβουλο λογισμικό

Είναι τρομακτικά εύκολο να εντοπίσετε κακόβουλο λογισμικό στο διαδίκτυο, είτε μέσω επιθέσεων, είτε μέσω λήψεων, είτε μέσω κακόβουλων συνημμένων email. Ωστόσο, το κακόβουλο λογισμικό δεν είναι απαραίτητα κάτι που καθιστά αμέσως τον υπολογιστή σας άχρηστο. Μπορεί συχνά να κρύβεται στο σύστημά σας για χρόνια, διαρρέοντας δεδομένα και κατασκοπεύοντας τις δραστηριότητές σας. Μπορεί επίσης να επιβραδύνει τον υπολογιστή σας και, σε αντίθεση με τα προγράμματα εκκίνησης, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς το κακόβουλο λογισμικό είναι πολλές φορές η αιτία της επιβράδυνσης. Ευτυχώς, αυτό είναι ένα σχετικά εύκολο πρόβλημα που διορθώνεται. Στη PC Supports αναλαμβάνουμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα την αφαίρεση ιών από laptop.

Μια δωρεάν σουίτα ασφαλείας θα πρέπει να προστατεύει το σύστημά σας από τις περισσότερες κοινές απειλές στο internet και η ρύθμιση τακτικών επαναλαμβανόμενων σαρώσεων για ιούς θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σύστημά σας φερμουάρ χωρίς να παρασύρεται από κακόβουλες διεργασίες. Πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε ολική επισκευή του Laptop, καθώς η παραβίαση είναι για αρκετό καιρό και εις βάθος.

Διαγράψτε τους περιττούς πόρους του συστήματος

Ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να κάνετε τα πράγματα να λειτουργούν λίγο πιο ομαλά είναι να διαγράψετε τυχόν αχρησιμοποίητους πόρους. Μπορείτε να το κάνετε αυτό αρκετά εύκολα χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο σάρωσης αρχείων, το οποίο θα σας πει εάν υπάρχουν παλιότεροι φάκελοι ή αρχεία στα οποία δεν έχετε πρόσβαση ή δεν έχετε χρησιμοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό. Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή παλαιότερων εγγράφων ή ίσως ακόμη και δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στον φορητό υπολογιστή σας, συμπεριλαμβανομένων προσωρινών αρχείων και cookies που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόδοση του. Υπάρχουν πολλά εργαλεία για να σας βοηθήσουν με αυτό.

Διαβάστε  Τα Windows δεν ανοίγουν - Οδηγός και Λύσεις

Ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα είναι το CCleaner, που αναπτύχθηκε από την Avast, το οποίο καθαρίζει δυνητικά ανεπιθύμητα αρχεία και μη έγκυρες καταχωρήσεις μητρώου των Windows από έναν υπολογιστή. Το 2019, η εφαρμογή έκανε την είδηση αφού χάκερ κατάφεραν να παραβιάσουν την εταιρεία και χρησιμοποίησαν το λογισμικό για να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό στους πελάτες της. Η Avast ισχυρίζεται ότι έχει ανακάμψει πλήρως από αυτό το περιστατικό και σήμερα το CCleaner παραμένει ένα απίστευτα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο θα συνιστούσαμε να χρησιμοποιήσετε εάν είστε αρχάριος στη συντήρηση laptop.

Το εργαλείο θα σαρώσει τον σκληρό δίσκο του laptop σας και θα αναζητήσει τυχόν φακέλους ή αρχεία που δεν έχουν προσπελαστεί εδώ και καιρό. Στη συνέχεια, θα διαγράψει οτιδήποτε του επιτρέψετε, ενώ θα ρίξει επίσης μια ματιά σε τυχόν προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στο μητρώο και ενδέχεται να επιβραδύνουν το laptop σας. Το εργαλείο διαθέτει επίσης μια καρτέλα που σας επιτρέπει να απεγκαταστήσετε προγράμματα απευθείας μέσω του βοηθητικού προγράμματος, αντί να χρειάζεται να περάσετε από τον Πίνακα Ελέγχου, καθώς και μια λειτουργία για την απενεργοποίηση προγραμμάτων εκκίνησης και μια άλλη που εντοπίζει κρυφά αρχεία που μπορεί να καταναλώνουν επίσης πολλή αποθήκευση.

