ρυθμισεις windows 10

Οι απαραίτητες ρυθμίσεις για το νέο Windows 10 PC σου!

Οι απαραίτητες ρυθμίσεις για το νέο Windows 10 PC σου!

Απέκτησες νέο laptop ή desktop PC;

Δε χρειάζεται να είσαι expert για να μπορέσεις ν’ απολαύσεις όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι πιο σύγχρονοι υπολογιστές. Ωστόσο, οι πρώτες ενέργειές σου κατά τη ρύθμιση του νέου σου υπολογιστή παίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική εμπειρία χρήσης.

Παρακάτω θα δούμε, τα πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις κατά τη ρύθμιση του καινούργιου υπολογιστή σου.

 

1.     Κατεβάζεις antivirus

 Το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να μολυνθεί ο υπολογιστής σου από κάποιο κακόβουλο λογισμικό.

Σχεδόν όλοι οι σύγχρονοι υπολογιστές έρχονται με προ-εγκατεστημένο κάποιο antivirus. Τα Windows 10, για παράδειγμα, έρχονται με το ενσωματωμένο εργαλείο (Windows Defender) της Microsoft, έτσι ώστε οι περισσότεροι υπολογιστές να είναι «ασφαλισμένοι».

Ωστόσο, ακόμα κι αν ο καινούριος σου υπολογιστής διαθέτει ήδη κάποιο πρόγραμμα antivirus, δε θα λειτουργήσει σωστά εάν πρώτα δε φροντίσεις να το ενημερώσεις το πρόγραμμα ώστε να εντοπίζει και να εξαλείφει νέους ιούς, Δούρειους Ίππους (Trojans), Σκουλήκια (Worms), κ.λπ.

Οι υπολογιστές με λογισμικό Windows διαθέτουν συνήθως βασική προστασία από ιούς, αλλά δεν είναι και η καλύτερη. Υπάρχουν πολλά προγράμματα antivirus για Windows ή Mac που μπορείς να αποκτήσεις δωρεάν, όπως τα Avast και AVG, τα οποία παρέχουν ικανοποιητική προστασία – γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια χρήστες.

2.  Εγκατάστησε τις διαθέσιμες ενημερώσεις των Windows

Αν νομίζεις πως ο υπολογιστής σου θα ενημερωθεί πλήρως, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις κάτι εσύ, επειδή είναι καινούριος, κάνεις λάθος! Η Microsoft κυκλοφορεί ενημερωμένες εκδόσεις ασφάλειας (και μη-ασφάλειας) στα Windows σε μηνιαία βάση, και πολλές φορές ακόμη πιο συχνά.

Διαβάστε  Tips για να λειτουργεί ένας υπολογιστής σωστά

Μπες στην Έναρξη και επέλεξε, Ενημέρωση και ασφάλεια > Windows Update (στα αριστερά). Έλεγξε για νέες ενημερώσεις κάνοντας κλικ στην επιλογή Έλεγχος για ενημερώσεις.

Στα Windows 10, η λήψη και η εγκατάσταση ενημερώσεων είναι αυτόματη και θα γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο ή με ορισμένες ενημερώσεις που πραγματοποιούνται σε κάποια ώρα που δεν χρησιμοποιείς τον υπολογιστή σου.

WIndows-10-logon-sound

 

3.Ενεργοποίησε την Επαναφορά Συστήματος

Για πολλούς, η προστασία συστήματος είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή για την κύρια μονάδα δίσκου του συστήματος τους (C:) και όχι για άλλους δίσκους στον υπολογιστή τους. Για άλλους, η Επαναφορά Συστήματος δεν είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή.

 Για να ελέγξεις αν είναι ενεργοποιημένη η προστασία συστήματος, θα μεταβείς στον πίνακα ελέγχου και θα κάνεις αναζήτηση για Επαναφορά. Στη συνέχεια, επίλεξε Επαναφορά > Ρύθμιση παραμέτρων Επαναφοράς Συστήματος > Ρύθμιση παραμέτρων και βεβαιώσου ότι η επιλογή Ενεργοποίηση προστασίας συστήματος είναι ενεργοποιημένη. Ένας εναλλακτικός τρόπος για να αποκτήσεις πρόσβαση στις ρυθμίσεις προστασίας είναι να πληκτρολογήσεις «Δημιουργία σημείου επαναφοράς» στο πλαίσιο αναζήτησης στη γραμμή εργασιών. Στον πίνακα που θα εμφανιστεί, μπορείς να ενεργοποιήσεις άλλες διαθέσιμες μονάδες δίσκων, να διαχειριστείς το χώρο του δίσκου ή να δημιουργήσεις ένα σημείο επαναφοράς για τις μονάδες δίσκου στις οποίες είναι ενεργοποιημένη η προστασία συστήματος.

