Πως να αναβαθμίσετε την μνήμη Ram στον Υπολογιστή

Πως να αναβαθμίσετε την μνήμη Ram στον Υπολογιστή

Ένα από τα απογοητευτικά πράγματα σχετικά με την κατοχή ενός υπολογιστή είναι ότι, αργά ή γρήγορα, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του λογισμικού σας. Υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις πελατών που αγοράζουν το πιο γρήγορο μηχάνημα στην αγορά μόνο για να ανακαλύψουν ότι δεν ήταν αυτό που περίμεναν. Υπάρχουν όμως μερικά καλά νέα! Μπορείτε να βοηθήσετε τον υπολογιστή σας να συμβαδίζει με την εποχή, αναβαθμίζοντας τη μνήμη τυχαίας πρόσβασης (RAM). Ακόμα καλύτερα, είναι μια από τις απλούστερες τροποποιήσεις που μπορείτε να κάνετε στον υπολογιστή σας που δεν ακυρώνει την εγγύησή σας! Πριν ξεκινήσουμε με τον οδηγό, θα σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε τη μνήμη RAM.

Το ακρωνύμιο σημαίνει μνήμη τυχαίας πρόσβασης. Βοηθάει να φανταστούμε τη μνήμη RAM σαν να είναι τοποθετημένη σαν ένα μεγάλο πλέγμα. Κάθε πλαίσιο στο πλέγμα αντιπροσωπεύει ένα κελί μνήμης και κάθε κελί μπορεί να αποθηκεύσει πληροφορίες. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε οποιοδήποτε κελί μέσα στη μνήμη RAM εάν γνωρίζετε σε ποια σειρά και στήλη βρίσκεται.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την μνήμη Ram πριν την αναβάθμιση

Οι πληροφορίες στα κελιά μνήμης RAM μπορούν να αντικατασταθούν ή να διαγραφούν. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους διαφέρει από τη μνήμη μόνο για ανάγνωση (ROM). Η ROM του υπολογιστή σας είναι συνδεδεμένη στο κύκλωμα του υπολογιστή σας. Περιέχει τις πληροφορίες που επιτρέπουν στον υπολογιστή σας να εκτελεί βασικές λειτουργίες όπως η εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος ή η ενεργοποίηση του υλικού. Η RAM βοηθά τον υπολογιστή σας να εκτελεί εφαρμογές.

Ο υπολογιστής σας αποθηκεύει προσωρινές πληροφορίες στα κελιά μνήμης και αναφέρεται στα δεδομένα καθώς εκτελεί εφαρμογές. Εάν οι πληροφορίες δεν βρίσκονται στη μνήμη RAM του υπολογιστή σας, ο υπολογιστής πρέπει να ανατρέξει στον σκληρό δίσκο του. Αυτό είναι πιο αργό από την άντληση πληροφοριών από τη μνήμη RAM. Έτσι, αν ο υπολογιστής σας δεν έχει αρκετή μνήμη RAM για να τρέξει πολλές εφαρμογές ή ακόμα και ένα μεγάλο πρόγραμμα, μπορεί να νιώθετε σαν να σέρνεται.

Διαβάστε  Τοποθέτηση SSD σε Λάπτοπ - Προσιτές τιμές για όλα τα Laptop

Κάθε υπολογιστής έχει τη μέγιστη ποσότητα μνήμης RAM που μπορεί να χειριστεί. Μόλις φτάσετε αυτό το όριο, έχετε προχωρήσει όσο πιο μακριά μπορείτε με το υλικό σας. Αλλά αν δεν έχετε προσαρμόσει το μηχάνημά σας, το πιθανότερο είναι ότι ο υπολογιστής, έχει αρκετή χωρητικότητα για περισσότερη μνήμη RAM.