Μπορείτε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το CCleaner από εδώ. Μόλις εγκατασταθεί, ξεκινήστε την εφαρμογή. Θα ανοίξει στην καρτέλα “Έλεγχος υγείας”, η οποία εκτελεί μια συνολική σάρωση συστήματος για μια ποικιλία προβλημάτων, αλλά θα συνιστούσαμε να εκτελέσετε έναν προσαρμοσμένο καθαρισμό για να αποκτήσετε λίγη περισσότερη ευαισθησία. Στην καρτέλα «Προσαρμοσμένος καθαρισμός», κάντε κλικ στο «Ανάλυση» για να σαρώσετε τα επιλεγμένα στοιχεία και στη συνέχεια στο «Εκτέλεση καθαρισμού» για να εκτελέσετε την πραγματική λειτουργία. Θα σαρώσει τη μονάδα αναζητώντας στοιχεία, όπως προσωρινά αρχεία Διαδικτύου, θέσεις αποθήκευσης μνήμης και πιο προηγμένα πράγματα, όπως ο καθαρισμός των δεδομένων Prefetch.

Μπορείτε να επιλέξετε ποια στοιχεία θέλετε να σαρώσετε, όπως συγκεκριμένες εφαρμογές ή στοιχεία συστήματος. Η καρτέλα Μητρώο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να καθαρίσετε τυχόν περιττές καταχωρήσεις μητρώου που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν το laptop σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την καρτέλα Εργαλεία για να εξερευνήσετε διάφορες άλλες δυνατότητες που προσφέρει το CCleaner, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης δίσκου και της αφαίρεσης εφαρμογών. Μπορεί επίσης να θέλετε να μεταβείτε στο μενού ρυθμίσεων του CCleaner και να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις ενημέρωσης, καθώς αυτές μπορεί να γίνουν ενοχλητικές εάν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή μόνο κάθε δύο μήνες.

Ανασυγκρότηση του σκληρού σας δίσκου

Οι παλιοί μηχανικοί σκληροί δίσκοι μπορεί συχνά να υποφέρουν από κατακερματισμό. Αυτό συμβαίνει όταν τα διάφορα bit που συνθέτουν ένα πλήρες αρχείο είναι διάσπαρτα στη φυσική επιφάνεια του δίσκου δίσκου. Επειδή η κεφαλή μονάδας πρέπει να ταξιδέψει περισσότερο στην επιφάνεια του δίσκου για να διαβάσει όλα τα ξεχωριστά τμήματα. Έτσι θα επιβραδύνει το μηχάνημα. Η ανασυγκρότηση αναδομεί το δίσκο έτσι ώστε όλα τα bit που αποτελούν διάφορα αρχεία να ομαδοποιούνται στην ίδια φυσική περιοχή, γεγονός που ελπίζουμε ότι αυξάνει την ταχύτητα πρόσβασης στον σκληρό δίσκο ταυτόχρονα. 

Σημειώστε, ωστόσο, ότι επειδή οι μονάδες στερεάς κατάστασης (SSD) δεν χρησιμοποιούν δίσκους περιστρεφόμενης πλάκας και είναι απρόσβλητοι στον κατακερματισμό. Είναι εύκολο να ελέγξετε εάν ένας φυσικός δίσκος χρειάζεται ανασυγκρότηση. απλώς μεταβείτε στην καρτέλα αποθήκευσης στο μενού ρυθμίσεων συστήματος των Windows 10 και κάντε κλικ στην επιλογή με την ένδειξη «Βελτιστοποίηση μονάδων δίσκου».

Αυτό θα ανοίξει τον οδηγό βελτιστοποίησης, ο οποίος σας επιτρέπει να αναλύετε όλες τις μονάδες δίσκου του μηχανήματός σας ξεχωριστά και σας παρουσιάζει ένα ποσοστό που δείχνει πόσο κατακερματισμένο είναι το καθένα. Από εκεί, μπορείτε να ανασυγκροτήσετε τη μονάδα δίσκου, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη σταθερότητα και ταχύτερη απόδοση.

