δραστικοί τρόποι αντιμετώπισης αν η μπαταρία του Laptop σας δεν φορτίζει

3 δραστικοί τρόποι αντιμετώπισης αν η μπαταρία του Laptop σας δεν φορτίζει

Στην σημερινή εποχή, ο υπολογιστής έχει εξελιχθεί από ένα απλό εργαλείο στο σπίτι ή στο γραφείο, σε ένα απαραίτητο εργαλείο για την καθημερινή ζωή μας. Από την εργασία και την εκπαίδευση, έως την ψυχαγωγία και την επικοινωνία, ο υπολογιστής μας βοηθά να διευκολύνουμε την καθημερινότητά μας.

Ωστόσο, όταν ένας υπολογιστής πάθει κάποια βλάβη, η ζωή μας μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά. Η απώλεια δεδομένων, η αδυναμία πρόσβασης στο διαδίκτυο ή σε εφαρμογές που θεωρούμε απαραίτητες, έχουν σαν συνέπεια την δυσκολία εκτέλεσης των καθημερινών μας εργασιών. Γεγονός που ευθύνεται για την αύξηση του άγχους και της ψυχολογικής μας πίεσης.

Είναι σημαντικό λοιπόν, να αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο που διαδραματίζει ο υπολογιστής στη ζωή μας και να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να τον προστατεύουμε. Αυτό μπορεί να σημαίνει να κάνουμε τακτικό backup των δεδομένων μας, να εγκαθιστούμε antivirus προγράμματα και να αποφεύγουμε την ανοιχτή σύνδεση σε δίκτυα που δεν είναι ασφαλή.

Η μπαταρία του Laptop δεν φορτίζει – Ξεκινήστε βήμα βήμα

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με ένα ιδιαίτερα κοινότυπο πρόβλημα που συναντούν οι χρήστες των Laptop κι αυτό δεν είναι άλλο από την μπαταρία του η οποία ορισμένες φορές δεν φορτίζει.

Η μπαταρία του Laptop εξαντλείται όσο εργάζεστε, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αργά ή γρήγορα θα δείτε μια προειδοποίηση χαμηλής μπαταρίας αν λείπετε όλη μέρα από το γραφείο και λειτουργείτε μόνο με την μπαταρία του Laptop. Αυτό που προκαλεί έκπληξη, όμως, είναι να λαμβάνετε αυτή την προειδοποίηση χαμηλής μπαταρίας αν ο φορητός υπολογιστής ήταν συνδεδεμένος στην πρίζα και (τουλάχιστον θεωρητικά) φορτιζόταν όλη την ημέρα.

Διαβάστε  Πώς να βγάλετε ένα στιγμιότυπο Print Screen (Screenshot) στα Windows 11

Αλλά μπορεί να συμβεί – μερικές φορές, παρά το γεγονός ότι είστε συνδεδεμένοι με ρεύμα, το Laptop σας απλώς δεν φορτίζει. Υπάρχουν μια χούφτα λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό, οπότε διαβάστε παρακάτω τους 3 πιο συνηθισμένους τρόπους για να διορθώσετε το πρόβλημα της μπαταρία του Laptop σας.

Αρχικά εάν η μπαταρία του Laptop σας δεν φορτίζει, βεβαιωθείτε πρώτα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον προσαρμογέα ρεύματος και το καλώδιο. Στα πιο σύγχρονα μοντέλα Laptop που φορτίζουν μέσω USB-C, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τη σωστή θύρα USB-C. Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε αυτές τις πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες ας επικεντρωθούμε περισσότερο στο πρόβλημα.

Χρησιμοποιήστε τον σωστό προσαρμογέα ρεύματος

Η χρήση του λανθασμένου μετασχηματιστή ρεύματος ευθύνεται πολλές φορές για την αδυναμία φόρτισης του Laptop σας. Πολλά τροφοδοτικά δεν μπορούν να αποδώσουν αρκετή ισχύ για να φορτίσουν το Laptop σας, οπότε, επειδή έχετε πρόσβαση σε έναν οποιαδήποτε προσαρμογέα με καλώδιο USB-C, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να φορτίσετε με αυτόν οποιονδήποτε φορητό υπολογιστή USB-C.

