'Ελεγχος υγείας σκληρού δίσκου

‘Ελεγχος υγείας σκληρού δίσκου – Όλοι οι τρόποι

Ο σκληρός δίσκος είναι η ψυχή του υπολογιστή σας, το μέρος όπου αποθηκεύονται όλα τα πιο σημαντικά δεδομένα σας. Ενώ τα περισσότερα εξαρτήματα του υπολογιστή μπορούν να αντικατασταθούν, τα ανεκτίμητα δεδομένα στον σκληρό σας δίσκο δεν μπορούν να αντικατασταθούν, εκτός εάν έχετε ένα πρόσφατο αντίγραφο ασφαλείας. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να ελέγχετε την υγεία του σκληρού σας δίσκου στα Windows 11. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το ελέγξετε, από ενσωματωμένες μεθόδους στα Windows μέχρι τα διαγνωστικά εργαλεία του κατασκευαστή του σκληρού δίσκου σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες ή μόνο μία από τις μεθόδους που παραθέτουμε παρακάτω, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Τρόποι για έλεγχο υγείας σκληρού δίσκου

1. Ελέγξτε το BIOS

Εφόσον χρησιμοποιείτε μια σχετικά σύγχρονη μητρική πλακέτα, μπορείτε να εκτελέσετε ελέγχους σκληρού δίσκου στο BIOS, χωρίς παρεμβολές που βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα. Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας και αφού απενεργοποιηθεί και ενεργοποιηθεί ξανά επανειλημμένα, πατώντας Delete, F2, F12 ή οποιοδήποτε κουμπί σας λέει η οθόνη εκκίνησης, θα μεταφερθείτε στο BIOS σας. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε τα Windows 10 να εκκινούν απευθείας στο BIOS.

Μόλις μπείτε στο BIOS, οι ακριβείς οδηγίες θα εξαρτηθούν από τον κατασκευαστή της μητρικής πλακέτας σας. Στο MSI Mortar WiFi B550M στο BIOS, πηγαίνετε στις “Ρυθμίσεις -> Για προχωρημένους -> Αυτοέλεγχος NVME” για να δοκιμάσετε την υγεία των μονάδων NVMe. Ελέγξτε την υγεία του σκληρού δίσκου Windows 10 Msi Bios. Ενώ βρίσκεστε στο BIOS, είναι επίσης ένα καλό μέρος για να δείτε εάν ο σκληρός δίσκος που θέλετε να ελέγξετε εντοπίζεται πράγματι από τον υπολογιστή/τη μητρική σας πλακέτα. Σε Laptop Dell και HP, θα πρέπει να μπορείτε να ελέγχετε την υγεία του σκληρού δίσκου μεταβαίνοντας στο BIOS και αναζητώντας “Διαγνωστικά”.

Βελτιστοποίηση και ανασυγκρότηση στα Windows 11

Οι παραδοσιακοί σκληροί δίσκοι SATA μπορεί να έχουν ανοίξει σε μεγάλο βαθμό τη θέση τους για πολύ πιο γρήγορες μονάδες στερεάς κατάστασης, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ δημοφιλείς και παραμένουν ένας προσιτός τρόπος αποθήκευσης στοιχείων όπως εικόνων, βίντεο και άλλων μη επίπονων τύπων αρχείων. Οι SSD λειτουργούν λίγο διαφορετικά και, ενώ δεν χρειάζονται ποτέ ανασυγκρότηση (επειδή ο κατακερματισμός σχετίζεται με το πού αποθηκεύονται φυσικά τα δεδομένα στη μονάδα δίσκου, κάτι που δεν αποτελεί παράγοντα για το SSD), χρειάζονται μερικές φορές βελτιστοποίηση. Εάν αισθάνεστε ότι ο σκληρός σας δίσκος χωρίς SSD επιβραδύνεται, τότε θα πρέπει να ελέγξετε για να δείτε πόσο κατακερματισμένος είναι. Ενδέχεται βέβαια να χρειαστεί και αναβάθμιση σε SSD.

Διαβάστε  3 τρόποι για βρείτε τον κωδικό του ρούτερ σας εύκολα και γρήγορα!

Μπορείτε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο εργαλείο ανασυγκρότησης των Windows 11. Ανοίξτε το “Search” και πληκτρολογήστε “disk defrag”. Επιλέξτε “Ανασυγκρότηση και βελτιστοποίηση μονάδων δίσκου”. Τρόποι για να ελέγξετε την υγεία του σκληρού δίσκου στα Windows 11 Ανασυγκρότηση Επιλέξτε τη μονάδα δίσκου σας και κάντε κλικ στο “Βελτιστοποίηση”. Αυτό εκτελεί μια σάρωση για κατακερματισμένα αρχεία και βελτιστοποιεί τη μονάδα δίσκου για καλύτερη απόδοση.

