Δεν αναγνωρίζουν τα ακουστικά τα Windows

Δεν αναγνωρίζουν τα ακουστικά τα Windows – Οδηγός για Laptop PC

Η εγκατάσταση συσκευών ήχου στα Windows μπορεί να είναι μια ακατάστατη δουλειά. Τα προγράμματα οδήγησης μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους, τα Windows μπορεί να διαβάζουν εσφαλμένα ένα είδος εξόδου ήχου ως άλλο και ίσως χρειαστεί να ψάξετε στις ρυθμίσεις ήχου σας για να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει. Όταν τα ακουστικά σας δεν λειτουργούν στα Windows 10 και 11, ήρθε η ώρα για κάποια αντιμετώπιση προβλημάτων. Φυσικά, όλα πάνε καλά, θα πρέπει να μπορείτε να συνδέσετε μια συσκευή ήχου και να τη βάλετε να λειτουργεί, αλλά αν αυτό δεν συμβεί, αυτός ο οδηγός είναι εδώ για να σας βοηθήσει και να σας σώσει.

Δεν αναγνωρίζουν τα ακουστικά τα Windows; Μήπως φταίει η Σύνδεση;

Πίνακας Περιεχομένου

1. Απομονώστε το πρόβλημα

Προτού προχωρήσετε σε όλες τις επιδιορθώσεις που βασίζονται σε λογισμικό που παραθέτουμε παρακάτω, είναι σημαντικό να ελέγξετε ότι το ζήτημα δεν σχετίζεται με το υλικό. Εάν είναι, τότε οι παρακάτω διορθώσεις πιθανότατα δεν θα σας βοηθήσουν. Τα ακουστικά δεν λειτουργούν στην εκκίνηση των Windows 10; Τα δύο αξιοσημείωτα κομμάτια υλικού που θα μπορούσαν να είναι ελαττωματικά όταν τα ακουστικά σας δεν λειτουργούν είναι τα ίδια τα ακουστικά και η θύρα στην οποία τα συνδέετε. Πρώτα, συνδέστε τα ακουστικά σε μια διαφορετική συσκευή για να δείτε αν λειτουργούν εκεί. Είναι πιθανώς ένα καλό σημάδι ότι χρειάζεστε νέα ακουστικά, αν εξακολουθούν να μην λειτουργούν.

Εάν λειτουργούν σε διαφορετική συσκευή, δοκιμάστε να συνδέσετε τα ακουστικά σε διαφορετική θύρα ήχου στον υπολογιστή στην οποία δεν λειτουργούν. Εάν ξεκινήσουν ξαφνικά να λειτουργούν, τότε υποδηλώνει ότι το πρόβλημα είναι στην αρχική θύρα. Μπορείτε απλώς να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τα ακουστικά σας από τη νέα θύρα ή να διαβάζετε τη λίστα με τις επιδιορθώσεις μας.

Βεβαιωθείτε ότι τα ακουστικά έχουν οριστεί ως ενεργοποιημένα και ότι έχουν οριστεί ως προεπιλεγμένη συσκευή

Το άλλο κρίσιμο μέρος όπου μπορεί να χρειαστεί να ελέγξετε πότε τα ακουστικά σας δεν λειτουργούν στα Windows 11 είναι το παράθυρο Ήχος. Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε εδώ είναι να κάνετε δεξί κλικ στο εικονίδιο του ηχείου στην περιοχή ειδοποιήσεων στη γωνία των Windows και, στη συνέχεια, να κάνετε κλικ στις «Ρυθμίσεις ήχου». Από τη λίστα “Επιλέξτε πού θα αναπαράγεται ήχος”, κάντε κλικ στο βέλος δίπλα στα ακουστικά σας και, στη συνέχεια, στη νέα οθόνη κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού “ορισμός ως προεπιλεγμένης συσκευής ήχου” και επιλέξτε “Χρήση ως προεπιλογή για ήχο”.