Χρησιμοποιήστε το ReadyBoost για να αυξήσετε τη μνήμη σας

Το ReadyBoost είναι μια έξυπνη μικρή δυνατότητα που εισήχθη από τη Microsoft ως μέρος των Windows Vista. Ουσιαστικά σας επιτρέπει να ενισχύσετε τη μνήμη του συστήματός σας χρησιμοποιώντας μια μονάδα flash ως πρόσθετη χωρητικότητα. Αν και δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο η αντικατάσταση ενός παραδοσιακού σκληρού δίσκου με έναν στερεάς κατάστασης ή η προσθήκη περισσότερης μνήμης RAM, το ReadyBoost θα βελτιώσει λίγο την απόδοση του συστήματός σας, ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιείτε laptop χαμηλής κατανάλωσης με μόνο δύο των gigabytes μνήμης RAM. 

Αφήνει στην άκρη ένα μέρος της μνήμης της μονάδας flash για πράγματα όπως η προσωρινή αποθήκευση, η βοήθεια των εφαρμογών που χρησιμοποιούνται συχνά να ανοίγουν πιο γρήγορα και η αύξηση των ταχυτήτων τυχαίας πρόσβασης ανάγνωσης του σκληρού δίσκου.

Για να χρησιμοποιήσετε το ReadyBoost, τοποθετήστε πρώτα μια μονάδα μνήμης USB σε μια κενή υποδοχή USB του laptop που θέλετε να επιταχύνετε. Θα ανοίξει ένα πλαίσιο διαλόγου που θα σας ρωτήσει τι θέλετε να κάνετε με τη μονάδα flash.

Επιλέξτε «Επιτάχυνση του συστήματός μου χρησιμοποιώντας το Windows ReadyBoost». Θα ανοίξει ένα άλλο παράθυρο και εδώ μπορείτε να επιλέξετε πόση μονάδα δίσκου θέλετε να δώσετε για ενίσχυση. Είναι γενικά καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τη μονάδα δίσκου. Μόλις γίνει αυτό, επιβεβαιώστε τις ρυθμίσεις και το παράθυρο θα κλείσει. Η μονάδα θα ανιχνεύεται αυτόματα και θα χρησιμοποιείται κάθε φορά που είναι συνδεδεμένη. Μια τελευταία σημείωση: Εάν το μηχάνημά σας είναι ήδη αρκετά γρήγορο, τα Windows θα σας εμποδίσουν να χρησιμοποιήσετε το ReadyBoost, καθώς το σύστημά σας δεν θα μπορεί να δει κανένα όφελος από αυτό.

Διαβάστε  Πως βγάζω την μπαταρία από Samsung κινητό

Απενεργοποιήστε τα περιττά animations

Από τότε που βγήκαν τα Windows Vista (Κάποιοι θα υποστήριζαν τα Windows XP), το λειτουργικό σύστημα της Microsoft έχει γεμίσει με φανταχτερά γραφικά και animations που ελάχιστα βελτιώνουν την παραγωγικότητα. Από προεπιλογή, τα Windows θα απενεργοποιήσουν αυτόματα ορισμένα από αυτά με βάση το πόσο ισχυρό είναι το σύστημά σας, αλλά εάν είστε διατεθειμένοι να θυσιάσετε λίγο περισσότερη αισθητική γοητεία για χάρη της ταχύτητας, είναι εύκολο να απενεργοποιήσετε όλα τα γραφικά και να τα εκτελέσετε στο απολύτως απαραίτητα. 

Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε αυτό το μενού “Έναρξη” και ξεκινήστε να πληκτρολογείτε “Προσαρμογή της εμφάνισης και της απόδοσης των Windows”. Κάντε κλικ σε αυτήν την επιλογή και από το μενού κύλισης καταργήστε την επιλογή ό,τι δεν θέλετε να δείτε στην επιφάνεια εργασίας (όπως σκιές, ομαλές γραμματοσειρές κ.λπ.). Κάντε κλικ στο OK και αυτό θα αλλάξει την επιφάνεια εργασίας σε κάτι πιο βασικό.