Τρόποι για να ελέγξετε την υγεία του σκληρού δίσκου στα Windows 11. Defrag Optimize Στην πραγματικότητα διαπιστώσαμε ότι η δωρεάν εφαρμογή Defraggler κάνει καλύτερη δουλειά στον εντοπισμό και τη μείωση του κατακερματισμού, αλλά δεν θέλουν όλοι να εγκαταστήσουν επιπλέον εφαρμογές όταν η λειτουργικότητα είναι ενσωματωμένη απευθείας στο λειτουργικό σύστημα. Το MyDefrag είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή. Μπορείτε επίσης να βελτιστοποιήσετε το SSD σας στο εργαλείο ανασυγκρότησης και βελτιστοποίησης των Windows 11, αν και τα Windows 11 θα πρέπει να φροντίζουν τη διαδικασία αυτόματα.

Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία του κατασκευαστή του σκληρού δίσκου

Οι περισσότεροι μεγάλοι κατασκευαστές σκληρών δίσκων παρέχουν δωρεάν ισχυρά εργαλεία για την παρακολούθηση της υγείας και της απόδοσης του σκληρού σας δίσκου. Το πρώτο βήμα για να μάθετε ποιο να χρησιμοποιήσετε είναι, φυσικά, να γνωρίζετε τη μάρκα του σκληρού σας δίσκου. Εάν γνωρίζετε τη μάρκα του σκληρού σας δίσκου, μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα. Εάν δεν το κάνετε, πατήστε το πλήκτρο Win, πληκτρολογήστε “διαχείριση συσκευών” και κάντε κλικ όταν εμφανιστεί στα αποτελέσματα αναζήτησης. Στη Διαχείριση Συσκευών, ανοίξτε την επιλογή «Μονάδες δίσκου» και σημειώστε τον αριθμό μοντέλου του σκληρού σας δίσκου. Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε τον αριθμό μοντέλου στο Google για να εμφανιστούν αποτελέσματα που θα σας δείξουν τη μάρκα του σκληρού δίσκου. Μετά από αυτό, μεταβείτε στη σελίδα υποστήριξης του κατασκευαστή και αναζητήστε το βοηθητικό πρόγραμμα σκληρού δίσκου.

Για να σας βοηθήσουμε, οι παρακάτω είναι σύνδεσμοι προς τις σχετικές σελίδες λήψης μερικών από τις μεγαλύτερες μάρκες σκληρών δίσκων:

Western Digital

Seagate

Samsung

Καθένα από αυτά τα εργαλεία λειτουργεί λίγο διαφορετικά, αλλά το πιο σημαντικό, το καθένα έχει διαγνωστικά χαρακτηριστικά που σας επιτρέπουν να ελέγξετε την υγεία του σκληρού σας δίσκου.

Εργαλείο CHKDSK των Windows

Το εργαλείο CHKDSK των Windows είναι ένα ενσωματωμένο εργαλείο των Windows που θα σαρώσει τον δίσκο σας για να εντοπίσει σφάλματα συστήματος και κατεστραμμένους τομείς. Βοηθά επίσης στον έλεγχο της υγείας του σκληρού δίσκου, δείχνοντάς σας τυχόν σφάλματα. Θα σαρώσει και θα διορθώσει προβλήματα (αν είναι δυνατόν) και θα σας ενημερώσει εάν υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα που δεν μπορεί να διορθώσει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο για να ελέγξετε την υγεία του δίσκου και να διορθώσετε κατεστραμμένους τομείς και σφάλματα.

Ανοίξτε την «Αναζήτηση» και πληκτρολογήστε «cmd». Επιλέξτε “Εκτέλεση ως διαχειριστής” στην περιοχή “Γραμμή εντολών”. “Εισαγάγετε chkdsk στη γραμμή εντολών και πατήστε Enter. Αυτό εκτελεί μια βασική σάρωση. Τρόποι για να ελέγξετε την υγεία του σκληρού δίσκου στα Windows 11 Chkdsk Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το chkdsk /f /r για να διορθώσετε κατεστραμμένους τομείς και να ανακτήσετε τυχόν αναγνώσιμα δεδομένα εάν είναι δυνατόν.

Διαβάστε  Desktop ή Laptop; Διαφορές, τι να επιλέξετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας

Μια άλλη επιλογή είναι το chkdsk /f /r /x, το οποίο αποσυναρμολογεί πρώτα τη μονάδα δίσκου. Η Microsoft διαθέτει μια πλήρη λίστα επιλογών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με το chkdsk για να ελέγξετε την υγεία του σκληρού σας δίσκου.

