Εγκατάσταση Internet στο σπίτι

Εγκατάσταση Internet στο σπίτι – Σύνδεση Wifi με τον σωστό τρόπο

Έχετε μετακομίσει στο νέο σας σπίτι ή διαμέρισμα και το πρώτο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να ρυθμίσετε τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο. Είτε είναι η πρώτη φορά που το κάνετε είτε έχει περάσει τόσος καιρός από την τελευταία φορά που εγκαταστήσατε το Διαδίκτυο που ξεχάσατε από πού να ξεκινήσετε, αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει. Η εγκατάσταση Internet στο σπίτι δεν είναι πάντα μια τόσο δύσκολη υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε δίπλα σας για να πραγματοποιήσουμε σωστά όλη την διαδικασία.

Οδηγός για Εγκατάσταση Internet στο σπίτι

Επιλέξτε τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου σας (ISP)

Το πρώτο βήμα για να αποκτήσετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο όπου ζείτε είναι να επιλέξετε τον κατάλληλο πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP). Στις περισσότερες τοποθεσίες, έχετε συνήθως λίγες επιλογές. Λίγο, πολύ τις εταιρείες τις γνωρίζετε. Ακολουθούν οι τύποι παρόχων υπηρεσιών Διαδικτύου από τους οποίους πρέπει να διαλέξετε.

  • Ψηφιακή Συνδρομητική Γραμμή (DSL): Αυτή παρέχεται μέσω της τοπικής εταιρείας τηλεφωνικών υπηρεσιών.
  • Καλωδιακή ευρυζωνικότητα: Συνήθως προσφέρεται μέσω της τοπικής εταιρείας καλωδίων.
  • Ευρυζωνική οπτική ίνα: Προσφέρεται από την καλωδιακή εταιρεία σας και άλλους τοπικούς παρόχους διαδικτύου.
  • Ασύρματο: Συνήθως παρέχεται από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
  • Δορυφόρος: Προσφέρεται από δορυφορικές καλωδιακές ή διαδικτυακές εταιρείες όπως το DISH ή τοπικούς παρόχους Διαδικτύου.
  • Αποκλειστική μισθωμένη γραμμή: Μια σύνδεση σταθερού εύρους ζώνης αφιερωμένη μόνο στη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο. Συνήθως είναι πολύ ακριβή και χρησιμοποιείται από μεγαλύτερες εταιρείες για τις συνδέσεις του γραφείου τους στο Διαδίκτυο.

Εγκαταστήστε και ρυθμίστε το δρομολογητή/μόντεμ σας

Ανάλογα με τον τύπο της υπηρεσίας Διαδικτύου που παραγγείλετε, ο δρομολογητής που σας παρέχεται μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετικός. Παρόλο που αυτή η συσκευή αναφέρεται ως “δρομολογητής”, είναι τεχνικά γνωστή ως “μόντεμ”. Οι τεχνολογίες δρομολογητών που χρησιμοποιούνται στα μόντεμ DSL περιλαμβάνουν ADSL ή VDSL, οι οποίες είναι απλώς τεχνολογίες μεταφοράς δεδομένων που λειτουργούν μέσω τηλεφωνικών γραμμών. Έτσι, οι θύρες εισόδου σε αυτά τα μόντεμ θα περιλαμβάνουν μια θύρα τηλεφώνου που συνδέετε στην υποδοχή τηλεφώνου στο σπίτι σας. Εάν έχετε εγγραφεί για σύνδεση στο διαδίκτυο με οπτικές ίνες, το μόντεμ θα περιλαμβάνει τεχνολογία μεταφοράς δεδομένων GPON.

Διαβάστε  Πώς να αλλάξετε ή να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού σας Microsoft

