Πως να κάνω πιο γρήγορο το λάπτοπ μου

Πως να κάνω πιο γρήγορο το Laptop μου – Οδηγός για Gamers

Σας ενοχλούν τα γραφικά που χαλάνε στο laptop σας, ενώ παίζετε παιχνίδια; Εάν ναι, τότε το laptop σας μπορεί να χρειαστεί λίγη ώθηση στην απόδοσή του. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά κόλπα που μπορείτε να κάνετε για να μεγιστοποιήσετε τις δυνατότητες του laptop σας και να το κάνετε πιο γρήγορο.

Τρόποι για να κάνετε πιο γρήγορο το Gaming Laptop σας

Για να βελτιώσετε την απόδοση του παιχνιδιού σας, μεταβείτε στον Πίνακα Ελέγχου > Σύστημα και ασφάλεια > Σύστημα > Προηγμένες ρυθμίσεις συστήματος > Ρυθμίσεις απόδοσης.

Επιλέξτε «Προσαρμογή για βέλτιστη απόδοση» και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο OK. Μετά από αυτό, απολαύστε την ταχύτερη εμπειρία παιχνιδιού σας. Αλλά όπως λένε, τίποτα δεν είναι δωρεάν σε αυτόν τον κόσμο. Μπορείτε να βελτιώσετε την απόδοση παιχνιδιών του υπολογιστή σας, αλλά με κόστος εμφάνισης χαμηλότερης ποιότητας. Εάν δεν θέλετε να θυσιάσετε την εμφάνιση του laptop σας, αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να τον ενισχύσετε, ίσως θέλετε να ελέγξετε τα άλλα κόλπα μας που θα μπορούσαν να είναι πιο εφαρμόσιμα για εσάς.

Ρυθμίστε τα Windows ώστε να προσαρμόζονται για βέλτιστη απόδοση

Το laptop σας δεν επεξεργάζεται μόνο τα παιχνίδια σας αλλά και την εμφάνιση και τις εφαρμογές φόντου του. Είναι όλα απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία. Ωστόσο, μπορείτε να θυσιάσετε λίγο από την εμφάνιση για να δώσετε μεγαλύτερη προτεραιότητα στη βελτίωση της απόδοσης του παιχνιδιού σας. Θα μπορούσατε να το κάνετε ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

 • Μεταβείτε στον Πίνακα Ελέγχου.
 • Ανοίξτε το Σύστημα και την ασφάλεια.
 • Επιλέξτε Σύστημα.
 • Βρείτε τις “Σύνθετες ρυθμίσεις συστήματος και κάντε κλικ σε αυτό”. Θα ανοίξει το παράθυρο Ιδιότητες συστήματος και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στις Ρυθμίσεις απόδοσης.
 • Κάντε κλικ στο “Προσαρμογή για βέλτιστη απόδοση”.
 • Κάντε κλικ στο Apply (Εφαρμογή) και μετά OK.

Επανεκκινήστε το παιχνίδι σας αφού προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις για τα καλύτερα αποτελέσματα. Θα δείτε ότι η ποιότητα της εμφάνισης των πάντων θα μειωθεί αλλά η απόδοση του παιχνιδιού σας θα γίνει πιο ομαλή. Αυτή η επιλογή είναι καλή εάν μπορείτε να κάνετε τη δύσκολη επιλογή να θυσιάσετε τη συνολική εμφάνιση του παιχνιδιού και του laptop σας με αντάλλαγμα καλύτερη απόδοση. Περισσότερα στον οδηγό μας για το πως να κάνετε τα Windows πιο γρήγορα.

Προσαρμόστε τη λειτουργία τροφοδοσίας για να βελτιώσετε την ταχύτητα του laptop

Γνωρίζατε ότι το laptop σας έχει κρυφή ισχύ; Ναι, και είναι η δύναμη να ελέγχετε και να εξισορροπείτε την ισχύ της μπαταρίας και την ισχύ επεξεργασίας σας. Αρχικά έχει ρυθμιστεί στη λειτουργία ισορροπίας, αλλά μπορείτε να αυξήσετε την απόδοση του παιχνιδιού σας αυξάνοντας επίσης την κατανάλωση ενέργειας. Για να ελέγξετε τη λειτουργία Power Mode του φορητού υπολογιστή σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Διαβάστε  Γνήσια Windows & Γνήσια Office - Πως θα τα βρεις

Ανοίξτε τις πρόσθετες επιλογές από το δίσκο συστήματος των Windows που φαίνεται από την κάτω δεξιά πλευρά της οθόνης. Συμβολίζεται με το σύμβολο «^».