Διαβάστε  Πώς να δεις το χρονολόγιο – ιστορικό τοποθεσίας στο Google Maps

Διορθώστε τα ακουστικά που δεν λειτουργούν στα Windows – Χρήση ως προεπιλογή

Εάν δεν βλέπετε τα ακουστικά σας στη λίστα, τότε ενδέχεται να είναι απενεργοποιημένα. Στο παράθυρο Ρυθμίσεις ήχου, κάντε κύλιση προς τα κάτω και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο «Περισσότερες ρυθμίσεις ήχου», το οποίο θα σας μεταφέρει στο κλασικό παράθυρο «Ήχος». Διορθώστε τα ακουστικά που δεν λειτουργούν Windows Περισσότερες ρυθμίσεις ήχου Για να ορίσετε τα ακουστικά σας ως την προεπιλεγμένη συσκευή ήχου, βρείτε τα στην καρτέλα “Αναπαραγωγή” και, στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ σε έναν κενό χώρο και βεβαιωθείτε ότι είναι επιλεγμένο το “Εμφάνιση απενεργοποιημένων συσκευών”.

Για να αλλάξετε γρήγορα την προτιμώμενη έξοδο ήχου στα Windows 11, κάντε κλικ στο εικονίδιο του ηχείου και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο βέλος δίπλα στη γραμμή έντασης ήχου και επιλέξτε τη συσκευή εξόδου από εκεί. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να μιλήσετε με τους ειδικούς της PC Supports για τον έλεγχο του προβλήματος. Θα προχωρήσουμε σε επισκευή του υπολογιστή σας μόνο αν είναι απαραίτητο.

Ενημερώστε, επανεγκαταστήστε ή αντικαταστήστε τα προγράμματα οδήγησης ήχου

Εάν συνδέσετε τα ακουστικά σας στον υπολογιστή σας με Windows και λαμβάνετε αυτόν τον καθησυχαστικό ήχο “ding”, τα καλά νέα είναι ότι εντοπίζονται σε επίπεδο υλικού. Τα κακά νέα είναι ότι κάτι πάει στραβά στο λογισμικό που καταλήγει στην παράδοση του ήχου από τον υπολογιστή στα ακουστικά. Για να το διορθώσετε, κάντε δεξί κλικ στο μενού Έναρξη και μεταβείτε στο «Διαχείριση συσκευών -> Ελεγκτές ήχου, βίντεο και παιχνιδιών» και, στη συνέχεια, επιλέξτε το πρόγραμμα οδήγησης ήχου. (Στην περίπτωσή μας, είναι το “Realtek High Definition Audio.”)

Ξεκινήστε κάνοντας δεξί κλικ στο πρόγραμμα οδήγησης, επιλέγοντας «Ενημέρωση προγράμματος οδήγησης» και μετά «Αυτόματη αναζήτηση για ενημερωμένο λογισμικό προγράμματος οδήγησης». Σε περίπτωση αποτυχίας, κάντε δεξί κλικ στο πρόγραμμα οδήγησης και, στη συνέχεια, «Απενεργοποίηση συσκευής» πριν την ενεργοποιήσετε ξανά. Τέλος, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να επαναφέρετε το πρόγραμμα οδήγησης επιλέγοντας «Ιδιότητες» από το μενού με το δεξί κλικ του προγράμματος οδήγησης και, στη συνέχεια, κάνοντας κλικ στην καρτέλα «Πρόγραμμα οδήγησης» και «Επιστροφή προγράμματος οδήγησης».

Ορισμένοι χρήστες έχουν επίσης αναφέρει τα ακόλουθα ως επιδιόρθωση. Στο παράθυρο «Ενημέρωση προγράμματος οδήγησης», κάντε κλικ στο «Αναζήτηση στον υπολογιστή μου για λογισμικό προγράμματος οδήγησης», μετά στο «Επιτρέψτε μου να επιλέξω από μια λίστα» και επιλέξτε «Συσκευή ήχου υψηλής ευκρίνειας». Ενδέχεται να λάβετε ένα προειδοποιητικό μήνυμα ότι το πρόγραμμα οδήγησης ενδέχεται να μην είναι συμβατό. Αγνοήστε το μήνυμα και, στη συνέχεια, προχωρήστε και εγκαταστήστε το πρόγραμμα οδήγησης. Εάν αυτό δεν λειτουργεί, μπορείτε επίσης να ελέγξετε τον ιστότοπο του κατασκευαστή των ακουστικών για το πιο πρόσφατο πρόγραμμα οδήγησης.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τη σωστή έκδοση για τη συσκευή και το λειτουργικό σας σύστημα. Όταν Δεν αναγνωρίζουν τα ακουστικά τα Windows πραγματικά το πρόβλημα μπορεί να αφορά πολλές περιπτώσεις.