Τα καλωδιακά μόντεμ περιλαμβάνουν θύρες ομοαξονικής εισόδου που συνδέετε στην υποδοχή καλωδίου ευρυζωνικής σύνδεσης στο σπίτι σας. Τα δορυφορικά μόντεμ έχουν συνήθως έναν αριθμό κεραιών για να επιτρέπουν την επικοινωνία εμπρός και πίσω από δορυφόρους. Σε κάθε περίπτωση, ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου ενδέχεται να σας επιτρέψουν να αγοράσετε το δικό σας μόντεμ και να αποφύγετε τη μηνιαία χρέωση ενοικίασης. Σε άλλες περιπτώσεις, οι ISP σας απαιτούν να χρησιμοποιήσετε τη συγκεκριμένη παρεχόμενη μάρκα μόντεμ και να συμπεριλάβετε τη μηνιαία χρέωση για αυτό στον λογαριασμό σας. Εάν δεν γνωρίζετε τίποτα σχετικά με τις τεχνολογίες μόντεμ/δρομολογητή, καλύτερα να αφήσετε τον ISP σας να σας παρέχει το δρομολογητή που γνωρίζουν ότι λειτουργεί με την υπηρεσία διαδικτύου τους. Μόλις παραδοθεί το μόντεμ σας, η ρύθμιση του για τη σύνδεση στο διαδίκτυο στο σπίτι είναι πολύ απλή.

Τοποθετήστε το μόντεμ κοντά στη θύρα του σπιτιού σας που παρέχει την υπηρεσία Διαδικτύου. Αυτό μπορεί να είναι η πρίζα καλωδίου, η πρίζα του τηλεφώνου ή κοντά σε ένα παράθυρο στην περίπτωση του δορυφορικού Διαδικτύου. Συνδέστε το τηλέφωνο, τη θύρα οπτικών ινών ή καλωδίου του μόντεμ σας στην κατάλληλη πρίζα στο σπίτι σας. Χρησιμοποιήστε τον παρεχόμενο μετασχηματιστή ρεύματος για να συνδέσετε το μόντεμ σας σε μια κοντινή πρίζα. Μόλις ενεργοποιηθεί το μόντεμ σας, ίσως χρειαστεί να καλέσετε τον ISP σας για να επιβεβαιώσετε ότι μπορούν να συνδεθούν στο μόντεμ σας και ότι έχει ενεργή σύνδεση στο Διαδίκτυο. Η εγκατάσταση Internet ειδικά σε σπίτι, μπορεί να γίνει αν έχετε κάποιες βασικές γνώσεις. Σε κάθε περίπτωση μιλήστε αν δεν γνωρίζετε με τεχνικό της PC Supports.

3. Συνδέστε το δρομολογητή WiFi στο μόντεμ

Τώρα που έχετε ένα μόντεμ Διαδικτύου στο σπίτι σας που είναι συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο, η μόνη σας εργασία που απομένει είναι να συνδεθείτε σε αυτήν τη σύνδεση στο Διαδίκτυο με όλες τις συσκευές σας. Υπάρχουν μερικές επιλογές, ανάλογα με τον τύπο του μόντεμ. Εάν το μόντεμ είναι ενεργοποιημένο WiFi, τότε είναι επίσης ένας δρομολογητής WiFi και θα παράγει ένα εσωτερικό δίκτυο WiFi στο οποίο μπορείτε να συνδεθείτε με συσκευές στο σπίτι σας. Εάν δεν είναι, τότε θα χρειαστεί να αγοράσετε έναν δευτερεύοντα δρομολογητή WiFi για να συνδεθείτε στο μόντεμ σας. Μην αφήνετε τις θύρες στο πίσω μέρος αυτών των συσκευών να σας τρομάζουν. Η σύνδεση όλων μαζί είναι στην πραγματικότητα αρκετά εύκολη.

Διαβάστε  Η συσκευή USB δεν αναγνωρίζεται Windows

Το Netgear παρέχει πραγματικά ένα χρήσιμο διάγραμμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, το οποίο θα σας βοηθήσει να συνδέσετε τα πάντα. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να συνδέσετε το μόντεμ σας στο δρομολογητή σας και να ενεργοποιήσετε το οικιακό σας δίκτυο WiFi.

  • Συνδέστε ένα καλώδιο ethernet από τη θύρα Internet του μόντεμ σας στη θύρα Internet του δρομολογητή WiFi.
  • Ενεργοποιήστε το DSL/Καλωδιακό/Δορυφορικό μόντεμ και περιμένετε μέχρι να ανάψουν όλα τα φώτα και να ανάψει η λυχνία Internet.
  • Ενεργοποιήστε τον δρομολογητή WiFi και περιμένετε μέχρι να ανάψει η λυχνία Internet. Θα πρέπει επίσης να δείτε τη λυχνία WiFi να αναβοσβήνει γρήγορα.

