Πώς να καθαρίσετε το πληκτρολόγιο σας - Laptop & PC

Πώς να καθαρίσετε το πληκτρολόγιο σας – Laptop & PC

Για να διατηρήσετε το πληκτρολόγιό σας σε καλή κατάσταση, χρειάζεστε τα παρακάτω εργαλεία:

 • Ένα απαλό πανί ή ένα πινέλο με μαλακές τρίχες
 • Ένα ασφαλές διάλυμα καθαρισμού για πληκτρολόγια
 • Ένα δοχείο για το νερό και το καθαριστικό
 • Ένα ξηρό πανί

Γιατί είναι σημαντικό να καθαρίσετε το πληκτρολόγιό σας:

 1. Λόγοι υγιεινής: Τα πληκτρολόγια συχνά συγκεντρώνουν σκόνη, μικροοργανισμούς, υγρά και άλλα υπολείμματα, που μπορούν να γίνουν εστίες για βακτήρια και ιούς. Καθαρίζοντας το πληκτρολόγιο, μειώνετε τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών και αλλεργικών αντιδράσεων.
 2. Λειτουργικότητα: Τα υπολείμματα και οι βρωμιές μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση του πληκτρολογίου. Τα πλήκτρα ενδέχεται να κολλήσουν, να μη λειτουργούν σωστά ή να παράγουν πρόσθετο θόρυβο κατά την πατητήρια.
 3. Διάρκεια ζωής: Η καθαριστική συντήρηση του πληκτρολογίου μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του. Η σκόνη και τα υπολείμματα μπορούν να προκαλέσουν φθορές στα πλήκτρα και τα μηχανικά μέρη του πληκτρολογίου.
 4. Αισθητική: Ένα καθαρό πληκτρολόγιο δίνει μια καλύτερη αίσθηση καθαριότητας και τάξης στον χώρο εργασίας ή τον υπολογιστή σας.

Για αυτούς τους λόγους, είναι απαραίτητο να προσθέσετε τον καθαρισμό του πληκτρολογίου σας στην καθημερινή σας ρουτίνα συντήρησης, προκειμένου να διατηρήσετε τον υπολογιστή σας σε καλή κατάσταση και να διασφαλίσετε την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Αν το πληκτρολόγιό σας είναι ασύρματο, πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό, αποσυνδέστε το από τον υπολογιστή σας.

Απενεργοποιήστε τον υπολογιστή: Καταρχάς, βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής είναι απενεργοποιημένος, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανή δημιουργία προβλημάτων κατά τη διάρκεια του καθαρισμού. Αφαιρέστε τα καλύμματα των πλήκτρων: Αυτό θα σας δώσει πρόσβαση στη σκόνη και τα υπολείμματα που ενδεχομένως κρύβονται κάτω από τα πλήκτρα.

Διαβάστε  Πως μπορείτε να κατεβάσετε ένα βίντεο από το Twitter

Εάν τα καλύμματα των πλήκτρων είναι δύσκολο να αφαιρεθούν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τσιμπιδάκι.

Πλύνετε τα καλύμματα των πλήκτρων με σαπούνι και νερό. Ξεπλύνετε προσεκτικά τα καλύμματα των πλήκτρων με καθαρό νερό και αφήστε τα να στεγνώσουν πλήρως πριν τα επανατοποθετήσετε.

Καθαρίστε το πληκτρολόγιο με ένα υγρό πανί ή μια μαλακή βούρτσα. Βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε και τις δύο πλευρές των πλήκτρων. Εφαρμόστε ένα καθαριστικό διάλυμα για πληκτρολόγια. Χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα μαλακό πανί για να απλώσετε το καθαριστικό διάλυμα στα πλήκτρα.

Ξεπλύνετε το πληκτρολόγιο με καθαρό νερό. Χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί για να ξεπλύνετε το καθαριστικό διάλυμα.

Στεγνώστε το πληκτρολόγιο με ένα στεγνό πανί. Βεβαιωθείτε ότι το πληκτρολόγιο είναι πλήρως στεγνό πριν το επανασυνδέσετε στον υπολογιστή σας.