Αλλάξτε την “Προεπιλεγμένη μορφή” των ακουστικών σας

Επιστρέψτε στο παράθυρο Ήχος και κάντε κλικ στην καρτέλα Αναπαραγωγή. Κάντε δεξί κλικ στα ακουστικά σας (μπορεί να εμφανίζονται ως “Ηχεία” εάν είναι συνδεδεμένα ή ως “2η έξοδος ήχου” ή παρόμοια), μετά κάντε κλικ στο “Ιδιότητες” και στην καρτέλα Για προχωρημένους. Δοκιμάστε να παίξετε με την “Προεπιλεγμένη μορφή” των ακουστικών, κάνοντας κλικ στο “Δοκιμή” κάθε φορά που την αλλάζετε για να δείτε αν αρχίζετε να ακούτε ήχο.

Διαβάστε  Πως να αναβαθμίσετε την μνήμη Ram στον Υπολογιστή

Επιλέξτε HD Audio Over AC97

Το AC97 και το HD Audio είναι δύο πρότυπα ήχου που συνήθως συνδέονται με την μπροστινή υποδοχή 3,5 mm σε πολλούς επιτραπέζιους υπολογιστές. Το αν ο υπολογιστής σας χρησιμοποιεί το ένα ή το άλλο θα εξαρτηθεί τελικά από το ποια κεφαλίδα συνδέει τη μητρική σας με τις μπροστινές θύρες ήχου.

Υποθέτοντας ότι όλα είναι σωστά συνδεδεμένα στο εσωτερικό (π.χ. χρησιμοποιώντας την πιο πρόσφατη κεφαλίδα ήχου HD, η οποία εντοπίζει αυτόματα τις συσκευές), θα πρέπει να μεταβείτε στο εργαλείο προγράμματος οδήγησης ήχου και να βεβαιωθείτε ότι οι “Ρυθμίσεις σύνδεσης” είναι σωστές. Το εργαλείο προγράμματος οδήγησης ήχου είναι το Realtek HD Audio Manager (βρίσκεται στον Πίνακα Ελέγχου). Ανοίξτε το, κάντε κλικ στο γρανάζι Ρυθμίσεις στην επάνω δεξιά γωνία και βεβαιωθείτε ότι στις “Ρυθμίσεις σύνδεσης” είναι επιλεγμένο το “HD Audio Front Panel”.

Όσο βρίσκεστε εδώ, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα ακουστικά ως δεύτερη συσκευή ήχου αντί να αντικαταστήσετε τα ηχεία σας επιλέγοντας το πλαίσιο που επισημάναμε με κόκκινο παρακάτω.

Διαβάστε – Δεν ανοίγουν τα Windows – Οδηγός και Λύσεις

Βεβαιωθείτε ότι το Bluetooth λειτουργεί σωστά

Ένα άλλο πρόβλημα με τα ακουστικά σας που δεν λειτουργούν στα Windows 10 και 11 μπορεί να σχετίζεται με το Bluetooth. Προφανώς, αυτό ισχύει μόνο για ακουστικά Bluetooth. Υπάρχουν δύο βασικά πράγματα που πρέπει να αναζητήσετε.

Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι τα ακουστικά σας είναι συμβατά με τα Windows 10/11 και τον υπολογιστή σας. Εάν ο υπολογιστής σας υποστηρίζει μόνο Bluetooth 4.0 αλλά τα ακουστικά σας είναι 5.0, ενδέχεται να μην λειτουργούν σωστά. Κάντε δεξί κλικ στην Έναρξη και επιλέξτε «Διαχείριση Συσκευών». Αναπτύξτε το “Bluetooth” για να δείτε την τρέχουσα έκδοση Bluetooth. Το δεύτερο ζήτημα μπορεί να είναι ότι το Bluetooth είναι απενεργοποιημένο στα Windows 11.

