διαφορες desktop με laptop υπολογιστη

Desktop ή Laptop; Διαφορές, τι να επιλέξετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας

Όταν αποφασίσετε να αγοράσετε έναν υπολογιστή, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με δύο επιλογές! Έναν επιτραπέζιο Desktop υπολογιστή ή ένα laptop. Σε αυτό το άρθρο θα παραθέσουμε τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ρίξετε τα χρήματά σας στον επόμενο υπολογιστή σας, ανεξάρτητα από το αν σας ενδιαφέρει περισσότερο κάτι φορητό ή πολύ ισχυρό.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ επιτραπέζιου Desktop υπολογιστή και laptop;

Ένας επιτραπέζιος υπολογιστής είναι αυτός που πιθανότατα θα περάσει τη ζωή του σε ένα γραφείο ή μέσα στο σπίτι. Θα συνοδεύεται από ξεχωριστά μέρη, συνήθως ένα πλαίσιο κυβοειδούς σχήματος, το οποίο περιέχει όλα τα κύρια εξαρτήματα, μαζί με την οθόνη, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι.

Αντίθετα, ένα laptop είναι ένας μικρός φορητός υπολογιστής, σε σύγκριση με τους περισσότερους επιτραπέζιους Desktop υπολογιστές. Μπορείτε να το πάρετε μαζί σας από δωμάτιο σε δωμάτιο, μεταξύ σπιτιού και εργασίας ή να το χρησιμοποιήσετε ενώ ταξιδεύετε (για παράδειγμα όταν βρίσκεστε σε τρένο). Τα laptop έχουν ενσωματωμένη οθόνη, πληκτρολόγιο και επιφάνεια αφής που αντικαθιστά αποτελεσματικά το ποντίκι. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη από 10 “έως 21”.

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ ενός επιτραπέζιου Desktop υπολογιστή και ενός laptop είναι ότι το τελευταίο περιορίζεται από το μέγεθος της μπαταρίας στο εσωτερικό τους. Τα περισσότερα λάπτοπ διαθέτουν μπαταρία σήμερα που μπορεί να διαρκέσει κατά μέσο όρο από έξι ώρες έως δώδεκα ή περισσότερες, ανάλογα με τον τύπο των προγραμμάτων που χρησιμοποιείτε.

Διαβάστε  Πώς να βγάλετε ένα στιγμιότυπο Print Screen (Screenshot) στα Windows 11

Ταχύτητα μεταξύ Laptop και Desktop υπολογιστών

Παλιά, αν θέλατε έναν γρήγορο υπολογιστή, έπρεπε να αγοράσεις έναν επιτραπέζιο υπολογιστή. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, το χάσμα μεταξύ αυτών των υπολογιστών και των laptop γενικά έχει μειωθεί σημαντικά, με τους κατασκευαστές να προσφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του υλικού παιχνιδιών μεσαίας έως υψηλής ποιότητας με τη μορφή laptop

Εάν χρειάζεστε οπωσδήποτε την απόλυτη εμβέλεια για κάθε στοιχείο του υπολογιστή σας, ένας επιτραπέζιος υπολογιστής εξακολουθεί να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στη συναρμολόγηση όλων αυτών των εξαρτημάτων σε ένα PC που μπορεί να αντικατοπτρίζει καλύτερα τις προσωπικές σας ανάγκες. Ωστόσο, τα σύγχρονα laptop μπορούν να προσφέρουν μεγάλο μέρος της απόδοσης ενός επιτραπέζιου υπολογιστή σε φορητή μορφή.

Εάν θέλετε να αγοράσετε έναν υπολογιστή μόνο και μόνο για να μπορείτε να βλέπετε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φωτογραφίες, να έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή να πληκτρολογείτε έγγραφα και υπολογιστικά φύλλα, τότε πιθανότατα ένα λάπτοπ θα είναι η καλύτερη επιλογή σας.

Προδιαγραφές

Οι βασικές προδιαγραφές που πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή ή laptop είναι η CPU, η RAM (μνήμη), η κάρτα γραφικών και ο σκληρός δίσκος. Η CPU είναι ουσιαστικά ο εγκέφαλος του υπολογιστή σας. Η RAM είναι ο χώρος όπου θα φορτωθούν όλα τα προγράμματά σας (όσο περισσότερη μνήμη RAM έχετε, τόσο περισσότερα προγράμματα μπορείτε να φορτώσετε). 

Η κάρτα γραφικών καθορίζει την ικανότητα αναπαραγωγής του υπολογιστή σας και ο σκληρός δίσκος καθορίζει πόσα προγράμματα, έγγραφα, βίντεο και άλλα αρχεία μπορείτε να αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας.

Τα laptop θα έχουν γενικά χαμηλότερες προδιαγραφές από τους επιτραπέζιους Desktop υπολογιστές, αν και δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στις μέρες μας δεδομένης της τεράστιας γκάμα επιτραπέζιων υπολογιστών και laptop που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Διαβάστε  Δωρεάν εφαρμογές για υπολογιστές

Μέγεθος και ανάλυση οθόνης

Όταν αγοράζετε ένα laptop, θα πρέπει να αποφασίσετε ποιο μέγεθος οθόνης θα ταιριάζει στις ανάγκες σας. Τα μοντέλα 12 έως 15 ιντσών προσφέρουν καλή ισορροπία φορητότητας και ισχύος, με τα μοντέλα 15 ιντσών να προσφέρουν πλέον αρκετό χώρο για να προσφέρουν ισχυρά εξαρτήματα σε ένα σχετικά ελαφρύ πλαίσιο. 

