H Google, απειλείται με πρόστιμο $5 δισ. για παρακολούθηση των χρηστών στο Incognito Mode
Με πρόστιμο μαμούθ, ύψους 5 δισεκατομμυρίων απειλείται η Google.
Όσοι παρακολουθείτε στενά τις ειδήσεις που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και την εκμετάλλευση τους από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίες, τότε σίγουρα θα θυμάστε την ομαδική αγωγή ύψους $5 δις τον περασμένο Ιούνιο εναντίον της Google για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και την εκμετάλλευση τους από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίες.
Το κατηγορητήριο βασίζεται στην πρακτική της εταιρείας να παρακολουθεί τους χρήστες και να συλλέγει το ιστορικό πλοήγησής τους μέσω διαφόρων plug-ins σε ιστοσελίδες, ακόμη και όταν αυτοί χρησιμοποιούσαν το incognito/private mode στους web browsers.
Από τότε πέρασαν αρκετοί μήνες και πρόσφατα η εταιρεία δεσμεύτηκε να αλλάξει ριζικά την πολιτική της για την παρακολούθηση των χρηστών της. Από ότι φαίνεται όμως αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος των αποζημιώσεων πιθανότατα δεν θα άλλαζε τίποτα.
Πιο συγκεκριμένοι, η Google κατέθεσε αίτημα σε Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Καλιφόρνια για να απορριφθεί η υπόθεση του περασμένου Ιουνίου, αλλά η δικαστής το απέρριψε και θα προχωρήσει κανονικά η εκδίκαση της ομαδικής αγωγής.
Διά μέσου του εκπροσώπου της, κ. José Castañeda, η Google επισημαίνει τα εξής προς υπεράσπιση της:
Αμφισβητούμε έντονα αυτές τις κατηγορίες και θα υπερασπιστούμε εντόνως τη θέση μας. Το Incognito Mode του Chrome browser προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο Internet χωρίς να αποθηκεύεται η δραστηριότητα τους στον web browser ή στη συσκευή. Όμως, είμαστε ξεκάθαροι κάθε φορά που κάποιος χρήστης ανοίγει μια καρτέλα στο Incognito Mode ότι ορισμένες ιστοσελίδες ίσως έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν πληροφορίες από αυτήν την δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της περιήγησης.
Οι ομαδικές αγωγές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις εταιρείες, όχι τόσο για το ύψος του προστίμου, αλλά για τη δημιουργία του δεδικασμένου που μπορεί να ξεκινήσει ένα ντόμινο παρόμοιων υποθέσεων και μάλιστα σε πολλές διαφορετικές χώρες. Επιπλέον, οι αποφάσεις των δικαστηρίων πολλές φορές εξαναγκάζουν τις εταιρείες να πραγματοποιήσουν ριζικές αλλαγές στα προϊόντα – υπηρεσίες ή/και να αλλάξουν το μοντέλο λειτουργίας τους.