Κάντε κλικ στην «Αναζήτηση» και πληκτρολογήστε «Bluetooth». Επιλέξτε «Bluetooth και άλλες ρυθμίσεις συσκευής». Ενεργοποιήστε το Bluetooth σε “Ενεργό”. Τα ακουστικά δεν λειτουργούν στα Windows 10 Ενεργοποιήστε Είναι επίσης πιθανό ο ενσωματωμένος προσαρμογέας Bluetooth να έχει αποτύχει.

Δοκιμάστε να συνδέσετε άλλες συσκευές Bluetooth για να δείτε αν είναι μόνο τα ακουστικά σας. Εάν δεν λειτουργεί τίποτα, ίσως χρειαστεί να αγοράσετε έναν προσαρμογέα USB Bluetooth ή ένα dongle. Εάν δεν βλέπετε καθόλου ρυθμίσεις Bluetooth, ο υπολογιστής σας δεν είναι συμβατός με Bluetooth. Αντ’ αυτού, θα χρειαστείτε έναν προσαρμογέα Bluetooth USB.

Ζητήματα ασύρματων ακουστικών

Για ασύρματα ακουστικά, το πρόβλημα μπορεί να είναι στα ίδια τα ακουστικά. Αν και μπορεί να ακούγεται υπερβολικά προφανές, βεβαιωθείτε ότι τα ακουστικά σας είναι φορτισμένα. Μια χαμηλή φόρτιση μπορεί να μην επιτρέψει στα Windows 11 να τα αναγνωρίσουν και να συνδεθούν μαζί τους. Και, ακόμα κι αν συνδεθούν, η φόρτιση μπορεί να μην είναι αρκετή για να παίξει πραγματικά οποιονδήποτε ήχο. Μπορεί επίσης να έχετε πρόβλημα υλικολογισμικού. Περιστασιακά, θα χρειαστεί να ενημερώσετε το υλικολογισμικό των ακουστικών σας για να λειτουργεί με νεότερο υλικό και λειτουργικά συστήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα χρειαστεί να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του κατασκευαστή για την πιο πρόσφατη ενημέρωση και λεπτομερή βήματα σχετικά με τον τρόπο ενημέρωσης. Τέλος, ελέγξτε ότι τα ασύρματα ακουστικά σας φορτίζονται πραγματικά. Για παράδειγμα, εάν έχετε ακουστικά με θήκη φόρτισης, η θήκη ενδέχεται να μην φορτίζεται ή να μην έχει πλέον χρέωση.

Αντικαταστήστε τη θύρα ήχου ακουστικών

Εάν έχετε δοκιμάσει όλα τα άλλα και η θύρα AUX εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται, παρόλο που όλα τα άλλα λειτουργούν, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσετε το γεγονός ότι η θύρα απέτυχε. Οι περισσότεροι υπολογιστές έχουν μόνο μία θύρα ακουστικών ή AUX, επομένως δεν μπορείτε απλώς να χρησιμοποιήσετε μια άλλη διαθέσιμη θύρα. Προβληματικά, όταν η υποδοχή ακουστικών δεν λειτουργεί, είναι απίστευτα δύσκολο να επισκευαστεί. Θα χρειαστεί να αποσυναρμολογήσετε τον υπολογιστή σας και να κολλήσετε σε μια αντικατάσταση. Εάν αυτό πάει στραβά, μπορεί να κάνετε ανεπανόρθωτη ζημιά. Τα ακουστικά δεν λειτουργούν στα Windows 11

Διαβάστε  Πως να κάνω πιο γρήγορο το Laptop μου - Οδηγός για Gamers

Αντικαταστήστε τα ακουστικά

Η πιο εύκολη λύση εάν η θύρα ήχου σας δεν λειτουργεί είναι να αγοράσετε έναν προσαρμογέα ήχου USB. Αυτά είναι αρκετά φθηνά και είναι συνήθως plug and play, που σημαίνει ότι είναι έτοιμα να λειτουργήσουν μέσα σε δευτερόλεπτα. Ο εξωτερικός προσαρμογέας στερεοφωνικού ήχου USB Sabrent διατίθεται σε εκδόσεις USB-A και USB-C.