Κάντε κλικ στο εικονίδιο της μπαταρίας.

Από εδώ, μπορείτε να προσαρμόσετε τη λειτουργία Power Mode για να δώσετε στο laptop σας ώθηση ταχύτητας. Απλώς λάβετε υπόψη ότι εάν το κάνετε αυτό, η μπαταρία του laptop εξαντλείται πιο γρήγορα, επομένως δεν συνιστάται εάν δεν είναι απευθείας συνδεδεμένο σε πηγή εναλλασσόμενου ρεύματος. Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε την πρόσθετη λειτουργία υψηλής απόδοσης στον Πίνακα Ελέγχου. Μπορείτε να το ενεργοποιήσετε ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

 • Βρείτε και ανοίξτε τις Ρυθμίσεις των Windows.
 • Κάντε κλικ στο Σύστημα.
 • Ανοίξτε το Power & Sleep από την πλαϊνή γραμμή.
 • Κάντε κύλιση προς τα κάτω στις «Σχετικές ρυθμίσεις» και κάντε κλικ στο «Πρόσθετες ρυθμίσεις ενέργειας».
 • Θα ανοίξει το παράθυρο Επιλογές ενέργειας.
 • Στην πλαϊνή γραμμή, επιλέξτε “Δημιουργία σχεδίου παροχής ενέργειας”.
 • Επιλέξτε High Performance και μετά κάντε κλικ στο Next.
 • Επιλέξτε τις επιθυμητές ρυθμίσεις “Turn off the display” και “Put the computer to sleep”.
 • Μπορείτε να επιλέξετε να το αφήσετε έξω στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.
 • Κάντε κλικ στην επιλογή Δημιουργία. Τώρα, το laptop σας θα ξεκλειδώσει τη λειτουργία υψηλών επιδόσεων, αλλά θα χρησιμοποιεί επίσης μια πρόσθετη ισχύ μπαταρίας.

Απενεργοποιήστε τις περιττές εφαρμογές παρασκηνίου

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά οι εφαρμογές παρασκηνίου βοηθούν στην επιβράδυνση του παιχνιδιού και της γενικής απόδοσης του laptop σας. Φροντίστε να δώσετε τη βέλτιστη ικανότητα του laptop σας στο παιχνίδι που παίζετε μειώνοντας τις ανοιχτές εφαρμογές. Ακολουθεί μια σύνοψη με συμβουλές για το πώς να κλείσετε τις περιττές εφαρμογές. Ξεκινήστε με το κλείσιμο όλων των εύκολα ορατών ανοιγμένων εφαρμογών και φακέλων, όπως οι αυτοκόλλητες σημειώσεις σας ή ο φάκελος όπου σαρώσατε κάποιες φωτογραφίες πριν τις ελαχιστοποιήσετε και συνεχίστε να παίζετε παιχνίδια. Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο απαρατήρητους παράγοντες που συμβάλλουν στην επιβράδυνση του laptop σας. Μετά από αυτό, κλείστε τις ανοιγμένες εφαρμογές στο φόντο σας που είναι ορατές στο δίσκο συστήματος των Windows.

Ο δίσκος συστήματος των Windows περιέχει μικροσκοπικά εικονίδια διαφορετικών εφαρμογών όπως ήχος, μπαταρία, προστασία από ιούς και άλλα. Σαρώστε το και κλείστε όλες τις εφαρμογές που πραγματικά δεν χρειάζεστε για την περίοδο παιχνιδιού σας. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε τις ανοιχτές εφαρμογές φόντου στη Διαχείριση εργασιών των Windows. Για πρόσβαση σε αυτό, πατήστε ταυτόχρονα το πλήκτρο CTRL + πλήκτρο Alt + πλήκτρο Del. Κάντε κλικ στη διαχείριση εργασιών και, στη συνέχεια, ανοίξτε την καρτέλα Λεπτομέρειες. Ορισμένες από τις ανοιχτές εφαρμογές που δεν είναι ορατές στη γραμμή εργασιών και στο δίσκο συστήματος των Windows είναι ορατές εδώ. Σαρώστε το και κλείστε τις μη απαραίτητες εφαρμογές

