τι είναι το moden router

Τι είναι το Modem Router και ποιες οι διαφορές τους

Modem και Router ή αλλιώς δρομολογητής είναι και οι δύο λέξεις που πιθανότατα έχετε ακούσει αμέτρητες φορές. Δεν μπορείτε να μπείτε στο Διαδίκτυο χωρίς αυτά και είτε το γνωρίζετε είτε όχι, χρησιμοποιείτε Modem και Router περισσότερο από ό,τι νομίζετε. Η γραμμή μεταξύ των δύο μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί μερικές φορές, γι ‘αυτό τόσοι πολλοί άνθρωποι μπερδεύονται. Αυτός ο οδηγός αναλύει τι κάνουν τόσο τα μόντεμ όσο και οι δρομολογητές και προσφέρει μερικές προτάσεις για το ποια συσκευή είναι η καλύτερη για εσάς.

Τι είναι ένα Modem;

Το Modem είναι μια συσκευή που σας επιτρέπει να συνδεθείτε στο Διαδίκτυο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μόντεμ, ανάλογα με τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο. Για να αναφέρουμε μερικά αυτά περιλαμβάνουν μόντεμ ADSL, καλωδιακά και οπτικών ινών. Ενώ όλα αυτά λειτουργούν ελαφρώς διαφορετικά, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό. Το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζετε είναι το είδος της υπηρεσίας Internet που έχετε για να επιλέξετε το σωστό Modem. Εάν πληρώνετε για τη δική σας υπηρεσία Διαδικτύου, πιθανότατα έχετε ήδη ένα μόντεμ μέσα στο σπίτι σας, που συνήθως παρέχεται από τον τοπικό πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP). Αυτά έχουν σύνδεση με τον ISP σας και σύνδεση για χρήση των συσκευών σας για σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Ορισμένα Modem, όπως αυτά που παρέχονται από ορισμένους ISP, έχουν επίσης ενσωματωμένους δρομολογητές. Θα δούμε ποια είναι αυτά στη συνέχεια.

Τι είναι ένας Router;

Ένα Router στέλνει κίνηση στο Διαδίκτυο σε διάφορες συσκευές στο σπίτι σας. Αυτά σας επιτρέπουν να πάρετε το μόντεμ που παρέχεται από τον ISP σας και να το συνδέσετε με υπολογιστές και διάφορες άλλες συσκευές. Οι περισσότεροι δρομολογητές αυτές τις μέρες σάς επιτρέπουν επίσης να ρυθμίσετε ασύρματα δίκτυα. Ένα Router θα έχει μια θύρα Ethernet για το μόντεμ σας και πολλές θύρες Ethernet για επιτραπέζιους υπολογιστές ή άλλες συσκευές που χρησιμοποιούν ενσύρματη σύνδεση. Εάν πρόκειται για ασύρματο Router, θα σας επιτρέψει επίσης να δημιουργήσετε ένα ασύρματο δίκτυο μέσα στο σπίτι σας.

Διαβάστε  Το δίκτυο 5G και η εξέλιξη του στην Ελλάδα

Αυτό σας επιτρέπει να συνδεθείτε στο Διαδίκτυο με Laptop, tablet ή άλλες συσκευές. Υπάρχουν διάφορα πρότυπα ασύρματου δικτύου όπως 802.11ac, 802.11n, 802.11g. Το 802.11ac είναι η τρέχουσα δημοφιλής μορφή, αλλά τα νέα ασύρματα πρότυπα τείνουν να βγαίνουν κάθε λίγα χρόνια με καλύτερη εμβέλεια ή μεγαλύτερες ταχύτητες. Ένα ασύρματο Router έχει περιορισμένη εμβέλεια όσον αφορά τις συνδέσεις, επομένως εάν ζείτε σε ένα μεγάλο σπίτι, μπορεί να έχετε ορισμένες περιοχές που δεν έχουν καλή σύνδεση. Τα δίκτυα με ενίσχυση σήματος ή τα Router λύνουν αυτό το πρόβλημα τοποθετώντας πολλές συσκευές που μοιράζονται τη σύνδεση σε όλο το σπίτι σας, επιτρέποντάς σας να βρίσκεστε πάντα στην εμβέλεια μιας. Οι οικιακόι δρομολογητές αυτές τις μέρες θα περιλαμβάνουν συχνά πολλαπλές δυνατότητες ασφαλείας, όπως ένα τείχος προστασίας για να διατηρείτε τις συσκευές στο δίκτυό σας ασφαλείς.

