Δεν λειτουργεί το touchpad στο laptop

Δεν λειτουργεί το touchpad στο laptop – Οδηγός και Λύσεις

Εάν το touchpad του laptop σας δεν λειτουργεί, θα είναι αδύνατο να το χρησιμοποιήσετε χωρίς αυτό. Αν και, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εξωτερικό ποντίκι USB, θα είναι μόνο μια προσωρινή λύση. Μην ανησυχείτε, σε αυτόν τον οδηγό θα μιλήσουμε για διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διορθώσετε το πρόβλημα της προβληματικής επιφάνειας αφής. Τι θα λέγατε να εργάζεστε στο laptop σας χωρίς επιφάνεια αφής; Είναι αδύνατο αν δεν έχετε συνδέσει εξωτερικό ποντίκι στον υπολογιστή σας. Τι γίνεται με περιπτώσεις όπου δεν έχετε εξωτερικό ποντίκι; Επομένως, συνιστάται πάντα να διατηρείτε την επιφάνεια αφής του λάπτοπ σας σε λειτουργία. Το κύριο πρόβλημα φαίνεται να είναι η διένεξη του προγράμματος οδήγησης, καθώς είναι πιθανό το Παράθυρο να έχει αντικαταστήσει την παλιά έκδοση των προγραμμάτων οδήγησης με την ενημερωμένη έκδοση. Εν ολίγοις, ορισμένα προγράμματα οδήγησης μπορεί να έχουν γίνει ασύμβατα με αυτήν την έκδοση των Windows και έτσι να δημιουργούνται το πρόβλημα της μη λειτουργίας της επιφάνειας αφής. Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε τις διάφορες μεθόδους μέσω των οποίων μπορείτε να διορθώσετε το πρόβλημα της μη λειτουργίας της επιφάνειας αφής του φορητού υπολογιστή.

8 τρόποι για να διορθώσετε το touchpad του laptop που δεν λειτουργεί

Φροντίστε να δημιουργήσετε ένα σημείο επαναφοράς σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Παρόλο που η επιφάνεια αφής του laptop δεν λειτουργεί, μπορεί να θέλετε να πλοηγηθείτε στα Windows με τη βοήθεια συντομεύσεων πληκτρολογίου, επομένως ακολουθούν ορισμένα πλήκτρα συντόμευσης που θα κάνουν την πλοήγηση πιο εύκολη:

1.Χρησιμοποιήστε το κλειδί των Windows για πρόσβαση στο μενού έναρξης.

2. Χρησιμοποιήστε το Windows Key + X για να ανοίξετε τη Γραμμή εντολών, τον Πίνακα Ελέγχου, τη Διαχείριση Συσκευών κ.λπ.

3. Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα βέλους για πλοήγηση και επιλέξτε διαφορετικές επιλογές.

4. Χρησιμοποιήστε το Tab για να πλοηγηθείτε στα διάφορα στοιχεία της εφαρμογής και το Enter για να επιλέξετε τη συγκεκριμένη εφαρμογή ή να ανοίξετε το επιθυμητό πρόγραμμα.

5.Χρησιμοποιήστε Alt + Tab για να επιλέξετε μεταξύ των διαφορετικών ανοιχτών παραθύρων.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα εξωτερικό ποντίκι USB εάν το trackpad δεν λειτουργεί μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα και στη συνέχεια μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ξανά.