Τι να κάνετε πριν αναβαθμίσετε τη μνήμη RAM σας

Το πρώτο βήμα για την αναβάθμιση της μνήμης RAM περιλαμβάνει τη συλλογή λίγων πληροφοριών. Αρχικά, πρέπει να γνωρίζετε πόση μνήμη RAM έχει ήδη ο υπολογιστής σας. Εάν χρησιμοποιείτε Windows XP, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε κλικ στο κουμπί Έναρξη στη γραμμή εργασιών. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ο Υπολογιστής μου στο μενού. Θα χρειαστεί να επιλέξετε την επιλογή “Προβολή πληροφοριών συστήματος” (μερικές φορές αναφέρεται ως Ιδιότητες). Για Windows 10 κάνετε δεξί κλικ στο εικονίδιο των Windows κάτω αριστερά και κάνετε κλικ στην επιλογή ”Σύστημα”.

Ή μπορείτε να επιλέξετε την επιλογή Πίνακας Ελέγχου και να κάνετε κλικ στο εικονίδιο Σύστημα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο με πολλές καρτέλες. Στην καρτέλα Γενικά θα δείτε πληροφορίες σχετικά με τον υπολογιστή και το λειτουργικό σας σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας μνήμης RAM που είναι εγκατεστημένη.

Εάν χρησιμοποιείτε το λειτουργικό σύστημα Windows Vista, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες: Κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη και, στη συνέχεια, επιλέξτε Πίνακας Ελέγχου από το μενού. Η επόμενη επιλογή σας είναι Σύστημα και Συντήρηση και στη συνέχεια Σύστημα για άλλη μια φορά. Εκεί θα δείτε μια κατηγορία που ονομάζεται Μνήμη (RAM), η οποία εμφανίζει τη μνήμη RAM του υπολογιστή σας.

Τι γίνεται αν χρησιμοποιείτε Mac;

Η Apple έχει καταστήσει εύκολο να μάθετε πόση μνήμη RAM έχετε στον υπολογιστή σας. Κάντε κλικ στο εικονίδιο της Apple στην επάνω αριστερή γωνία της οθόνης. Ορίστε την επιλογή που λέει About This Computer (μπορεί να λέει About This Macintosh). Θα δείτε μια γραμμή που λέει Total Memory. Αυτή είναι η ποσότητα RAM που έχει αυτή τη στιγμή το Mac σας. Μόλις μάθετε πόση μνήμη ram έχει ο υπολογιστής σας, πρέπει να μάθετε πόση μπορεί να αντέξει. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί υπολογιστές στην αγορά και δεν έχουν όλοι τα ίδια χαρακτηριστικά και περιορισμούς. Θα ήταν αδύνατο να τα πούμε όλα εδώ.

Διαβάστε  Γιατί δεν λειτουργεί το WhatsUP

Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες καλές πηγές στο διαδίκτυο που παρακολουθούν αυτές τις πληροφορίες. Συνιστούμε τα Crucial και Kingston Technology. Αυτές οι πηγές όχι μόνο θα σας πουν πόση μνήμη RAM μπορεί να χειριστεί το μηχάνημά σας, αλλά θα σας πουν και τι είδους RAM μπορείτε να εγκαταστήσετε. Υπάρχουν σχεδόν τόσα διαφορετικά είδη τσιπ RAM όσα και μοντέλα υπολογιστών. Πρέπει να ταιριάξετε τη σωστή μνήμη RAM στον υπολογιστή σας.

Αναβάθμιση της μνήμης RAM στον υπολογιστή σας

Η αναβάθμιση της μνήμης RAM του υπολογιστή σας δεν είναι πολύ δύσκολη για τα περισσότερα PC. Θα πρέπει να γνωρίζετε πόση μνήμη RAM έχετε, πόση μπορεί να αντέξει ο υπολογιστής σας και τι είδους τσιπ RAM πρέπει να αγοράσετε για το μηχάνημά σας. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να αγοράσετε τη μνήμη RAM και να πάρετε μερικά εργαλεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα χρειαστείτε απλώς ένα μικρό κατσαβίδι. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης του υπολογιστή σας. Πριν κάνετε οποιεσδήποτε τροποποιήσεις, βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας είναι απενεργοποιημένος και αποσυνδεδεμένος. Εάν κάνετε αναβάθμιση σε laptop, καλό είναι να αφαιρέσετε την μπαταρία πριν ξεκινήσετε.