Χρησιμοποιήστε συμπιεσμένο αέρα: Εφαρμόστε κανονικό καθαριστικό συμπιεσμένου αέρα για να απομακρύνετε τη σκόνη και τις μικρές σωματίδια από τα πλήκτρα και τους χώρους μεταξύ τους. Κρατήστε το καθαριστικό συμπιεσμένου αέρα κοντά στα πλήκτρα και προσπαθήστε να αφαιρέσετε όλες τις ακαθαρσίες.

Για να διατηρήσετε το πληκτρολόγιό σας καθαρό, σκουπίστε το με ένα στεγνό πανί μία φορά την εβδομάδα. Εάν χρησιμοποιείτε το πληκτρολόγιό σας σε περιβάλλον με πολλή σκόνη ή υγρασία, ίσως χρειαστεί να το καθαρίζετε πιο συχνά.

Μια αποτελεσματική τεχνική για τον καθαρισμό του πληκτρολογίου είναι η χρήση αέρα υπό πίεση. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της σκόνης και των υπολειμμάτων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα πλήκτρα και στις εσοχές του πληκτρολογίου.

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να καθαρίσετε το πληκτρολόγιό σας με ασφάλεια:

 1. Αφαιρέστε τα καλύμματα, εάν είναι δυνατόν, για να αποκαλύψετε όλη τη σκόνη και τα υπολείμματα που κρύβονται κάτω από τα πλήκτρα.
 2. Χρησιμοποιήστε ένα στεγνό ύφασμα για να σκουπίσετε το πληκτρολόγιο και να αφαιρέσετε τυχόν χοντρά υπολείμματα.
 3. Κρατήστε την πίδακα αέρα υπό πίεση σε απόσταση περίπου 6 ίντσες από το πληκτρολόγιό σας και ψεκάστε την προς όλες τις κατευθύνσεις για να αφαιρέσετε την σκόνη. Είτε θ΄έλετε να καθαρίσετε ένα πληκτρολόγιο Laptop, είτε PC, κρατήστε την ίδια απόσταση.
 4. Εάν υπάρχουν δύσκολα υπολείμματα που δεν απομακρύνονται εύκολα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πινέλο με μαλακή τρίχα για να τα αφαιρέσετε προσεκτικά.
 5. Αφήστε το πληκτρολόγιό σας να στεγνώσει πλήρως πριν επανατοποθετήσετε τα καλύμματα των κλειδιών.
Διαβάστε  Τοποθέτηση SSD σε Λάπτοπ - Προσιτές τιμές για όλα τα Laptop

Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε αέρα υπό πίεση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική σκούπα με λεπτή βούρτσα για να καθαρίσετε το πληκτρολόγιό σας. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί ώστε να μην καταστρέψετε τα πλήκτρα.

Προτάσεις για τον ασφαλή καθαρισμό του πληκτρολογίου σας με αέρα υπό πίεση:

 1. Φορέστε γυαλιά ασφαλείας προκειμένου να προστατεύσετε τα μάτια σας από πιθανά εκτοξευόμενα υπολείμματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
 2. Μην κατευθύνετε τον αέρα υπό πίεση απευθείας πάνω στα πλήκτρα ή τις συνδέσεις του πληκτρολογίου, αλλά προσπαθήστε να τον κατευθύνετε προς τη γενική περιοχή για ασφαλέστερη εκτέλεση της εργασίας.
 3. Αποφύγετε τη χρήση αέρα υπό πίεση υψηλής πίεσης, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιές στο πληκτρολόγιό σας.

Συμβουλές για τον ασφαλή καθαρισμό του πληκτρολογίου σας:

 1. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε υγρό ή υγρό καθαριστικό για τον καθαρισμό του πληκτρολογίου σας, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιές.
 2. Αποφύγετε τη χρήση εύφλεκτων ή διαβρωτικών καθαριστικών προϊόντων, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ζημιές και ασφυξία.
 3. Ποτέ μην ρίχνετε νερό ή άλλα υγρά πάνω στο πληκτρολόγιο σας, καθώς αυτό μπορεί να το καταστρέψει.
 4. Αν το πληκτρολόγιό σας χρειάζεται βαθύ καθαρισμό, μια αποτελεσματική μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσετε αλκοόλη για να αφαιρέσετε σκόνη, υπολείμματα και βακτήρια, αφού πάντα βεβαιωθείτε ότι το πληκτρολόγιο είναι απενεργοποιημένο και αποσυνδεδεμένο από το ρεύμα πριν αρχίσετε τον καθαρισμό.