Σε συστήματα εκτός των Windows 10, η απενεργοποίηση των πάντων δίνει στην επιφάνεια εργασίας μια εμφάνιση και αίσθηση τύπου Windows 95. Είναι εκπληκτικό να σημειωθεί πόσο μεγάλο μέρος της λεγόμενης «επίπεδης εμφάνισης» των Windows 10 βασίζεται σε γραφικά άνθηση όταν όλα είναι απενεργοποιημένα.

Απενεργοποιήστε τις αυτόματες ενημερώσεις

Κανονικά, δεν θα σας συμβουλεύαμε να απενεργοποιήσετε τις αυτόματες ενημερώσεις λογισμικού, καθώς είναι ο απλούστερος τρόπος για να διατηρήσετε το μηχάνημά σας ασφαλές από μια σειρά από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και ζητήματα συμβατότητας. 

Σε τελική ανάλυση, η απενεργοποίηση των αυτόματων ενημερώσεων έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρές οπές ασφαλείας στη συσκευή σας. Αν το laptop σας λειτουργεί και ως συσκευή gaming, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι πλατφόρμες διανομής παιχνιδιών όπως το Steam και το Epic Games Store να εγκαθιστούν συχνά πολλές μεγάλες ενημερώσεις και ενημερώσεις κώδικα στο παρασκήνιο. Ένα αργό laptop πολλές φορές επηρεάζεται από τα μεγάλα updates.

Το Adobe Creative Suite είναι επίσης επιρρεπές σε σημαντικές ενημερώσεις. Απενεργοποιώντας αυτήν την επιλογή και ενημερώνοντας μόνο όταν θέλετε πραγματικά να χρησιμοποιήσετε το λογισμικό, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι αυτές οι ενημερώσεις δεν παρεμποδίζουν όταν προτιμάτε να κάνετε κάτι άλλο. 

Θα συνεχίσουμε να σας συμβουλεύουμε ότι οποιοδήποτε κρίσιμο λογισμικό ή υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται συχνά, όπως ενημερώσεις Windows ή antivirus, παραμένουν αυτόματα, αλλά εάν πραγματικά σας πιέζει να επεξεργαστείτε το headroom, μπορείτε να τα ρυθμίσετε για λήψη και εγκατάσταση σε μια συγκεκριμένη στιγμή που είναι απίθανο να χρησιμοποιείτε τη συσκευή, όπως αργά το βράδυ ή το Σαββατοκύριακο.

Καταργήστε τα αποτελέσματα του διαδικτύου από την αναζήτηση των Windows 10

Η ευρετηρίαση αναζήτησης στα Windows 10 έχει προχωρήσει πολύ από την αρχή της στις προηγούμενες εκδόσεις των Windows. Αυτό που κάνει αυτή η δυνατότητα είναι να δημιουργεί ένα ευρετήριο αρχείων και φακέλων σε όλο το σύστημά σας, μαζί με τα μεταδεδομένα τους, για να τα βρίσκετε πιο αποτελεσματικά όταν προσπαθείτε να τα αναζητήσετε χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη λειτουργία αναζήτησης του λειτουργικού συστήματος. 

Τα τελευταία χρόνια, ο τρόπος με τον οποίο τα Windows χειρίζονται την ευρετηρίαση αναζήτησης έχει βελτιωθεί ριζικά, αλλά μπορεί να αξίζει να βελτιστοποιηθεί εάν θέλετε να κάνετε το σύστημά σας πιο αποτελεσματικό. Αρχικά, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα αποτελέσματα που εμφανίζονται στο μενού αναζήτησης των Windows 10, γιατί ας το παραδεχτούμε, σχεδόν σίγουρα θα χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα περιήγησης διαδικτύου για αναζήτηση.