Ανοίξτε τη θήκη του υπολογιστή σας με το κατσαβίδι σας και εντοπίστε το τμήμα στη μητρική πλακέτα που περιέχει τη μνήμη RAM. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήστη σας εάν χρειάζεστε βοήθεια. Ορισμένα laptop έχουν ακόμη και ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που μπορείτε να αφαιρέσετε για να αλλάξετε τις μονάδες RAM. Προτού αγγίξετε οποιοδήποτε στοιχείο μέσα στον υπολογιστή σας, πρέπει να αποφορτίσετε τον στατικό ηλεκτρισμό που έχετε δημιουργήσει. Τα στοιχεία μέσα στον υπολογιστή σας είναι πολύ ευαίσθητα στον ηλεκτρισμό. Αν τα χτυπήσετε, θα μπορούσατε να τα καταστρέψετε. Είναι απλό να εκφορτίσετε τον στατικό ηλεκτρισμό, απλά πρέπει να αγγίξετε κάτι μεταλλικό πριν συνεχίσετε.

Διαβάστε  Δωρεάν εφαρμογές για υπολογιστές

Εάν αντικαθιστάτε μονάδες RAM, θα πρέπει να αφαιρέσετε αυτές που βρίσκονται στον υπολογιστή σας. Πολλοί υπολογιστές χρησιμοποιούν κλιπ για να συγκρατούν τη μνήμη RAM στη θέση τους. Εάν συμβαίνει αυτό, ανασηκώστε απαλά τα κλιπ και αφαιρέστε τις μονάδες RAM και, στη συνέχεια, αφήστε τις στην άκρη. Στη συνέχεια, βγάλτε τη νέα μνήμη RAM από το φάκελο. Προσέξτε να μην αγγίξετε κανέναν από τους μεταλλικούς συνδέσμους ή τα κυκλώματα της μονάδας.

Ευθυγραμμίστε τη μονάδα με την υποδοχή στον υπολογιστή σας. Τα περισσότερα Desktop PC έχουν μια εγκοπή που θα σας καθοδηγήσει ώστε να εγκαταστήσετε σωστά τη μονάδα. Πιέστε απαλά τη μονάδα στη θέση της. Αφού τοποθετήσετε τη μονάδα, μπορείτε να κλείσετε τα κλιπ, να επανατοποθετήσετε το κάλυμμα του υπολογιστή και είστε έτοιμοι. Μην ξεχάσετε να αντικαταστήσετε την μπαταρία εάν εργάζεστε με laptop. Συνδέστε τον υπολογιστή, ενεργοποιήστε τον και ελέγξτε τη μνήμη RAM του συστήματός σας.

Εάν οι ενημερωμένες πληροφορίες είναι σωστές, είστε έτοιμοι! Εάν όχι, ίσως χρειαστεί να κάνετε επανεκκίνηση ξανά. Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα, θα πρέπει να απενεργοποιήσετε το μηχάνημα, να το αποσυνδέσετε από την πρίζα, να το ανοίξετε και να ελέγξετε για να βεβαιωθείτε ότι η μονάδα έχει τοποθετηθεί σωστά. Με περισσότερη μνήμη RAM, ο υπολογιστής σας θα μπορεί να εκτελεί περισσότερες εφαρμογές ταυτόχρονα χωρίς να ζορίσετε τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας. Αν και δεν έχετε αυξήσει την ταχύτητα επεξεργασίας του υπολογιστή σας, έχετε μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται για τον έλεγχο για συγκεκριμένα δεδομένα. Είναι ένας εύκολος και σχετικά φθηνός τρόπος για να δώσετε περισσότερη ζωή στον υπολογιστή σας.