Χρησιμοποιήστε το WMIC

Το WMIC είναι μια διεπαφή γραμμής εντολών που σας επιτρέπει να εκτελείτε πολλές διοικητικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της υγείας του σκληρού δίσκου. Χρησιμοποιεί το S.M.A.R.T. (Τεχνολογία Αυτοελέγχου, Ανάλυσης και Αναφοράς) χαρακτηριστικό των σκληρών δίσκων για να δείτε την κατάσταση και να παράσχετε ένα απλό συμπέρασμα, όπως “OK”, “Pred Fail” κ.λπ. Εξακολουθεί να είναι μια πολύ βασική εντολή που προσφέρει πολύ λίγες πληροφορίες, αλλά είναι μια γρήγορη ενσωματωμένη δυνατότητα των Windows. Για να ελέγξετε έναν σκληρό δίσκο με WMIC, πατήστε τα κουμπιά Win + R για να ανοίξετε το παράθυρο διαλόγου Εκτέλεση.

Πληκτρολογήστε cmd και κάντε κλικ στο “OK” για να ανοίξετε τη γραμμή εντολών των Windows. Γράψτε wmic και πατήστε Enter. Όταν η διεπαφή WMI είναι έτοιμη, πληκτρολογήστε: ο δίσκος αποκτά κατάσταση και πατήστε ξανά Enter. Θα δείτε την κατάσταση του σκληρού σας δίσκου μετά από μια μικρή καθυστέρηση.

Χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο ελέγχου υγείας σκληρού δίσκου τρίτου κατασκευαστή

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο ελέγχου της υγείας του σκληρού δίσκου τρίτου κατασκευαστή που θα προσφέρει πολύ περισσότερες πληροφορίες από απλώς καλή ή κακή κατάσταση. Αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούν την ίδια δυνατότητα «S.M.A.R.T» των σκληρών δίσκων για την ανάκτηση δεδομένων, ακριβώς όπως το WMIC. Ωστόσο, παρέχουν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες αντί να δείχνουν απλώς καλές ή κακές καταστάσεις.

CrystalDiskInfo

Για το σκοπό αυτό, το CrystalDiskInfo είναι ένα πραγματικά απλό, αλλά ισχυρό εργαλείο. Είναι ένα δωρεάν στη χρήση εργαλείο που είναι εξαιρετικά ελαφρύ και προσφέρει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, όπως θερμοκρασία, κατάσταση υγείας, τύπο και χαρακτηριστικά σκληρού δίσκου και άλλα χαρακτηριστικά, όπως ποσοστό σφάλματος ανάγνωσης/εγγραφής, χρόνος περιστροφής κ.λπ. . Όταν κάνετε λήψη και εξαγωγή των αρχείων, επιλέξτε το κατάλληλο εργαλείο για την έκδοση των Windows 10. Προτείνουμε να επιλέξετε την έκδοση 64-bit. Επιλέξτε είτε “DiskInfo32” ή “DiskInfo64”. Αυτό εκτελεί το εργαλείο χωρίς να εγκαταστήσει τίποτα.

Πώς να ελέγξετε την υγεία του σκληρού δίσκου στα Windows 10

Όταν επιλέγετε το εργαλείο, δεν συμβαίνει τίποτα για περίπου 10 δευτερόλεπτα μέχρι να δείτε μια πλήρη αναφορά. Στο μενού Λειτουργία, μπορείτε να επιλέξετε πιο σύνθετες επιλογές. Μπορείτε ακόμη και να ελέγξετε την υγεία του σκληρού δίσκου κατά την εκκίνηση. Υπάρχουν επίσης άλλα εργαλεία ελέγχου της υγείας του σκληρού δίσκου τρίτων, όπως το Hard Disk Sentinel και το HDDScan. Αυτά είναι πολύ πιο προηγμένα με πολλές επιπλέον δυνατότητες, αλλά για έναν μέσο χρήστη, το CrystalDiskInfo θα πρέπει να λειτουργεί τέλεια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα προαναφερθέντα εργαλεία για να ελέγξετε την υγεία του σκληρού δίσκου στα Windows 11. Εάν δεν χρειάζεστε επιπλέον λεπτομέρειες, τότε τα ενσωματωμένα εργαλεία των Windows θα πρέπει να λειτουργούν άψογα.

Συχνές Ερωτήσεις

1. Ποια είναι η διάρκεια ζωής συνήθως των σκληρών δίσκων;

Ένας παραδοσιακός σκληρός δίσκος διαρκεί συνήθως τρία έως πέντε χρόνια, αλλά μπορεί να διαρκέσει περισσότερο αν είστε προσεκτικοί. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει απλώς να πετάτε τον φορητό υπολογιστή σας εκείνη τη στιγμή. Οι SSD τείνουν να διαρκούν περίπου 10 χρόνια. Φυσικά, το υλικό έχει μερικές φορές δυσλειτουργίες όπως κάθε προϊόν, επομένως η μονάδα δίσκου μπορεί να αποτύχει νωρίτερα παρά αργότερα.