Τώρα που εξετάσαμε τις τεχνικές διαφορές μεταξύ ενός μόντεμ και ενός Router, ας δούμε τις πρακτικές διαφορές. Και οι δύο συσκευές μοιάζουν αρκετά: Μια συσκευή με φώτα που αναβοσβήνουν στο μπροστινό μέρος και μερικά καλώδια που βγαίνουν από πίσω. Πώς τα ξεχωρίζεις; Τα περισσότερα Router θα έχουν επίσης κεραίες για ασύρματες συνδέσεις, ενώ ένα αυτόνομο μόντεμ δεν θα έχει ποτέ κεραίες. Ένα Modem θα έχει επίσης λιγότερες συνδέσεις καλωδίων: Μία για τη σύνδεση ISP και μία για τον υπολογιστή ή το Router σας. Ένας δρομολογητής, από την άλλη πλευρά, θα έχει συνήθως μία θύρα για σύνδεση σε ένα μόντεμ και στη συνέχεια τέσσερις ή περισσότερες για συσκευές μέσα στο σπίτι σας.

Για να συνδεθείτε στο Διαδίκτυο, χρειάζεστε μόνο ένα μόντεμ ούτως ή άλλως, τεχνικά. Μόνο μία συσκευή τη φορά μπορεί να συνδεθεί σε ένα Modem, ενώ εάν συνδέσετε έναν δρομολογητή σε ένα μόντεμ, πολλές συσκευές μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το μόντεμ. Μην ξεχνάτε επίσης τα επιπλέον χαρακτηριστικά ασφαλείας του δρομολογητή. Ένα αυτόνομο μόντεμ δεν εκπέμπει ασύρματα τη σύνδεση στο Διαδίκτυο. Εάν σκοπεύετε να συνδεθείτε ασύρματα, θα χρειαστείτε έναν δρομολογητή.

Διαβάστε  Αργό Laptop - Πως να βελτιώσεις την ταχύτητα

Μόντεμ/Συσκευές Router 2 σε 1

Ένα μόντεμ που περιλαμβάνει επίσης ένα ενσωματωμένο Router ακούγεται σαν μια υπέροχη ιδέα, και μερικές φορές είναι, αλλά όχι κάθε φορά. Αν και είναι βολικό να έχετε τις δύο συσκευές σε ένα μόνο κομμάτι υλικού, αυτό μπορεί να είναι περιοριστικό. Τις περισσότερες φορές, όταν αντιμετωπίζετε έναν συνδυασμό μόντεμ/Router 2 σε 1, παρέχεται από τον ISP σας. Αυτά προορίζονται να λειτουργούν για σχεδόν κάθε πελάτη που εξυπηρετεί ο ISP, αλλά συχνά σημαίνει ότι ούτε το Modem ούτε το Router μέσα στο κουτί είναι ιδιαίτερα καλά. Εάν σκοπεύετε να αγοράσετε το δικό σας ξεχωριστό Router και μόντεμ, ίσως είναι λογικό να επιλέξετε ένα 2-σε-1.

Σε αυτήν την περίπτωση, επειδή το αγοράζετε για τις δικές σας ανάγκες, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι τόσο η πλευρά του Modem όσο και του Router της συσκευής έχουν τις δυνατότητες και τη λειτουργικότητα που χρειάζεστε.

Πώς να αποκτήσετε την καλύτερη απόδοση Wi-Fi – Ποια πρέπει να αγοράσετε;

Εάν αναζητάτε μεγαλύτερες ταχύτητες Διαδικτύου, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αναβαθμίσετε το μόντεμ, το Router σας ή και τα δύο. Ποιο από αυτά θα παρείχε το μεγαλύτερο όφελος; Πρέπει να κάνετε αναβάθμιση; Αγοράστε ένα μόντεμ εάν… Ο ISP σας επιτρέπει να αναβαθμίσετε το μόντεμ σας. Το υπάρχον Modem σας διαθέτει ενσωματωμένο Router.

