139332706_231220655145472_3016943485128080245_n

Τι συμβαίνει σε ένα κινητό όταν πέφτει στο νερό;

Τι συμβαίνει σε ένα κινητό όταν πέφτει στο νερό;

Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι όλα τα υγρά ίδια. Όταν λέμε ότι βράχηκε το κινητό, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να πούμε από τι βράχηκε.

Είναι διαφορετικό το κινητό μας να έπεσε στο νεροχύτη και διαφορετικό να έκανε βουτιά μαζί μας στη θάλασσα.

Το θαλασσινό νερό είναι ιδιαίτερα διαβρωτικό λόγω του αλατιού και του ιωδίου και μπορεί να καταστρέψει τα εξαρτήματα του κινητού σου, πολύ πιο γρήγορα από το απλό νερό.

Το νερό διεισδύει στις εξωτερικές πτυχές της συσκευής, δηλαδή στη θύρα φόρτισης, στη θύρα ακουστικών και στο ηχείο. Αφού μπει εκεί μετά προχωράει στο ηλεκτρικό κύκλωμα του κινητού.

Το αποτέλεσμα; Να καταστραφεί η μητρική πλακέτα, καθώς το νερό, ως αγωγός, μεταφέρει ρεύμα και υπερφορτώνει το κινητό με ενέργεια.

ΜΗΝ αφήσεις το κινητό σου να στεγνώσει από μόνο του είναι πολύ μεγάλο λάθος. Όσο το νερό μένει μέσα στη συσκευή διαβρώνει τα κυκλώματα, τα πηνία και τις αντιστάσεις λόγω των μεταλλικών στοιχείων που περιέχονται στο νερό.

Καμιά φορά, η ζημιά από το νερό δεν γίνεται άμεσα εμφανής, εκεί είναι που την πατάνε όλοι. Μπορεί το νερό να κάνει περισσότερη ώρα να εισχωρήσει στα ευαίσθητα μέρη του κινητού.

Έτσι, μπορεί κάποιος που του έπεσε το κινητό στο νερό να νομίζει πως ήταν τυχερός και δεν χάλασε, όμως την επόμενη μέρα ίσως δεν έχει βραχυκυκλώσει.

 

DO’s

Χρειάζεσαι γρήγορες κινήσεις για να σώσεις ένα βρεγμένο κινητό. 

  1. Βγάλε το από το νερό όσο πιο γρήγορα μπορείς 
  2. Σκούπισε το όσο πιο καλά μπορείς με μια πετσέτα 
  3. Απενεργοποίησε το
  4. Βγάλε του την μπαταρία (αν γίνεται), την κάρτα SIM και τα ακουστικά (αν είναι συνδεδεμένα στο κινητό)
  5. Τοποθέτησε το σε όρθια θέση αν δεν μπορείς να βγάλεις τη μπαταρία του
Διαβάστε  Η Google δοκιμάζει νέα τεχνολογία διαφήμισης

DONTs

  1. Μην δοκιμάσεις τον φούρνο μικροκυμάτων – είναι πολύ επικίνδυνο, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και φωτιά.
  2. Μην βάλεις το κινητό σου στην κατάψυξη, γιατί όταν θα λιώσει το νερό που πάγωσε. θα είσαι πάλι στο μηδέν.
  3. Μην χρησιμοποιήσεις πιστολάκι μαλλιών για να στεγνώσεις το κινητό σου, η ζέστη μπορεί να κάψει για τα καλά τα κυκλώματα του.
  4. Το ίδιο ισχύει και για το καλοριφέρ.
  5. Μην το βάλεις να σε σακούλα/μπολ με ωμό ρύζι. Έρευνες και πειράματα έχουν δείξει πως αυτό το κόλπο δεν βοηθά. Ίσως καταφέρνει να απορροφήσει λίγο νερό αλλά όχι όσο γρήγορα πρέπει για να προλάβεις τη ζημιά που θα έχει ήδη προκληθεί.