Οι φορτιστές χαμηλής ισχύος μπορεί να είναι σε θέση να κρατήσουν λίγο-πολύ τη μπαταρία σας από το να εξαντληθεί όσο είναι σε χρήση, αλλά θα φορτίζουν πολύ αργά έως και καθόλου όταν το Laptop σας είναι απενεργοποιημένο. Βρείτε και χρησιμοποιείστε τον φορτιστή που συνοδεύει το φορητό σας υπολογιστή και μην δοκιμάζετε οτιδήποτε βρίσκεται διαθέσιμο σε κοντινή απόσταση, διότι με αυτό τον τρόπο βλάπτετε την αντοχή της μπαταρίας σας.

Αφήστε το φορητό υπολογιστή και τον προσαρμογέα να κρυώσουν

Αφήστε τα πάντα να κρυώσουν. Κλείστε εντελώς τον φορητό υπολογιστή σας και αφήστε τον να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από άμεσο ηλιακό φως. Ομοίως, αφαιρέστε τον προσαρμογέα ρεύματος τόσο από την πρίζα του τοίχου όσο και από το Laptop και αφήστε τον επίσης να κρυώσει. Αφού και τα δύο εξαρτήματα επανέλθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, δοκιμάστε ξανά τη φόρτιση. Εάν κάποιο από τα δύο είχε ζεσταθεί πολύ, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να φορτίσει σωστά. Μπορεί επίσης να χτυπηθεί το laptop σε μια μετακόμιση είτε την κάνετε εσείς είτε με ενοικίαση φορτηγού. Δώστε προσοχή στις ηλεκτρονικές συσκευές σας.

Διαβάστε  Πώς να προσαρμόσετε τους υπότιτλους στο Netflix ανάλογα με τις προτιμήσεις σας

Ενημερώστε τους drivers σας

Είναι πιθανό ο φορητός σας υπολογιστής να χρειάζεται ενημέρωση λογισμικού. Μπορείτε να ελέγξετε γρήγορα αν υπάρχουν ενημερώσεις προγραμμάτων που μπορούν να επαναφέρουν τη φόρτιση του υπολογιστή σας.

Εάν χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή με Windows, κάντε κλικ στο κουμπί “Έναρξη” και πληκτρολογήστε “Συσκευή”. Επιλέξτε την “Διαχείριση συσκευών” όταν τη δείτε να εμφανίζεται στα αποτελέσματα της αναζήτησης. Αναπτύξτε την καταχώρηση για τις μπαταρίες και κάντε δεξιό κλικ στην επιλογή “Microsoft ACPI Compliant Control Method Battery”. Στο αναπτυσσόμενο μενού, επιλέξτε “Ενημέρωση προγράμματος οδήγησης” και στη συνέχεια, επιλέξτε “Αυτόματη αναζήτηση προγραμμάτων οδήγησης”. Αν υπάρχει διαθέσιμη ενημέρωση, εγκαταστήστε την και επανεκκινήστε το φορητό σας υπολογιστή. Στη συνέχεια, δοκιμάστε να φορτίσετε ξανά την μπαταρία σας για να δείτε αν αυτό έλυσε το πρόβλημά σας. Σε πολλές περιπτώσεια θα χρειαστεί η επισκευή laptop για να διορθωθεί οριστικά το πρόβλημα.

Σε έναν Mac, κλείστε το Laptop σας με το τροφοδοτικό ακόμα συνδεδεμένο. Πατήστε παρατεταμένα το κουμπί λειτουργίας και πατήστε ταυτόχρονα Shift + CTRL + Option. Αφήστε όλα τα πλήκτρα και στη συνέχεια, ενεργοποιήστε ξανά το φορητό υπολογιστή για να δείτε αν αυτό έλυσε το πρόβλημα.

Συνοψίζοντας, ένα απ’ τα συνηθέστερα προβλήματα των Laptop είναι να μην φορτίζει η μπαταρία τους. Μην αγχώνεστε όμως, όλα επιλύονται αρκεί να εμπιστεύεστε τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου. Εάν οι παραπάνω συμβουλές δεν καταφέρουν να σας βοηθήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!