Διαβάστε  Το Facebook δεν λειτουργεί! Έπεσε; Όλες οι απαντήσεις

2. Ποια είναι τα πρώτα σημάδια ότι ο σκληρός μου δίσκος αποτυγχάνει;

Συνήθως, θα λαμβάνετε κάποια προειδοποίηση πριν αρχίσει να μειώνεται η κατάσταση του σκληρού σας δίσκου. Αυτά τα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν μόνο λίγες εβδομάδες πριν αποτύχει η μονάδα δίσκου, επομένως ενεργήστε γρήγορα και δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας τακτικά. Μερικά από τα πιο κοινά σημάδια περιλαμβάνουν: Όλο και μεγαλύτεροι χρόνοι εκκίνησης Το σύστημα κολλάει, ειδικά όταν συμβαίνουν συχνά. Εμφανίζεται το Blue Screen of Death, ειδικά αν συμβαίνει συχνά. Σφάλματα BIOS κατά την εκκίνηση. Τα αρχεία λείπουν (σημαίνει ότι τα τμήματα αποτυγχάνουν). Η Εξερεύνηση αρχείων χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να φορτώσει τα αρχεία. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ρωτήσετε ειδικούς για επισκευή υπολογιστών.

3. Πώς επηρεάζει η αναβάθμιση σε Windows 11 την υγεία του σκληρού μου δίσκου;

Εφόσον ο υπολογιστής σας πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις και έχετε άφθονο ελεύθερο χώρο, δεν θα πρέπει να υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα Windows 11 αλλάζουν από τη διαμέριση Master Boot Records (MBR) σε κατάτμηση GUID Partition Table (GPT), επομένως ενδέχεται να χρειαστεί να μετατραπούν πρώτα οι παλαιότερες μονάδες δίσκου.

4. Αξίζει να αντικαταστήσω μια μονάδα που παρουσιάζει βλάβη ή πρέπει να αγοράσω νέο υπολογιστή;

Αυτό εξαρτάται από την ηλικία του υπολογιστή σας. Εάν ο υπολογιστής σας είναι μόλις ενός ή δύο ετών, είναι πολύ φθηνότερο να αγοράσετε έναν νέο σκληρό δίσκο. Για παλαιότερους υπολογιστές, ρίξτε μια ματιά στο άλλο υλικό σας. Εξακολουθεί να είναι συμβατό με τις περισσότερες νεότερες εφαρμογές και τα Windows 11; Εάν η απάντηση είναι όχι, είναι πιθανώς καλύτερο να κάνετε αναβάθμιση σε νέο υπολογιστή, εάν είναι δυνατόν. Διαφορετικά, μπορεί να καταλήξετε με έναν νέο σκληρό δίσκο, ενώ άλλο υλικό αρχίζει να αποτυγχάνει ή να καταστεί απαρχαιωμένο. 5. Πώς μπορώ να κάνω τον σκληρό μου δίσκο να διαρκέσει περισσότερο; Εάν χρησιμοποιείτε σκληρό δίσκο, απλά να είστε προσεκτικοί μαζί του, ειδικά όταν περιστρέφεται. Αν πρόκειται για φορητό, τότε θα χρειαστεί αλλαγή. Δείτε στη κατηγορία μας για επισκευή Laptop, την ανάλογη υπηρεσία.

Οποιοσδήποτε τύπος σοκ, όπως η πτώση του laptop σας, μπορεί να καταστρέψει τον σκληρό σας δίσκο. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας αερίζεται σωστά για να αποτρέψετε την υπερθέρμανση, η οποία μπορεί να προκαλέσει πρόωρη αστοχία των μονάδων δίσκου. Αν και δεν μπορείτε να αποτρέψετε οποιαδήποτε κατασκευαστικά ελαττώματα, η μεταχείριση του υπολογιστή σας σαν να είναι ο μόνος που θα έχετε ποτέ, μπορεί να σας βοηθήσει να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του σκληρού σας δίσκου κατά ένα χρόνο ή περισσότερο. Δώστε προσοχή καθώς σε περίπτωση που χάσετε την πρόσβαση θα πρέπει να ψάξετε για ανάκτηση δεδομένων. Εάν παρατηρείτε ήδη προβλήματα, ωστόσο, είναι πολύ αργά και καιρός να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας και είτε να αποκτήσετε έναν νέο σκληρό δίσκο είτε έναν νέο υπολογιστή.