Συχνές Ερωτήσεις

1. Τι γίνεται αν τα προβλήματα με τα ακουστικά μου δεν λειτουργούν συμβαίνουν μόνο σε μια συγκεκριμένη εφαρμογή;

Ίσως δεν αρχίσατε να αντιμετωπίζετε προβλήματα μέχρι να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το Zoom ή το Skype ή άλλη υπηρεσία τηλεδιάσκεψης και συνομιλίας. Σε αυτή την περίπτωση, μην πανικοβληθείτε. Το πρόβλημα είναι πιθανότατα ένα από τα τρία ζητήματα: Κατά λάθος θέσατε σε σίγαση τον ήχο ή το άλλο μέρος έκοψε κατά λάθος το μικρόφωνό του. Η εφαρμογή προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα ενσωματωμένα ηχεία του υπολογιστή σας έναντι των ακουστικών σας. Η εφαρμογή σας μπορεί να είναι παλιά, με αποτέλεσμα τα ακουστικά σας να μην λειτουργούν σωστά. Όλα αυτά μπορούν να επιλυθούν ελέγχοντας τις ρυθμίσεις της εφαρμογής σας. Θα βρείτε περιοχές για να αλλάξετε τις προεπιλεγμένες συσκευές ήχου και βίντεο. Συνήθως, η επιλογή σίγασης βρίσκεται στην κύρια οθόνη κατά τη διάρκεια μιας κλήσης.

2. Θα λειτουργούν οι προσαρμογείς/dongles USB σε έναν διανομέα USB;

Οι περισσότεροι νεότεροι υπολογιστές δεν είναι πολύ γενναιόδωροι όσον αφορά τις διαθέσιμες θύρες USB. Ακόμη και παλαιότεροι υπολογιστές μπορεί να έχουν μόνο λίγους. Επομένως, εάν χρειαστεί να προσθέσετε έναν προσαρμογέα AUX ή/και ένα dongle Bluetooth, ενδέχεται να μην έχετε αρκετές θύρες. Ένας διανομέας USB μπορεί να λειτουργεί. Ωστόσο, είναι γενικά καλύτερο να χρησιμοποιείτε έναν τροφοδοτούμενο διανομέα USB. Και, ενώ είναι συνδεδεμένες σε διανομέα, τυχόν συσκευές που συνδέονται μέσω προσαρμογέα ή dongle ενδέχεται να μην λειτουργούν τόσο ομαλά.

3. Μπορεί ένα φθαρμένο καλώδιο να προκαλέσει προβλήματα; Απολύτως!

Ελέγξτε τα ακουστικά σας για τυχόν σημάδια σωματικής βλάβης εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα. Οποιοδήποτε τρίψιμο μπορεί να σημαίνει ότι τα ίδια τα καλώδια έχουν υποστεί ζημιά. Αυτό ισχύει επίσης αν τυλίγετε πολύ σφιχτά το καλώδιο των ακουστικών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερβολική τάση στα καλώδια, σπάζοντας τα.

4. Μπορεί η αναβάθμιση σε Windows 11 να προκαλέσει προβλήματα με τη μη λειτουργία των ακουστικών;

Εάν αλλάξατε πρόσφατα από τα Windows 10 στα Windows 11 και παρατηρείτε προβλήματα με τα ακουστικά για πρώτη φορά, είναι πολύ πιθανό ότι το πρόβλημα είναι η αναβάθμιση. Ξεκινήστε την αντιμετώπιση προβλημάτων περνώντας τις ρυθμίσεις που αναφέρονται σε αυτήν την ανάρτηση για να δείτε εάν η αναβάθμιση άλλαξε τις προσαρμοσμένες ρυθμίσεις σας στις προεπιλογές των Windows. Αυτό θα μπορούσε να κάνει όλο τον ήχο να περάσει από τα ηχεία σας σε σχέση με τα ακουστικά.