Απλώς πατήστε το κλειδί των Windows, πληκτρολογήστε gpedit.msc και πατήστε enter για να εμφανιστεί το πρόγραμμα επεξεργασίας πολιτικής ομάδας. Με αυτό το ανοιχτό, κάντε κλικ στην Πολιτική τοπικού υπολογιστή > Διαμόρφωση υπολογιστή > Πρότυπα διαχείρισης > Στοιχεία Windows > Αναζήτηση. Βρείτε τις πολιτικές με την ένδειξη “Να μην επιτρέπεται η αναζήτηση στο διαδίκτυο”, “Να μην γίνεται αναζήτηση στον ιστό ή εμφάνιση αποτελεσμάτων ιστού στην Αναζήτηση” και “Να μην γίνεται αναζήτηση στο διαδίκτυο ή εμφάνιση αποτελεσμάτων διαδικτύου στην Αναζήτηση μέσω μετρημένες συνδέσεις” και, στη συνέχεια, κάντε διπλό κλικ στο επεξεργαστείτε τα και ορίστε την προτίμηση για κάθε ένα σε «ενεργοποιημένη». Θα χρειαστεί να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας για να τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές, αλλά μόλις γίνουν, θα πρέπει να σταματήσετε να βλέπετε αποτελέσματα και προτάσεις στη γραμμή αναζήτησης του συστήματός σας.

Κάντε την αναζήτηση των Windows 10 πιο γρήγορη

Εάν θέλετε να βελτιώσετε περαιτέρω την ταχύτητα της λειτουργίας αναζήτησης του laptop σας, μπορείτε επίσης να αλλάξετε τις τοποθεσίες που ευρετηριάζει η Αναζήτηση των Windows για να εξαιρέσετε πράγματα που γνωρίζετε ότι δεν χρειάζεται να βρείτε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τοποθεσίες όπως ο φάκελος App Data που περιέχει την προσωρινή μνήμη του προγράμματος περιήγησης και τα cookie, μεταξύ άλλων. 

Εάν δεν χρησιμοποιείτε τον Internet Explorer ή τον Edge, ενδέχεται να μην θέλετε ούτε αυτά να ευρετηριαστούν. Για να τα διαχειριστείτε, ανοίξτε τις Επιλογές ευρετηρίου πατώντας Windows και Παύση για να ανοίξετε τον πίνακα ελέγχου του συστήματος, μετά κάντε κλικ στο «Όλα τα στοιχεία του πίνακα ελέγχου» στη γραμμή τοποθεσίας στο επάνω μέρος και, στη συνέχεια, βρείτε και κάντε κλικ στις Επιλογές ευρετηρίου. Στη συνέχεια, ανοίγει ένα παράθυρο που εμφανίζει όλες τις τοποθεσίες που περιλαμβάνονται στο ευρετήριο αναζήτησης των Windows 10. Θα δείτε ότι ένα αργό laptop θα βελτιωθεί.

Εδώ μπορείτε να επιλέξετε ποιες τοποθεσίες να συμπεριλάβετε ή να εξαιρέσετε για να επιταχύνετε αυτήν τη λειτουργία αναζήτησης.

Βελτιώστε την ψύξη του laptop σας

Έχετε δει ποτέ το laptop σας να ζεσταίνεται ανησυχητικά τους καλοκαιρινούς μήνες, μερικές φορές συνοδευόμενο από τον ήχο ενός αεροπλάνου; Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι το αργό laptop σας έχει φτάσει στη μέγιστη ασφαλή θερμοκρασία λειτουργίας του, με αποτέλεσμα οι επεξεργαστές του να μειώνουν την απόδοση θερμότητας μειώνοντας την απόδοσή τους.

Πολλά laptop διαθέτουν ενσωματωμένα συστήματα ψύξης, όπως ανεμιστήρες ή ψύκτρες, τα οποία στοχεύουν στη διευκόλυνση της παροχής των υψηλότερων ταχυτήτων πριν η θερμοκρασία του επεξεργαστή αυξηθεί υπερβολικά. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, αυτό απλώς δεν αρκεί για να απολαύσετε το πλήρες δυναμικό των δυνατοτήτων του επεξεργαστή σας. Σε περίπτωση που η υπερθέρμανση του laptop σας δεν διορθώνεται επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.