Διαβάστε  Πως να αναβαθμίσετε την μνήμη Ram στον Υπολογιστή

Overclock της κάρτας γραφικών του laptop σας

Εάν πραγματικά θέλετε να αυξήσετε την απόδοση, ενώ παίζετε παιχνίδια στο laptop σας, τότε θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να κάνετε το ίδιο με την κάρτα γραφικών σας κάνοντας overclocking. Δίνει στο Laptop σας μια πραγματική ώθηση στα γραφικά και τη γενική απόδοση που σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία παιχνιδιού. Το μειονέκτημα είναι ότι το laptop σας θα θερμαίνεται πιο γρήγορα. Και η θερμότητα συσχετίζεται άμεσα με τη διάρκεια ζωής των εξαρτημάτων του laptop σας. Όσο πιο ζεστό γίνεται, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η φθορά του. Εξάλλου, δεν είναι όλες οι κάρτες γραφικών overclockable. Επομένως, συνολικά, είναι ένα καλό κόλπο, αλλά θυμηθείτε να υπερχρονίσετε τη GPU σας με προσοχή. Σε περίπτωση που κάνετε κάποιο λάθος ή δεν ξέρετε τι κάνετε μπορεί να οδηγήσει σε ολική επισκευή του Laptop.

Ενημερώστε τα προγράμματα οδήγησης για πιο ομαλή επεξεργασία

Τα προγράμματα οδήγησης του laptop σας διασφαλίζουν ότι οι λειτουργίες είναι απρόσκοπτες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά μεταξύ τους. Το να έχετε ένα παλιό πρόγραμμα οδήγησης μπορεί να έχει προβλήματα συμβατότητας με την τελευταία ενημέρωση κώδικα του παιχνιδιού που παίζετε, κάτι που με τη σειρά του θα καταστρέψει την απόδοση του laptop σας στο παιχνίδι. Φροντίστε λοιπόν να ενημερώνετε πάντα τα προγράμματα οδήγησης για να έχετε την καλύτερη εμπειρία χρήσης του laptop σας.

Μια άλλη συμβουλή είναι ότι, μην ενεργοποιείτε αυτόματα το Windows Update γιατί, αν το κάνετε, δεν θα σας ζητήσει και απλώς θα κατεβάσει αρχεία και τα πιο πρόσφατα προγράμματα οδήγησης από το διαδίκτυο μόλις είναι διαθέσιμα. Εάν βρίσκεστε στη μέση του παιχνιδιού και το Windows Update ξεκίνησε ξαφνικά, μπορεί να επηρεάσει τη συνδεσιμότητα του δικτύου σας. Πολλοοί επαγγελματίες όπως ένας εργατολόγος, έχουν σημαντικά αρχεία στον υπολογιστή τους.

Εγκαταστήστε την πιο πρόσφατη έκδοση DirectX

Το Microsoft DirectX είναι μια συλλογή εργαλείων που χειρίζεται τις αλληλεπιδράσεις και την επικοινωνία μεταξύ εκείνων που χειρίζονται εργασίες που σχετίζονται με πολυμέσα. Είναι πολύ σημαντικό βοήθημα για φορητούς υπολογιστές, ειδικά για παιχνίδια και κινούμενα σχέδια. Μπορείτε να ελέγξετε την έκδοση του DirectX σας ακολουθώντας την παρακάτω σύνοψη:

 • Πατήστε ταυτόχρονα το πλήκτρο Windows + R.
 • Πληκτρολογήστε “dxdiag” και μετά πατήστε OK.
 • Περιμένετε να ανοίξει το Εργαλείο διάγνωσης DirectX (DXDiag).
 • ΚΚάντε κλικ στην καρτέλα Σύστημα και βρείτε την έκδοση DirectX.

Η τελευταία έκδοση είναι το DirectX 12, αλλά οι χαμηλότερες εκδόσεις είναι ακόμα εντάξει, ανάλογα με το παιχνίδι που παίζετε.

Τις περισσότερες φορές, θα αναφέρεται ρητά από το στούντιο παιχνιδιών που έφτιαξε το παιχνίδι.