 

4.Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας

Η  δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε τακτική βάση είναι απαραίτητη προκειμένου να προστατεύσεις τα αρχεία σου. Το πιο απλό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να ρυθμίσεις να δημιουργούνται αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας των πολύτιμων αρχείων σου, χρησιμοποιώντας το εργαλείο των Windows που ονομάζεται Ιστορικό Αρχείων (File History).

Το Ιστορικό Αρχείων δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας μόνο για τα αρχεία που βρίσκονται στους φακέλους Έγγραφα, Μουσική, Εικόνες, Βίντεο και Επιφάνεια εργασίας καθώς και για τα αρχεία του OneDrive που είναι διαθέσιμα εκτός σύνδεσης στον υπολογιστή σου.

Διαβάστε  Έρχεται από την Apple το foldable iPhone!

Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να επαναφέρεις όλα τα αρχεία σου – σε περίπτωση που χαθούν, καταστραφούν ή διαγραφούν τα πρωτότυπα αρχεία – να επαναφέρεις ένα ενιαίο αρχείο ή να επαναφέρεις μια παλαιότερη έκδοση ενός αρχείου. Για να χρησιμοποιήσεις το Ιστορικό αρχείων, πληκτρολόγησε «Ιστορικό αρχείων» στο πλαίσιο αναζήτησης που βρίσκεται στη γραμμή εργασιών (στο αριστερό μέρος της οθόνης).

 

 

5.Ορισμός προεπιλεγμένου προγράμματος περιήγησης

 Αν χρησιμοποιήσεις το Google Chrome ή κάποιο άλλο πρόγραμμα περιήγησης εκτός από το Edge της Microsoft, θα πρέπει να το κατεβάσεις και να το εγκαταστήσεις μόνος σου. Αν το κάνεις αυτό, σίγουρα θα θέλεις να το ορίσεις ως προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης. Έτσι, μετά την εγκατάσταση του Chrome (ή οποιουδήποτε άλλου browser), την πρώτη φορά που θα το ξεκινήσεις, θα εμφανιστεί ένα παράθυρο διαλόγου που θα σε ρωτήσει αν θέλεις να το ορίσεις ως προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης. Εάν σου ξεφύγει αυτό το ερώτημα, μπορείς να μεταβείς στην ομάδα Ρυθμίσεις > Εφαρμογές > Προεπιλεγμένες εφαρμογές και κάνε κλικ στην επιλογή Microsoft Edge στην ενότητα Προγράμματα περιήγησης web, για να κάνεις διαφορετική επιλογή.

 

 

6.Επίλεξε ένα σχέδιο παροχής ενέργειας (laptop)

Το laptop σου δεν χρειάζεται να λειτουργεί διαρκώς σε πλήρη ισχύ. Αν θέλεις να επεκτείνεις τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, μπορείς να ενεργοποιήσεις την επιλογή Εξοικονόμηση ενέργειας. Ή μπορείς να επιλέξεις το σχέδιο υψηλής απόδοσης όταν ασχολείσαι με «βαριές» εργασίες όπως π.χ. επεξεργασία εικόνας. Εάν χρειάζεσαι μια μέση λύση, υπάρχει και το σχέδιο Εξισορρόπηση.

Για να επιλέξεις ένα σχέδιο παροχής ενέργειας, κάνε κλικ στο εικονίδιο της μπαταρίας στη περιοχή ειδοποιήσεων στην κάτω δεξιά γωνία της επιφάνειας εργασίας και κάνε κλικ στην επιλογή Ρυθμίσεις παροχής ενέργειας και αναστολής λειτουργίας. Στη συνέχεια, κάνε κλικ στην επιλογή Πρόσθετες ρυθμίσεις ενέργειας για να επιλέξεις ένα σχέδιο παροχής ενέργειας.

Διαβάστε  Πια ήταν η τελευταία φορά που ελέγξατε τον υπολογιστή σας;

Για τα Windows10, η Microsoft εισήγαγε έναν νέο τρόπο επέκτασης της διάρκειας ζωής της μπαταρίας του laptop που ονομάζεται Battery Saver. Η συγκεκριμένη λειτουργία κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο έχει σχεδιαστεί: εξοικονόμηση πολύτιμης ενέργειας της μπαταρίας. Ο ευκολότερος τρόπος πρόσβασης στη λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας είναι να κάνεις κλικ στο εικονίδιο της μπαταρίας στη γραμμή εργασιών των Windows 10.

 

Η ομάδα της PC supports παραμένει στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση και καθοδήγηση για οτιδήποτε χρειαστείτε!