Διαβάστε  Χρήση της λειτουργίας φωνητικής βοήθειας (Google app) - Αξιοποιήστε στο έπακρο τον εικονικό σας βοηθό!

Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες διαθέσιμες επιλογές στην αγορά στις οποίες αξίζει να επενδύσετε, όπως ένα εξωτερική βάση με ανεμιστήρα ψύξης. Αυτή η συσκευή τοποθετείται κάτω από το laptop σας για να τον κρυώνει φυσώντας κρύο αέρα στην κάτω πλευρά του, προστατεύοντας τα εσωτερικά εξαρτήματα από την υπερθέρμανση. 

Αυτές οι συσκευές είναι βέλτιστες όταν χρησιμοποιούνται σε laptop που διαθέτουν αεραγωγούς που βρίσκονται στο κάτω μέρος του πλαισίου τους .

Προσθέστε περισσότερη μνήμη RAM στο αργό laptop σας

Πολλές από τις τροποποιήσεις που έχουμε ήδη παραθέσει βασίζονται στην απελευθέρωση πρόσθετης μνήμης συστήματος που θα χρησιμοποιηθεί σε γενική λειτουργία.

Ωστόσο, εάν το laptop σας έχει 2 GB μνήμης ή λιγότερο, η προσθήκη κάποιας επιπλέον χωρητικότητας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκομίσετε επιπλέον απόδοση. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες επιφυλάξεις σε αυτό. Εάν εκτελείτε μια έκδοση 32-bit των Windows, η μέγιστη ποσότητα μνήμης RAM που μπορείτε να έχετε σε ένα σύστημα είναι 3 GB. Με αυτά τα συστήματα, εάν έχετε 2 GB και προσθέσετε άλλα 2 GB, τα Windows θα χρησιμοποιούν μόνο 3 GB μνήμης RAM. Αυτό οφείλεται στα όρια που έχουν τα λειτουργικά συστήματα 32-bit κατά τη διευθυνσιοδότηση της μνήμης.

Ένα πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι για πολλά laptop, αυτό απλά δεν θα είναι μια επιλογή. Στο παρελθόν, τα laptop διέθεταν αφαιρούμενα στικάκια RAM, που σημαίνει ότι μπορούσαν να αντικατασταθούν για επισκευές ή αναβαθμίσεις. Ωστόσο, η προσπάθεια για ένα όλο και πιο λεπτό πλαίσιο οδήγησε πολλούς κατασκευαστές να κολλήσουν τη μνήμη RAM απευθείας στη μητρική πλακέτα, κάτι που καθιστά αδύνατη την αναβάθμιση. 

Ακόμα κι αν το λάπτοπ σας χρησιμοποιεί αντικαταστάσιμες SODIMM για τη μνήμη RAM του, το άνοιγμα και το χειρισμό του πλαισίου είναι πιθανό να είναι μια δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακυρώσει την εγγύηση του μηχανήματος. Από την άλλη πλευρά, εάν το laptop σας είναι αρκετά αργό ώστε να σκέφτεστε μια αναβάθμιση της μνήμης RAM, το πιθανότερο είναι ότι είναι ήδη αρκετά παλιό ώστε να είναι εκτός εγγύησης, αλλά αξίζει να το έχετε κατά νου ανεξάρτητα.

Αλλάξτε τον σκληρό σας δίσκο με έναν SSD σε ένα αργό laptop

Εαν το laptop σας διαθέτει μηχανικό σκληρό δίσκο, τότε η αντικατάστασή του με μια μονάδα SSD (SSD) θα μπορούσε να αποφέρει οφέλη. Καθώς δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη, ένας SSD έχει ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής πολύ πιο γρήγορες από κάθε παραδοσιακό δίσκο, καθώς και καλύτερη αξιοπιστία και μπορεί να αναζωογονήσει ένα προβληματικό σύστημα. 