Ελέγξτε την ταχύτητα του δικτύου σας

Αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στα Games, επειδή εάν το πρόβλημα είναι η ταχύτητα του δικτύου σας, υπάρχουν μόνο μερικά πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε, τα οποία είναι συνήθως τόσο καλά όσο να προσεύχεστε για να βελτιωθεί. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να αποσυνδεθείτε και στη συνέχεια να συνδεθείτε ξανά στο παιχνίδι ή στο διαδίκτυο. Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε να κάνετε επανεκκίνηση του laptop και του Router σας.

Διαβάστε  Χάλασε το πληκτρολόγιο του Laptop

Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε με τον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου ή να περιμένετε έως ότου η σύνδεσή σας επανέλθει σε σταθερό επίπεδο.

Αναβαθμίστε τον αποθηκευτικό χώρο σας σε SSD

Φυσικά, όλοι γνωρίζουν ότι η CPU, η GPU και η RAM σας κάνουν καλύτερη την απόδοση του παιχνιδιού σας. Eνα λιγότερο γνωστό γεγονός είναι ότι ακόμη και ο τύπος αποθήκευσης επηρεάζει την ταχύτητα επεξεργασίας του laptop σας. Πώς θα επηρεάσει αυτό το μηχάνημα σας; Λοιπόν, ενώ παίζετε παιχνίδια, ορισμένα δεδομένα του παιχνιδιού σας κρυπτογραφούνται και αποθηκεύονται τοπικά, βαθιά μέσα στα αρχεία του παιχνιδιού σας. Και το άνοιγμα αυτών των αρχείων κατά την αναπαραγωγή παιχνιδιών δίνει στον αποθηκευτικό χώρο σας ορισμένες εργασίες που πρέπει να κάνετε.

Έτσι, μια ταχύτερη και νεότερη γενιά τύπων αποθήκευσης σίγουρα θα βελτιώσει την απόδοση παιχνιδιού του φορητού υπολογιστή σας. HDD εναντίον SSD Βασικά, υπάρχουν δύο τύποι αποθήκευσης, δηλαδή, HDD και SSD. Η κύρια διαφορά τους είναι ότι ο HDD σκληρός δίσκος χρησιμοποιεί μαγνητική ταινία και μηχανικά μέρη για την αποθήκευση πληροφοριών ενώ ο SSD χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια. Σε μια επισκευή υπολογιστή, η αναβάθμιση του SSD δίσκου είναι στη πλειονότητα των περιπτώσεων μια αναγκαία επιλογή.

Θα ξέρετε ότι ο ηλεκτρισμός κινείται πολύ πιο γρήγορα από τα μηχανικά μέρη. Ο σκληρός δίσκος χρησιμοποιεί μηχανικά μέρη που περιστρέφονται στις μαγνητικές ταινίες για να διαβάσει τα δεδομένα που είναι κρυπτογραφημένα σε αυτόν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακούτε ή διαβάζετε συχνά τον όρο RPM ή Περιστροφές ανά λεπτό που σχετίζονται με την αποθήκευση του σκληρού δίσκου, επειδή καθορίζει την ταχύτητα με την ταχύτητα ανάγνωσης δεδομένων.

Ο SSD χρησιμοποιεί ηλεκτρικές πλάκες για την αποθήκευση ηλεκτρικών φορτίων που χρησιμεύουν ως μονάδα αποθήκευσης. Δεν θα διαβάσετε κανένα RPM που σχετίζεται με την αποθήκευση SSD επειδή δεν υπάρχουν περιστρεφόμενα μέρη. Όλα τα ηλεκτρικά δεδομένα είναι άμεσα διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή.

Διατηρήστε το laptop καθαρό

Η τελευταία μας συμβουλή, η οποία είναι και η πιο σημαντική μέθοδος για να βελτιώσετε την απόδοση του παιχνιδιού σας, είναι να διατηρείτε τον φορητό υπολογιστή σας καθαρό. Ίσως σκεφτείτε τις μέρες που απολαμβάνετε να πατάτε τους γρήγορους συνδυασμούς σας στο πληκτρολόγιό σας ενώ κρυφοκοιτάζετε στη σκονισμένη οθόνη σας. Αυτό προσθέτει πραγματικά μια πραγματική εμπειρία στο πεδίο της μάχης. Ένα σκονισμένο laptop εμποδίζει τους αεραγωγούς, οι οποίοι με τη σειρά τους παγιδεύουν τη θερμότητα στο εσωτερικό του.