Τα μικρότερα netbook 10 έως 12 ιντσών προσφέρουν όλα όσα χρειάζεστε αν ψάχνετε για έναν μικρό και ελαφρύ φορητό υπολογιστή για να περιηγηθείτε στον Ιστό, να συνδεθείτε σε ιστότοπους κοινωνικών μέσων όπως το Facebook και το Twitter και να κάνετε ροή βίντεο.

Τα περισσότερα laptop σήμερα διαθέτουν οθόνη Full HD 1080p, με μοντέλα να φτάνουν σε ανάλυση 4K για βίντεο φανταστικής ποιότητας χωρίς να χρειάζεται να συνδέσετε το λάπτοπ σε άλλη οθόνη. Για έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, οι οθόνες σήμερα ξεκινούν από περίπου 22 ιντσών, με τα μοντέλα 24 ιντσών και ακόμη και 27 ιντσών να αποτελούν το βασικό πρότυπο, φτάνοντας έως και τα 31 ίντσες και πέρα αν θέλετε κάτι μεγαλύτερο. 

Αξίζει να ξοδέψετε λίγο παραπάνω και να εστιάσετε σε μια ποιοτική οθόνη που μπορεί να προσαρμοστεί στον διαθέσιμο χώρο στο γραφείο και στις ανάγκες σας, γιατί η οθόνη είναι η μόνη συσκευή που θα πρέπει να κοιτάτε κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας. Διαβάστε τον οδηγό μας για αγορά οθόνης υπολογιστή.

Τα νέα laptop και επιτραπέζιοι υπολογιστές συνοδεύονται από δωρεάν λογισμικό;

Τα νέα λάπτοπ και επιτραπέζιοι υπολογιστές θα έχουν γενικά πάντα εγκατεστημένο ένα λειτουργικό σύστημα, έτοιμο για χρήση με μια προεγκατεστημένη έκδοση των Microsoft Windows 10. Οι κατασκευαστές υπολογιστών και εξαρτημάτων παρέχουν γενικά προφορτωμένο λογισμικό για τον ακριβή συντονισμό και τον έλεγχο του υλικού του υπολογιστή, το οποίο εκτελείται στο παρασκήνιο, εκτός εάν ο χρήστης χρειαστεί να αλλάξει μια ρύθμιση.

Διαβάστε  Αργό Laptop - Πως να βελτιώσεις την ταχύτητα

Μερικές φορές, ορισμένα laptop και επιτραπέζιοι Desktop υπολογιστές μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν επαγγελματικές εφαρμογές, παιχνίδια ή λογισμικό προστασίας από ιούς που συνοδεύουν την αγορά.

Γιατί να αγοράσετε ένα laptop;

Εάν θέλετε έναν υπολογιστή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο σπίτι, στο δρόμο και στη δουλειά, θα χρειαστείτε ένα laptop. Επίσης, είναι καλύτερο να επιλέξετε να αγοράσετε ένα laptop εάν θέλετε να έχετε περισσότερη ελευθερία, όταν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή στο σπίτι. Είναι μια εξαιρετική επιλογή ακόμα και αν είστε διακοπές για παράδειγμα σε ένα εξωτικό νησί. Με ιδιωτικές μεταφορές όπως Mykonos Transfers θα έχετε το laptop μαζί σας.

Ένας πλήρως φορτισμένος φορητός υπολογιστής μπορεί να σας προσφέρει απεριόριστη χρήση έως και μία ημέρα ενώ ταξιδεύετε ή εργάζεστε. Αντίθετα, ένας επιτραπέζιος υπολογιστής θα σας περιορίσει να εργάζεστε από το σημείο που είναι εγκατεστημένο με ελάχιστη έως καθόλου δυνατότητα μετακίνησης.

Γιατί να αγοράσετε έναν επιτραπέζιο Desktop υπολογιστή;

Εάν θέλετε έναν υπολογιστή που μπορεί να αποθηκεύσει μεγάλο αριθμό αρχείων μουσικής ή που είναι κατασκευασμένος για να παίζει παιχνίδια με τη μέγιστη συμμετοχή γραφικών και ήχου, τότε ένας επιτραπέζιος υπολογιστής είναι μια καλή επιλογή. 

Ένας ισχυρός επιτραπέζιος Desktop υπολογιστής είναι γενικά λιγότερο ακριβός από ένα παρόμοια διαμορφωμένο ισχυρό laptop και έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι μπορεί να αναβαθμιστεί εύκολα εάν αλλάξουν οι ανάγκες σας (μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο χώρο αποθήκευσης, μνήμη RAM ή καλύτερη κάρτα γραφικών). Ένα laptop δεν μπορεί να αναβαθμιστεί στον ίδιο βαθμό με έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, αν και είναι δυνατή η αλλαγή του σκληρού δίσκου και, στις περισσότερες περιπτώσεις, η προσθήκη περισσότερης μνήμης RAM.

Έχεις πρόβλημα με το Laptop σου;

Συμπληρώστε την φόρμα και σύντομα ένας εκπρόσωπος από την τεχνική ομάδα θα έρθει σε επικοινωνία μαζί σας​