Εάν το laptop σας χρησιμοποιεί ήδη SSD, ίσως αξίζει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο αναβάθμισης σε ταχύτερο SSD. Τα τελευταία χρόνια, οι τιμές των SSD έχουν μειωθεί και οι χωρητικότητες έχουν αυξηθεί, επομένως η τοποθέτηση ενός στο laptop σας αξίζει. O SSD θα απογειώσει ένα αργό laptop συνεπώς πρέπει να είναι η πρώτη σας επιλογή. Η αναβάθμιση σε SSD θα αλλάξει τα δεδομένα.

Ωστόσο, όπως και με τη μνήμη RAM, πολλοί σκληροί δίσκοι φορητών υπολογιστών δεν θα μπορούν να αντικατασταθούν ή θα χρησιμοποιούν εξειδικευμένους παράγοντες μορφής που εμποδίζουν τη χρήση δίσκων τρίτων. Υποθέτοντας ότι το laptop σας θα υποστηρίζει μια αναβάθμιση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο κλωνοποίησης για να αντιγράψετε τα πάντα από τον παλιό σας δίσκο σε έναν SSD αντί να εγκαταστήσετε ξανά τα Windows από την αρχή. 

Πολλά δωρεάν εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτήν την εργασία, όπως το Todo Backup Free 9.0. Πολλοί κατασκευαστές SSD θα περιλαμβάνουν επίσης ένα κλειδί άδειας χρήσης για εργαλεία απεικόνισης δίσκου με την αγορά μιας νέας μονάδας δίσκου.

Μετάβαση σε Linux

Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, η τελευταία σας λύση για να αναβιώσετε το αργό laptop σας μπορεί να είναι η μετάβαση σε ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται σε Linux. Φυσικά, αυτό μπορεί να μην είναι μια επιλογή για όλους, αλλά σίγουρα αξίζει να το εξετάσετε. 

Το άλμα προς το Linux σημαίνει ένα λειτουργικό σύστημα πολύ χαμηλότερης εντάσεως και πόρων για το laptop σας, με πολυάριθμες εκδόσεις που έχουν σχεδιαστεί με μοναδικό σκοπό την ευγενική συμπεριφορά του παλιού σας υλικού. Πιο ήπια από τα Windows, τουλάχιστον. Ωστόσο, ένα μειονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι οι συναλλαγές στο λειτουργικό σύστημα Windows για Linux δεν είναι το πιο απλό ταξίδι.

Στην πραγματικότητα, είναι μια εργασία που θα απαιτήσει από εσάς να προετοιμαστείτε με χρόνο, υπομονή, ένα USB stick, καθώς και άφθονες ποσότητες αντιμετώπισης προβλημάτων. Από την άλλη πλευρά, η απαιτητική διαδικασία εγκατάστασης μπορεί να αξίζει τον κόπο. 

Το Linux είναι, τελικά, ένα πραγματικά εντυπωσιακό και χρήσιμο λειτουργικό σύστημα και είναι πιθανό να το βρείτε πιο εύκολο στη χρήση από ό,τι φαίνεται στην αρχή. Αξίζει να το εξετάσετε ως επιλογή, αν και μπορεί να θεωρηθεί ως έσχατη λύση. Η αγορά ενός νέου φορητού υπολογιστή, φυσικά, δεν είναι κάποια επιπόλαιη αγορά. Πολλές φορές ένα αργό laptop με Linux λειτουργεί καλύτερα.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι αρκετά ακριβό να γίνει αυτό. Ωστόσο, εάν ξοδεύετε ήδη περισσότερα από όσα θα θέλατε για το κόστος επισκευής, θα μπορούσε πραγματικά να είναι καλύτερο και πιο οικονομικά βιώσιμο να επενδύσετε σε μια ολοκαίνουργια συσκευή. 

Εξάλλου, τα περισσότερα laptop διαθέτουν εγγύηση τουλάχιστον ενός έτους, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα ζητήματα θα είναι κατάλληλα για επισκευές, όπως ελαττωματικό υλικό ή δυσλειτουργίες λειτουργικού συστήματος

Έχεις πρόβλημα με το Laptop σου;

Συμπληρώστε την φόρμα και σύντομα ένας εκπρόσωπος από την τεχνική ομάδα θα έρθει σε επικοινωνία μαζί σας​