Διαβάστε  'Ελεγχος υγείας σκληρού δίσκου - Όλοι οι τρόποι

Μέθοδος 1 – Ενεργοποιήστε την επιφάνεια αφής touchpad στη ρύθμιση του BIOS

Η επιφάνεια αφής ενδέχεται να είναι απενεργοποιημένη στις ρυθμίσεις BIOS του συστήματός σας. Για να διορθώσετε αυτό το ζήτημα, πρέπει να ενεργοποιήσετε την επιφάνεια αφής από το BIOS. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να ανοίξετε τις ρυθμίσεις του BIOS στα συστήματά σας. Επανεκκινήστε τα συστήματά σας και κατά την επανεκκίνηση πρέπει να συνεχίσετε να πατάτε το κουμπί F2 ή F8 ή Del. Ανάλογα με τις ρυθμίσεις του κατασκευαστή του laptop σας, η πρόσβαση στη ρύθμιση του BIOS μπορεί να είναι διαφορετική. Στις ρυθμίσεις του BIOS, πρέπει απλώς να μεταβείτε στην ενότητα Για προχωρημένους, όπου θα βρείτε την επιφάνεια αφής touchpad ή την εσωτερική συσκευή κατάδειξης ή παρόμοια ρύθμιση όπου πρέπει να ελέγξετε εάν η επιφάνεια αφής είναι ενεργοποιημένη ή όχι. Εάν είναι απενεργοποιημένο, πρέπει να το μεταβείτε στη λειτουργία Ενεργοποίηση και να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις του BIOS και να πραγματοποιήσετε έξοδο.

Μέθοδος 2 – Ενεργοποίηση επιφάνειας αφής touchpad με πλήκτρα λειτουργιών

Είναι πιθανό η επιφάνεια αφής του λάπτοπ να είναι απενεργοποιημένη από τα φυσικά πλήκτρα που υπάρχουν στο πληκτρολόγιο. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε και θα μπορούσατε να έχετε απενεργοποιήσει την επιφάνεια αφής touchpad κατά λάθος, επομένως είναι πάντα καλή ιδέα να ελέγχετε ότι δεν ισχύει. Διαφορετικά laptop έχουν διαφορετικούς συνδυασμούς για την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της επιφάνειας αφής χρησιμοποιώντας τις συντομεύσεις πληκτρολογίου, για παράδειγμα στο laptop Dell ο συνδυασμός είναι Fn + F3, στη Lenovo είναι Fn + F8 κ.λπ. Εντοπίστε το πλήκτρο Fn στον υπολογιστή σας και επιλέξτε το πλήκτρο λειτουργίας (F1-F12) που σχετίζεται με την επιφάνεια αφής touchpad. Έχουμε αντιμετωπίσει πάρα πολλές περιπτώσεις με προβληματικά touchpad σε επισκευές λάπτοπ.

Εάν τα παραπάνω δεν επιλύσουν το πρόβλημα, τότε πρέπει να πατήσετε δύο φορές την ένδειξη ενεργοποίησης/απενεργοποίησης του TouchPad για να απενεργοποιήσετε τη φωτεινή ένδειξη και να ενεργοποιήσετε την επιφάνεια αφής.

Μέθοδος 3 – Ενεργοποίηση της επιφάνειας αφής στις ιδιότητες του ποντικιού

1.Πατήστε Windows Key + I για να ανοίξετε τις Ρυθμίσεις και μετά επιλέξτε Συσκευές.

2.Επιλέξτε Mouse and Touchpad από το μενού στα αριστερά και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο σύνδεσμο Πρόσθετες επιλογές ποντικιού στο κάτω μέρος.

3. Τώρα μεταβείτε στην τελευταία καρτέλα του παραθύρου Ιδιότητες ποντικιού και το όνομα αυτής της καρτέλας εξαρτάται από τον κατασκευαστή, όπως Ρυθμίσεις συσκευής, Synaptics ή ELAN κ.λπ.

4. Στη συνέχεια, επιλέξτε τη συσκευή σας και κάντε κλικ στο κουμπί Ενεργοποίηση.

Διαβάστε  Έρχεται το realme 8 με 5G επεξεργαστή νέας γενιάς

5.Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές. Ένας εναλλακτικός τρόπος για να ενεργοποιήσετε την επιφάνεια αφής

1. Πληκτρολογήστε στοιχείο ελέγχου στη γραμμή αναζήτησης του μενού έναρξης και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στον πίνακα ελέγχου από το αποτέλεσμα αναζήτησης.