Τώρα το δίκτυο WiFi του σπιτιού σας είναι έτοιμο. Προτού προχωρήσετε στο επόμενο βήμα, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαμορφώσει τον δρομολογητή WiFi ώστε να προστατεύει πλήρως το οικιακό σας δίκτυο από χάκερ. Αυτό θα αποτρέψει επίσης τους γείτονες από την πρόσβαση στο δίκτυό σας χωρίς την άδειά σας. Όταν ρυθμίζετε τον κωδικό πρόσβασης του δικτύου WiFi, φροντίστε να τον σημειώσετε για αργότερα όταν θέλετε να συνδέσετε τις συσκευές σας. Ειδικότερα μετά από μετακομίσεις στην Αθήνα, μπορεί να έχετε πρόβλημα με την εγκατάσταση. Επικοινωνήστε μαζί μας.

Συνδέστε τις συσκευές σας στο Διαδίκτυο

Τώρα υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να συνδέσετε κάθε συσκευή στη νέα σας σύνδεση στο Διαδίκτυο. Μπορείτε να συνδεθείτε στο ασύρματο δίκτυο WiFi ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλώδιο ethernet για να συνδεθείτε απευθείας στο δρομολογητή σας. Πώς να κάνετε μια ενσύρματη σύνδεση Για να συνδεθείτε χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο ethernet, απλώς συνδέστε το ένα άκρο του καλωδίου στη θύρα ethernet του υπολογιστή ή του φορητού υπολογιστή σας. Συνδέστε το άλλο άκρο σε μία από τις θύρες δικτύου στο πίσω μέρος του δρομολογητή σας (όχι στο μόντεμ!) Πώς ξέρετε σε ποια θύρα στο πίσω μέρος του δρομολογητή σας να συνδέσετε;

Διαβάστε  Πως να αφαιρέσετε τα Bloatware από τα Windows

Συνήθως αυτές οι θύρες δικτύου επισημαίνονται με κίτρινο χρώμα. Είναι επίσης συνήθως αριθμημένα. Αποφύγετε τη σύνδεση στη θύρα που φέρει την ένδειξη “Internet”, επειδή αυτή θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη μόνο στο μόντεμ σας στο Διαδίκτυο. Μόλις συνδεθείτε μέσω ethernet, ο υπολογιστής ή το Laptop θα έχουν αμέσως σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Πώς να κάνετε μια ασύρματη σύνδεση στην Εγκατάσταση Internet στο σπίτι

Για να συνδεθείτε στο νέο σας δίκτυο WiFi με υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή Windows 10, απλώς επιλέξτε το εικονίδιο ασύρματης σύνδεσης στην κάτω δεξιά γωνία της γραμμής εργασιών. Αυτό θα εμφανίσει όλα τα διαθέσιμα δίκτυα WiFi για να συνδεθείτε. Απλώς επιλέξτε Σύνδεση, πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης δικτύου. Για να συνδεθείτε σε ένα δίκτυο Wi-Fi με Mac, επιλέξτε το εικονίδιο WiFi στη γραμμή μενού, επιλέξτε Ενεργοποίηση WiFi και επιλέξτε το δίκτυο WiFi στο οποίο θα συνδεθείτε. Σε μια συσκευή Android, ανοίξτε τις Ρυθμίσεις, επιλέξτε Συνδέσεις, επιλέξτε Wi-Fi και πατήστε το δίκτυο στο οποίο θέλετε να συνδεθείτε.

Στο iPhone, ανοίξτε τις Ρυθμίσεις, επιλέξτε Wi-Fi, ενεργοποιήστε το Wi-Fi και πατήστε το δίκτυο στο οποίο θέλετε να συνδεθείτε. Εάν προσπαθήσετε να συνδέσετε οποιαδήποτε συσκευή και δείχνει ότι το Διαδίκτυό σας είναι συνδεδεμένο, αλλά δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο, θα χρειαστεί να διαβάσετε πιο προηγμένες συμβουλές αντιμετώπισης προβλημάτων σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Σε αυτό το σημείο, το σπίτι σας θα πρέπει να έχει μια λειτουργική σύνδεση στο διαδίκτυο και ένα ενεργό δίκτυο WiFi για να συνδέσετε όλες τις συσκευές σας με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Συνολικά η εγκατάσταση Internet, πρέπει να γίνει σωστά και μεθοδικά. Τα καλώδια σας, οι συνδέσεις Ethernet και το ασύρματο Wifi να τοποθετηθούν όλα μεθοδικά.