Αναζητάτε μια πιο ευέλικτη ρύθμιση δικτύου. Θέλετε ένα αυτόνομο μόντεμ χωρίς ενσωματωμένο Router.

Αγοράστε ένα Router εάν… Θέλετε να συνδέσετε περισσότερες συσκευές στο μόντεμ σας. Θέλετε να μεταφέρετε δεδομένα μεταξύ συσκευών στο σπίτι σας. Έχετε συσκευές με πιο σύγχρονες τεχνολογίες Wi-Fi από αυτές που μπορεί να αντέξει το Router σας. Θέλετε να αναβαθμίσετε την ασφάλεια του οικιακού σας δικτύου. Όταν λοιπόν αναρωτηθείτε τι είναι το Modem Router, μελετήστε τον οδηγό ή καλέστε την PC Supports πριν κάνετε κάποια αγορά. Πραγματοποιούμε εγκατάσταση του δικτύου Internet στο σπίτι σας άμεσα και αξιόπιστα.

Διαβάστε  Το ποντίκι κινείται μόνο του ή δεν λειτουργεί - Χάλασε; Top Οδηγός

Ένα νέο Modem θα επιταχύνει τη σύνδεσή μου στο Διαδίκτυο;

Πιθανώς. Ο απόλυτος κριτής της ταχύτητάς σας στο Διαδίκτυο είναι ο ISP σας. Εάν το τρέχον Modem σας μπορεί να φτάσει τη μέγιστη ταχύτητα που πληρώνετε, ένα νεότερο μόντεμ δεν θα το αλλάξει αυτό. Εάν διαθέτετε παλαιότερο μόντεμ, η εναλλαγή σε νέο μπορεί να επιτρέψει μεγαλύτερες ταχύτητες Διαδικτύου. Εάν έχετε κάνει πρόσφατα αναβάθμιση σε πρόγραμμα Internet υψηλότερης βαθμίδας και δεν βλέπετε μεγαλύτερες ταχύτητες, η αναβάθμιση του μόντεμ σας μπορεί να σας βοηθήσει.

2. Ένα νέο μόντεμ θα επιταχύνει ένα αργό Wi-Fi;

Εκτός εάν το Modem σας διαθέτει ενσωματωμένο Router Wi-Fi, όχι. Οι ταχύτητες Wi-Fi τείνουν να μειώνονται πριν από την ταχύτητα του Διαδικτύου σας. Μπορείτε να το ελέγξετε επισκεπτόμενοι έναν ιστότοπο όπως το speedtest.net από μια ενσύρματη σύνδεση και, στη συνέχεια, την ασύρματη σύνδεση για σύγκριση.

3. Ένα νέο Router θα επιταχύνει το αργό Wi-Fi;

Μερικές φορές ναι. Εάν έχετε ένα νέο tablet, αλλά ο δρομολογητής σας δεν υποστηρίζει τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες Wi-Fi, για παράδειγμα, το tablet σας θα κολλήσει με την ταχύτητα της παλαιότερης τεχνολογίας Wi-Fi. Η αναβάθμιση του Router σας θα επιτρέψει στη συσκευή σας να χρησιμοποιήσει την ταχύτερη νέα τεχνολογία.

4. Πώς μπορώ να ξέρω ποιον τύπο συσκευής έχω;

Εκτός από τις διαφορές που αναφέραμε, ο ευκολότερος τρόπος να το διαπιστώσετε είναι να αναζητήσετε τον αριθμό μοντέλου και να τον αναζητήσετε στον ιστότοπο του κατασκευαστή. Δώστε περισσότερη προσοχή στο Router σας. Για τα περισσότερα πράγματα που μας ενδιαφέρουν όσον αφορά την ασφάλεια, την ταχύτητα Διαδικτύου και την ευκολία χρήσης, ο δρομολογητής σας είναι πιο σημαντικός από το μόντεμ σας.

Το Modem σας συνδέεται στο Διαδίκτυο, αλλά το Router πραγματοποιεί όλες τις συνδέσεις που έχουν σημασία για τις συσκευές σας. Εάν το Router σας σας δημιουργεί προβλήματα, φροντίστε να ανατρέξετε στον οδηγό μας για την αντιμετώπιση προβλημάτων του Router σας.