2. Κάντε κλικ στο Hardware and Sound και μετά στο Mouse Option ή στο Dell Touchpad.

3.Βεβαιωθείτε ότι η επιλογή ενεργοποίησης/απενεργοποίησης της επιφάνειας αφής έχει οριστεί σε ON και κάντε κλικ στην αποθήκευση αλλαγών. Αυτό θα πρέπει να επιλύσει το πρόβλημα της επιφάνειας αφής touchpad laptop που δεν λειτουργεί, αλλά εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα με την επιφάνεια αφής, συνεχίστε στην επόμενη μέθοδο.

Μέθοδος 4 – Ενεργοποιήστε την επιφάνεια αφής touchpad από τις Ρυθμίσεις

1.Πατήστε Windows Key + I και επιλέξτε Συσκευές.

2. Στο μενού στα αριστερά, επιλέξτε την οθόνη αφής.

3. Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει το διακόπτη κάτω από την επιφάνεια αφής.

4.Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές.

Μέθοδος 5 – Ενημέρωση ή επαναφορά προγραμμάτων οδήγησης επιφάνειας αφής

Ορισμένοι χρήστες έχουν αναφέρει ότι λόγω παλιού ή μη συμβατού προγράμματος οδήγησης, το touchpad του φορητού υπολογιστή τους δεν λειτουργούσε. Μόλις ενημέρωσαν ή αφαίρεσαν τα προγράμματα οδήγησης της επιφάνειας αφής, το πρόβλημα επιλύθηκε και μπόρεσαν να το χρησιμοποιήσουν ξανά.

1.Πατήστε Windows Key + R και, στη συνέχεια, πληκτρολογήστε devmgmt.msc και πατήστε Enter για να ανοίξετε τη Διαχείριση Συσκευών.

2.Πηγαίνετε ποντίκια και άλλες συσκευές κατάδειξης.

3. Κάντε δεξί κλικ στη συσκευή Touchpad και επιλέξτε Ιδιότητες.

4.Μεταβείτε στην καρτέλα Πρόγραμμα οδήγησης και κάντε κλικ στο κουμπί Ενημέρωση προγράμματος οδήγησης. Σημείωση: Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το κουμπί Απενεργοποίηση είναι ενεργό.

5. Τώρα επιλέξτε «Αυτόματη αναζήτηση για ενημερωμένο λογισμικό προγράμματος οδήγησης». Βεβαιωθείτε ότι είστε συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο για να λειτουργεί σωστά αυτή η δυνατότητα.

6.Κλείστε τα πάντα και επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές.

7.Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε το ίδιο πρόβλημα, αντί να ενημερώσετε το πρόγραμμα οδήγησης, πρέπει να κάνετε κλικ στο κουμπί επαναφοράς του προγράμματος οδήγησης.

8. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας για να εφαρμόσετε τις αλλαγές. Ενημερώστε τα προγράμματα οδήγησης Touchpad από τον ιστότοπο του κατασκευαστή laptop

Εάν κανένα από τα παραπάνω δεν λειτουργεί, τότε ως έσχατη λύση για να διορθώσετε κατεστραμμένα ή παλιά προγράμματα οδήγησης, θα πρέπει να κάνετε λήψη και εγκατάσταση των πιο πρόσφατων προγραμμάτων οδήγησης Touchpad από τον ιστότοπο του κατασκευαστή του laptop σας. Μερικές φορές η ενημέρωση των Windows μπορεί επίσης να βοηθήσει, επομένως πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα Windows σας είναι ενημερωμένα και ότι δεν υπάρχουν εκκρεμείς ενημερώσεις. Αν έχετε γενικότερα ένα αργό laptop θα αργεί και το touchpad.

Διαβάστε  Διαφορές μεταξύ MAC address και IP address

Μέθοδος 6 – Καταργήστε άλλα προγράμματα οδήγησης ποντικιού

Η επιφάνεια αφής touchpad του laptop ενδέχεται να μην λειτουργεί εάν έχετε συνδέσει πολλά ποντίκια. Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι ότι όταν συνδέετε αυτά τα ποντίκια στο laptop, τα προγράμματα οδήγησης τους εγκαθίστανται επίσης στο σύστημα και αυτά τα προγράμματα οδήγησης δεν αφαιρούνται αυτόματα. Πολλοί μαθητές έχουν θέμα με τις πτυχιακές εργασίες, καθώς το touchpad είναι βοηθητικό σε όλα τα μέρη που βρίσκονται. Επομένως, είναι πιθανό αυτά τα άλλα προγράμματα οδήγησης ποντικιού να παρεμβαίνουν στην επιφάνεια αφής, επομένως πρέπει να τα αφαιρέσετε ένα προς ένα:

1.Πατήστε Windows Key + R και, στη συνέχεια, πληκτρολογήστε devmgmt.msc και πατήστε Enter για να ανοίξετε τη Διαχείριση Συσκευών.

2.Στο παράθυρο Διαχείριση Συσκευών, αναπτύξτε το στοιχείο Ποντίκια και άλλες συσκευές κατάδειξης.

3. Κάντε δεξί κλικ στις άλλες συσκευές του ποντικιού σας (εκτός από το trackpad) και επιλέξτε Κατάργηση εγκατάστασης.

4.Εάν ζητήσει επιβεβαίωση, επιλέξτε Ναι.

5.Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές.

Μέθοδος 7 – Επανεγκατάσταση προγραμμάτων οδήγησης touchpad

1.Πατήστε Windows Key + R και, στη συνέχεια, πληκτρολογήστε devmgmt.msc και πατήστε Enter για να ανοίξετε τη Διαχείριση Συσκευών.

2.Στο παράθυρο Διαχείριση Συσκευών, αναπτύξτε το στοιχείο Ποντίκια και άλλες συσκευές κατάδειξης.

3. Κάντε δεξί κλικ στη συσκευή Touchpad του φορητού υπολογιστή και κάντε κλικ στο Uninstall.

5.Εάν ζητήσει επιβεβαίωση, επιλέξτε Ναι.

6.Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές.

7. Μόλις γίνει επανεκκίνηση του συστήματος, τα Windows θα εγκαταστήσουν αυτόματα τα προεπιλεγμένα προγράμματα οδήγησης για το Touchpad. Πάντα ως φοιτητής όσο ασχο΄λείστε με διπλωματικές εργασίες, δώστε προσοχή και στα αντ΄ίγραφα ασφαλείας.

Μέθοδος 8 – Εκτελέστε Clean-Boot

Μερικές φορές το λογισμικό τρίτων μπορεί να έρχεται σε διένεξη με την επιφάνεια αφής και, ως εκ τούτου, ενδέχεται να μην λειτουργεί η επιφάνεια αφής. Για να διορθώσετε το πρόβλημα Broken Touchpad, πρέπει να εκτελέσετε μια καθαρή εκκίνηση στον υπολογιστή σας και να διαγνώσετε το πρόβλημα βήμα προς βήμα. Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα με το touchpad, θα πρέπει να φέρετε το λάπτοπ σας στη PC Supports όπου θα κάνουμε πλήρη διάγνωση. Μπορεί να είναι φυσική ζημιά στην επιφάνεια αφής που πρέπει να επισκευαστεί. Επομένως, δεν χρειάζεται να διακινδυνεύσετε, αλλά θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον τεχνικό μας. Ωστόσο, οι μέθοδοι που αναφέρονται παραπάνω θα σας βοηθήσουν να επιλύσετε ζητήματα που σχετίζονται με το λογισμικό που προκαλούν τη μη λειτουργία της επιφάνειας αφής.